Θέατρο Χορός

Τις “ανεπίδοτες” επιχορηγήσεις ζητά η ΕΜΚΕΘΙ

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση επαναφοράς των επιχορηγήσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού, η Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό κ. Λυδία Κονιόρδου, με την οποία και ζητά την εξόφληση των παλαιών που δεν έχουν δοθεί, καθώς όπως επισημαίνει, “Θίασοι στους οποίους το ΥΠΠΟΑ χρωστάει τις παλιές επιχορηγήσεις, εάν έχουν χρέη στο ΙΚΑ –από υπαιτιότητα του ΥΠΠΟΑ διότι δεν τήρησε τις αποφάσεις και δεσμεύσεις του– δεν μπορούν να πάρουν επιχορήγηση. Αυτό ισχύει ακόμα και αν έχουν κάνει ρύθμιση των χρεών τους και είναι συνεπείς στις δόσεις τους”.  Ολόκληρη η επιστολή:

Κυρία Υπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΚΕΘΙ συνεδρίασε σήμερα και τοποθετήθηκε στο θέμα της εξαγγελίας σας για τις επιχορηγήσεις των θιάσων του ιδιωτικού τομέα ως εξής.
Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι πήρατε την πρωτοβουλία να ανοίξετε το ζήτημα των επιχορηγήσεων και εκτιμούμε την ιδιαίτερη ευαισθησία που δείχνετε για τα ζητήματα του θεάτρου, τα οποία άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά.
Θέλουμε ωστόσο να θέσουμε μερικά ζητήματα τα οποία, αν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα, θα δημιουργήσουν προβλήματα στην υλοποίηση των εξαγγελιών σας.
Στην επιστολή που σας είχαμε στείλει στις 14 Νοεμβρίου 2016 για τα άμεσα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη μας, είχαμε συνδέσει το αίτημα για επιχορηγήσεις με την εξόφληση των χρεών του ΥΠΠΟΑ από τις παλιές επιχορηγήσεις. Κατανοούμε και εκτιμούμε την προσωπική σας προσπάθεια να ενεργοποιήσετε τον θεσμό σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία. Επισημαίνουμε όμως δύο θέματα:

1. Θίασοι στους οποίους το ΥΠΠΟΑ χρωστάει τις παλιές επιχορηγήσεις, εάν έχουν χρέη στο ΙΚΑ –από υπαιτιότητα του ΥΠΠΟΑ διότι δεν τήρησε τις αποφάσεις και δεσμεύσεις του– δεν μπορούν να πάρουν επιχορήγηση. Αυτό ισχύει ακόμα και αν έχουν κάνει ρύθμιση των χρεών τους και είναι συνεπείς στις δόσεις τους. Αυτούς θα τους αποκλείσετε;

2. Η αναξιοπιστία του ΥΠΠΟΑ στην τήρηση των υποχρεώσεών του δεν είναι κατά την άποψή μας ζήτημα ούτε κυβερνήσεων ούτε προσώπων. Το κράτος, και νομίζουμε ότι συμφωνείτε, πρέπει να έχει συνέχεια και να τηρεί τις δεσμεύσεις του.

Με βάση τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε, έστω και μερικώς, την θεραπεία παλαιότερων οικονομικών εκκρεμοτήτων του Υπουργείου σας και να κάνετε ένα ακόμη βήμα προς την θεσμοθέτηση των επιχορηγήσεων, ώστε οι πρωτοβουλίες και οι προσπάθειές σας να μπορούν να εγγραφούν σαν μια νέα και καλύτερα οργανωμένη υποστήριξη του θεάτρου.

Προτείνουμε, παράλληλα με την προκήρυξη για το 2017-2018, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία σας ένας διάλογος για την θεσμοθέτηση των επιχορηγήσεων, με στόχο την κατά το δυνατόν ανεξαρτητοποίηση του θεσμού. Προτάσεις υπάρχουν. Ήδη στο Υπουργείο σας υπάρχει πόρισμα Επιτροπής για τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Τεχνών το οποίο θα ξεπερνούσε σε διάρκεια υπουργικές και κυβερνητικές θητείες, θα διαμόρφωνε κριτήρια κοινώς αποδεκτά και θα επεξεργαζόταν προτάσεις για το θέατρο σε βάθος χρόνου.

Από τη μεριά μας, είμαστε στη διάθεσή σας να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε μια παρόμοια προσπάθεια, η οποία θα αφήσει ένα χνάρι στη διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής πολιτιστικής πολιτικής στον τομέα του θεάτρου και στη δική σας Υπουργική θητεία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος
Αιμιλία Υψηλάντη

Η Γ. Γραμματέας
Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη