Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ο Ανδρέας Φλουράκης σε «Ασκήσεις για γερά γόνατα»

Ο Ανδρέας Φλουράκης γράφει στο artplay.gr για το έργο του “Ασκήσεις για γερά γόνατα” και για τη σχέση του με το Θέατρο Τέχνης.

Είναι ένα έργο πάνω στην μέχρι ακραίο σημείο ανταγωνιστική σχέση των ανθρώπων στο εργασιακό περιβάλλον. Στη σύγχρονη εργασία ο ανθρωπισμός έχει αρχίσει να εκλείπει και να περιθωριοποιείται. Στον ναό της εταιρείας τίποτα πλέον δεν προστατεύει τον υπάλληλο. Η εργασία έχει μετατραπεί σε πεδίο χωρίς όρια, και θεωρείται παλαιομοδίτικη η ύπαρξη ηθικών πλαισίων ή οποιασδήποτε βεβαιότητας.

Η σχέση μου με το Θέατρο Τέχνης ξεκινάει από το 2003 όταν το μονόπρακτό μου Πάγος διακρίθηκε στον διαγωνισμό μονόπρακτων που είχε προκηρύξει το Θέατρο Τέχνης. Δέκα χρόνια μετά μου ζήτησαν ένα έργο στο πλαίσιο «8 συγγραφείς 8 σκηνοθέτες 8 νέα έργα»: ο κάθε συγγραφέας θα έδινε στο Θέατρο Τέχνης ό, τι έργο επιθυμούσε και το Θέατρο Τέχνης θα το ανέβαζε. ο συγγραφέας επιπλέον θα είχε λόγο για το ποιος θα σκηνοθετούσε το έργο του. Έτσι έδωσα το Ασκήσεις για Γερά Γόνατα το οποίο επαναλαμβάνεται φέτος μαζί με το έργο της Μαριάννας Κάλμπαρη Αλμανάκ. Και τα δύο αυτά έργα διακρίθηκαν στην πλατφόρμα ευρωπαϊκού θεάτρου Eurodram. Το Ασκήσεις για γερά γόνατα συμπεριλαμβάνεται και στη γαλλόφωνη ανθολογία «Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς του σήμερα» (Auteurs dramatiques grecs d’aujourd’hui. Miroirs tragiques, fables modernes, του Cahiers de la Maison Antoine Vitez) σεμετάφρασητου Michel Volkovitch.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος. Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδου. Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου. Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης. Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ. Βοηθοί σκηνοθέτη: Ηλίας Λάτσης, Μάρω Πέτλη. Παίζουν: Βασίλης Ζήσης, Νέστωρ Κοψιδάς, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Ράνια Σχίζα.