Θέατρο

«Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ» από την ομάδα «α΄ όπως β΄”

Την θεατρική διασκευή της ομώνυμης νουβέλας του Άρτουρ Σνίτσλερ, «Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ» , παρουσιάζει η  ομάδα «α΄ όπως β΄” στο Θέατρο Άνετον 10 και 11 Μαρτίου και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της πόλης” 2017 του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τον Ιούνιο του 1901 το Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας αποφάσισε την απόταξη του συγγραφέα Άρτουρ Σνίτσλερ από τον αυστροουγγρικό στρατό. Αιτία γι’ αυτό, η δημοσίευση της αμφιλεγόμενης νουβέλας “Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ”, έργο που κατηγορήθηκε ότι “έβλαψε και υποβίβασε την τιμή και το κύρος του στρατεύματος”. Στην παράσταση αυτή επιχειρείται μία σκηνική παρουσίαση του έργου, όπου ο θεατής καλείται να ακολουθήσει τις σκέψεις του εν λόγω ανθυπολοχαγού, όσο αυτός περιδιαβαίνει τους δρόμους της Βιέννης, στη διάρκεια μίας μόνο νύχτας. Μιας νύχτας που ίσως και να είναι η τελευταία του.

unnamed

Για την ομάδα:

Η ομάδα α’ όπως β’ δημιουργήθηκε το 2016 από τους Γιώργο Τσόπα (σκηνοθέτη), Γιώργο Βεργούλη (ηθοποιό), Χρήστο Παπαδόπουλο (ηθοποιό) και Ειρήνη Ατματζίδου (σκηνογράφο). Τα μέλη αυτής έχουν ξανασυνεργαστεί μεταξύ τους στο παρελθόν με κοινούς τους τόπους το Αβέρτο Θέατρο και το Σχήμα Εκτός Άξονα. Σκοπός της σύμπραξης αυτής η δημιουργία θεατρικών παραστάσεων – προτάσεων με τρόπο ανεξάρτητο και αυτοοργανωμένο. Η παράσταση “Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ” του Άρτουρ Σνίτσλερ αποτελεί και την πρώτη καλλιτεχνική πρόταση της ομάδας.

 

unnamed77

 

Συντελεστές

Μετάφραση, Διασκευή & Σκηνοθεσία : Γιώργος Τσόπας

Σκηνογραφία & Ενδυματολογία : Ειρήνη Ατματζίδου

Φωτισμοί : Πάνος Δεληνικόπουλος

Επιμέλεια Κίνησης : Δροσιά Τριαντάκη

Αφίσα & Γραφιστική Επιμέλεια : Ειρήνη Ατματζίδου

Μουσική Επιμέλεια: Τάσος Πελτέκης

Teaser : Αλέξης Τσιάμογλου

Φωτογραφίες : Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Μάριος Βεργούλης, Θάνος Κωστίκος, Γιώργος Μαυρίδης

unnamed999

 

Ερμηνεία:

Ο Γκουστλ … :               Γιώργος Βεργούλης

… και ο Εαυτός του:    Χρήστος Παπαδόπουλος