Έφηβος Θέατρο Φεστιβάλ

5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου στη Στέγη

Πώς είναι να αισθάνεσαι ή να είσαι στο περιθώριο; Τι κάνεις ή δεν κάνεις για να αντισταθείς; Έρχεσαι κοντά στο σημείο λήψης αποφάσεων, δηλώνεις «παρών», συμβάλλεις σε μια ανατροπή;  Με θέμα «Περιφέρεια: απομόνωση ή προοπτική»

πραγματοποιείται από 23-26 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου σε συνεργασία με την πρωτοπόρο στο εφηβικό θέατρο ομάδα Grasshopper-Youth.

Έμπειροι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς συνεργάζονται με τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων, καθώς και θεατρικών ομάδων δήμων. Έξι μήνες συλλογικής δημιουργικής δουλειάς, με ενθουσιασμό, έμπνευση και ορμή, οδηγούν σε έναν τετραήμερο θεατρικό μαραθώνιο παραστάσεων υψηλής ποιότητας και αισθητικής αξίας.

Στο φετινό Φεστιβάλ με θέμα συμμετέχουν 10 ομάδες.
Στόχος να αποτυπωθεί στη σκηνή η εμπειρία της «περιφέρειας», τόσο για τους νέους όσο και για τη χώρα μας, που επαναπροσδιορίζει τη θέση της στην Ευρώπη.

Πρόκειται για την Θεατρική Ομάδα Εφήβων Grasshopper Youth, 1ο ΓΕΛ Ηρακλείου ,Θεατρική Ομάδα Εφήβων από ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Αγρινίου, Ομήρειο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης, Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου, 1ο ΓΕΛ Ηλιούπολης, 1ο Γυμνάσιο Χαιδαρίου, 6o ΓΕΛ Νέας Ιωνίας ,Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας, 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας.

 

προτυπο πειραματικο 1

Η Θεατρική ομάδα του Πρότυπου Πειραματικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνεργάστηκε με τον συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη για να προκύψει το “Κάτι όχι και τόσο άγριο”.
Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Ξανθόπουλος με την βοήθεια του Θανάση Μεγαλόπουλου. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός η Κατερίνα Κυριακού

1ο ΓΕΛ ΝΕου Ηρακλειου
Το 1ο ΓΕΛ Ν.Ηρακλείου, ο Γιάννης Λεοντάρης και η Άρτεμις Μάνου , ετοίμασαν και παρουσιάζουν μία devised παράσταση που σκοπεύει να φέρει τα μνημεία μας επί σκηνής. Ίσως μάλιστα… όχι μόνο μεταφορικά!

«Άρτζι μπούρτζι και λουλάς». Στο κέντρο, η Ακρόπολη. Λίγο νοτιότερα, το Ναύπλιο και το Μπούρτζι. Στην περιφέρεια, ο Φώτος Τζαβέλλας, η Μασσαλία, ο Πόντος, το Μπρίντεζι, το Πόγραδετς, ένα πικ-απ της δεκαετίας του ‘80. Τι θα συνέβαινε, αν όλα αυτά τα ίχνη του παρελθόντος μια μέρα εξαφανιζόντουσαν;.
Σύλληψη-Σκηνοθεσία Γιάννης Λεοντάρης.
Βοηθός Σκηνοθέτη Άρτεμις Μάνου.
Κείμενα Η ομάδα. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός Όλγα Τζιμοπούλου.

αγρινιο

Το Μικρό Θέατρο του Αγρινίου συμμετέχει με το εφηβικό τμήμα του και μια παράσταση φτιαγμένη από προσωπικές ιστορίες εφήβων που μοιάζει με παιχνίδι ακροβασίας ανάμεσα στο μικρό και το μεγάλο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σκηνοθεσία – σύλληψη ιδέας: Κατερίνα Καραδήμα
Κοστούμια – σκηνική επιμέλεια: Λίλη Κυριλή Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Στεφανία Δελημήτσου. Φωτογράφιση: Αντώνης Μίκροβας. Παίζουν οι μαθητές: Ακαρέπη Μαρίνα Αλπά Εύα Διαμάντη Χριστίνα Καμμένου Βασίλεια Κολοβού Μάρα Παπαδημητρίου Γιάννης Πελέκη Δήμητρα Πρεβεζάνου Ειρήνη Πριοβόλου Βάλια Σεβαστοπούλου Δανάη

ειδικο γυμασιο ιλιου
Το Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου παρουσιάζει την παράσταση «Ιστορίες με καλό τέλος» έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να μας φέρει πιο κοντά στις δεξιότητες και τα κοινά που έχουμε με τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Εναι μία devised παράσταση, βασισμένη σε εξιστορήσεις των παιδιών και το πεζογράφημα «Συντροφιά» του Σάμουελ Μπέκετ.
Σκηνοθετούν και γράφουν η Σοφία Βγενοπούλου και ο Βαγγέλης Κυριακού με την βοήθεια της Χαράς Ιωάννου.
Χορογραφίες-κίνηση Νατάσσα Αρέθα.
Παίζουν τα παιδιά της θεατρικής ομάδας του Ειδικού Γυμνασίου Ιλίου , η Χαρά Ιωάννου και ο Κώστας Σεβδαλής
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Άννα Καγιαφτάκη, Παναγιώτης Κατσαράς και Σοφία Αικατερίνη

6ο ΕΠΑΛΛ Αθηνων

Το 6ο ΕΠΑΛ Αθηνών παρουσιάζει την «Φοινικιά», το έργο που έγραψε ο Χρήστος Χωμενίδης σε συνεργασία με την Θεατρική Ομάδα του σχολείου. Μία γλυκόπικρη ιστορία και ένα ταξίδι στις ρίζες για δύο εφήβους της Αθήνας του σήμερα με καταγωγή από την Αλβανία, που όμως δεν νιώθουν ούτε Αλβανοί ούτε Έλληνες. Ίσως γιατί κανείς δεν τους αφήνει αρκετό χώρο ώστε να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου. Μήπως λοιπόν πρέπει αυτόν το χώρο να τον δημιουργήσουν μόνοι τους;
Σκηνοθεσία : Κατερίνα Σκουρλή , με την βοήθεια του Θανάση Μεγαλόπουλου. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός : Βασιλική Μίκροβα.

ηλιουπολη και συνηγορος

Η πρωτοεμφανιζόμενη στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου ομάδα του 1ου Λυκείου Ηλιούπολης έχει αναλάβει ένα από τα πιο δύσκολα και πρωτότυπα projects του θεσμού. Προετοιμάζει μία devised παράσταση σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού, ή πιο σωστά με μία , διαδικτυακή θεατρική ομάδα, που αποτελείται από παιδιά από όλη την περιφέρεια της Ελλάδας και την οποία καθοδηγεί και οργανώνει ο Συνήγορος του Παιδιού. Σκηνοθετούν και κειμενοθετούν, η Σοφία Βγενοπούλου και ο Βαγγέλης Κυριακού, με την βοήθεια της Κατερίνας Κωνσταντινάκου και του Κώστα Σεβδαλή. Από τον συνήγορο του Παιδιού ο Γιώργος Μόσχος, υπεύθυνος του Συνήγορου του Παιδιού, η Ματούλα Παπαδημητρίου, βασική υπεύθυνη επικοινωνίας του blog που έχει στήσει ο Συνήγορος και η Νίκη Μπαφέ. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Πηνελόπη Παπαιωάννου.

γυμασιο χαιδαριου

Η θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Χαιδαρίου συμμετέχει επίσης με μία devised παράσταση. Το “Λίγο πάνω, λίγο κάτω, λίγο πριν, λίγο μετά” δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια να κεντράρουμε το πότε ακριβώς είναι η στιγμή που ωριμάζει ένας άνθρωπος, η στιγμή που περνάει από την παιδική ηλικία στην…που αλήθεια;
Σκηνοθετούν ,γράφουν και εμψυχώνουν οι Κατερίνα Σκουρλή, Βαγγέλης Κυριακού και Ειρήνη Κουρούμπαλη. Γράψανε και παίζουν τα…παιδιά της Θεατρικής Ομάδας.  Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός η Δέσποινα Μωυσίδου.

Οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ: Grasshopper Youth – Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή
Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος: Μυρτώ Λάβδα