Θέατρο Παιδί

“Ναι, ένα παιδί μπορεί να κυβερνήσει τον κόσμο!”

Λοιπόν Άρτεμη,

Μπορεί ένα παιδί να κυβερνήσει τον κόσμο; Μπορεί  να τον αλλάξει;  Και τι θα γινόταν αν τα παιδιά έπαιρναν για λίγο την εξουσία στα χέρια τους;

Αυτά ρωτήσαμε την Άρτεμη Γρύμπλα που σκηνοθετεί την παράσταση «Ματίας ο Α΄», βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Άλκης Ζέη, το οποίο κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στο Θέατρο Άλφα Ιδέα.  Και η Άρτεμις μας απάντησε:

«Το έργο του Γιάνους Κόρτσιακ μέσα απ την διασκευή της Άλκης Ζέη, μας παρουσιάζει έναν κόσμο όπου τα παιδιά μετά από τα ατέλειωτα λάθη των ενηλίκων αναλαμβάνουν τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας, αρχικά με τον Ματία να κληρονομεί τον θρόνο από τον πατέρα του, να βασιλεύει και αργότερα να εγκαθιδρύει την Παιδοκρατία. Το γοητευτικό σε αυτήν την ιστορία, είναι πως τα παιδιά δεν παρουσιάζονται ως εξωπραγματικοί ήρωες, αλλά ως πολίτες οι οποίοι κάνουν λάθη, τα αναγνωρίζουν και μαθαίνουν απ’ αυτά.

Μέσα στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια νέα κοινωνία που τα υπολογίζει και έναν καλύτερο κόσμο, καταργούν τον πόλεμο, επαναξιολογούν όσα έχουν σημασία για την ζωή και στέλνουν τους γονείς τους ξανά στο σχολείο!

Ένα παιδί μπορεί να κυβερνήσει τον κόσμο, ναι! Ίσως να έκανε κάποια λάθη στον πολλαπλασιασμό, αλλά σίγουρα θα αμφισβητούσε και, στην δική μου φαντασία, θα καταργούσε τον πόλεμο, την πείνα και το μίσος.

Τα παιδιά βέβαια, είναι οι μόνοι που μπορούν ν αλλάξουν τον κόσμο, ελπίζω σε μελλοντικές γενιές, γεμάτες εφόδια και ορμή που θα θελήσουν να φτιάξουν τον σαθρό μας κόσμο πάλι απ’ την αρχή»

-Πόσο παρακολουθείς τα παιδιά στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς και με ποιον τρόπο εμπνέεσαι από αυτά στην σκηνοθεσία σου;

«Τα παιδιά πάντα με εκπλήσσουν με την οξύτητα, τον αυθορμητισμό και την φαντασία τους. Αγαπώ  τον τρόπο που κοιτούν τον κόσμο, και το πώς με δυο λέξεις τους, αιχμαλωτίζουν την καρδιά των  γύρω τους στα μικρά τους χεράκια.

Τα παιδιά δεν έχουν δεύτερες σκέψεις, κι αυτό ήταν ο βασικός άξονας που είχαμε με τους ηθοποιούς προσεγγίζοντας το έργο, μαζί με την αθωότητα και την αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις.

Η αίσθηση του ότι τα παιδιά μπορούν να παίξουν και να φτιάξουν κόσμους ολόκληρους με ελάχιστα μέσα, βαφτίζοντας άλογα ή παλάτια οτιδήποτε βρίσκεται γύρω τους , ήταν η βασική ιδέα γύρω απ την οποία στήσαμε ολόκληρο το έργο, με την σκέψη πως είναι απόλυτη ανάγκη να διατηρηθεί αυτό κόντρα στο τεράστιο μερίδιο που έχουν τα τάμπλετ και τα κινητά στα παιδικά παιχνίδια!»

Μάνια Ζούση

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διασκευή: Άλκη Ζέη

Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Σκηνικά: Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου

Πρωτότυπη Μουσική: GarySalomon

Στίχοι: Άρτεμις Γρύμπλα

Χορογραφίες: ‘Αλκηστις Πολυχρόνη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Διαμαντή

Παραγωγή: Κ2L Άλφα.ΙδέαΕ.Ε

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Αργυρώ Βούρου, Κατερίνα Δημάτη, Γιώργος Ιωσηφίδης, Τάσος Κονταράτος, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Ευθύμης Χαλκίδης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μέρες και ώρες παραστάσεων:

Κάθε Κυριακή: 11:15

τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση: 6 ευρώ (παιδικό), 8 ευρώ (ενήλικες)

παράστασης: 8 ευρώ (παιδικό), 10 ευρώ (ενήλικες)

 

Πρωινές προγραμματισμένες παραστάσεις για μαθητές δημοτικού με γενική είσοδο 6 ευρώ.

Οργάνωση πρωινών σχολικών παραστάσεων:  Χρήστος Τζίφας: 6970282888

Διάρκεια: 90 λεπτά