Θέατρο

Ο χρόνος με όρους παρασκηνίων

Και ενώ στη σκηνή του θεάτρου παίζεται ο Βυσσινόκηπος και από μόνιτορ ακούγονται μικρά κομμάτια του σπουδαίου κειμένου, στο φουαγέ, παρακολουθούμε την παράλληλη ζωή των ανθρώπων του θεάτρου. Ο χρόνος μετριέται με όρους των παρασκηνίων.

Πρόκειται για την παράσταση “Βυσσινόκηπος. Παρασκήνια”, που ανεβαίνει καθε Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Θησείο σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα.

βυσσινοκηπος

“Ξημερώματα πριν την πρεμιέρα, η πρεμιέρα, η επίσημη, πριν τα Χριστούγεννα, Τετάρτη απογευματινή, Σάββατο διπλή, βραδινή, στήσιμο σκηνικού, τα γενέθλια της Μαρίνας, του Βασίλη, της Άννας, η αναγγελία ενός θανάτου, ενός ακόμα, ενός ακόμη, η αντικατάσταση, όταν ο Χρήστος ερωτεύτηκε την Άννα, όταν ο Στέργιος τσακώθηκε με τον Φοίβο, όταν ο παραγωγός κάλεσε το προσωπικό να τους μιλήσει.

βυσσινοπηκος6

Η διαδοχή θεατρικών ordino που μετρούν με άλλους όρους τον χρόνο και καθορίζουν τον ιδιαίτερο αυτό κόσμο. Οι ίδιοι οι άνθρωποι του θεάτρου, απορροφημένοι από την καθημερινότητά τους, αδυνατούν να αντιληφθούν τις ομοιότητες του σπουδαίου κειμένου με τη δική τους ζωή, μέχρι που η πραγματικότητα ενώνει βίαια τους δυο κόσμους…

 

βυσινοκηπος3

Η ταυτότητα της παράστασης
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα
Κείμενο: Στράτος Σωπύλης, Κατερίνα Μπερδέκα
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

φαιδων

Παίζουν οι ηθοποιοί: Φαίδων Καστρής, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνος Μωραίτης, Τάκης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης

βυσσινοκηπος2

Στην παράσταση ακούγονται ηχογραφημένα αποσπάσματα του Βυσσινόκηπου του Τσέχωφ σε μετάφραση Θωμά Μοσχόπουλου. Στα αποσπάσματα ακούγονται οι φωνές των σκηνοθετών: Κατερίνα Ευαγγελάτου, Γιάννης Καλαβριανός, Λίλλυ Μελεμέ, Γιάννης Μόσχος, Γιάννης Σκουρλέτης, Τάκης Τζαμαργιάς, Κώστας Φιλίππογλου, Αργυρώ Χιώτη, και της stage manager Μαρίας Κακάρογλου.

βυσσινοκηπος4

Συμπαραγωγή ΜeWe – Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου