Εγκατάσταση Εικαστικά Θέατρο

«Μυστρί» του Τραμπ ο Αι Ουέι Ουέι;

«Ο φράκτης υπήρξε πάντα ένα εργαλείο πολιτικού χωροταξικού σχεδιασμού» δηλώνει ο Κινέζος καλλιτέχνης Αι Ουέι Ουέι, με αφορμή την εγκατάσταση  “Good Fences Make Good Neighbors” δηλαδή «Οι καλοί φράκτες κάνουν τους καλούς γείτονες»,  που αναμένεται να δημιουργήσει στη Νέα Υόρκη από τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο εικαστικός θα εγκαταστήσει σε πάρα πολλά σημεία της πόλης στυλιζαρισμένες περιφράξεις, πολλές από τις οποίες σε ιστορικά τοπόσημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όρος φράκτης «οδηγεί σε συσχετισμούς» με λέξεις όπως «σύνορα», «ασφάλεια» και «γείτονας», «που συνδέονται με το υπάρχον πολιτικό περιβάλλον».

Μέσω της εγκατάστασης ο Άι Ουέι Ουέι επιχειρεί, όπως λέει να στείλει ένα μήνυμα σύμφωνα με το οποίο «αν και οι φράκτες χρησιμοποιούνται για να μας διχάσουν, όλοι μοιάζουμε μεταξύ μας».

Ωστόσο την ίδια ώρα αρκετοί μπορούν να αναρωτηθούν τους λόγους  ύπαρξης μιας τέτοιας θεματικής εγκατάστασης στο κέντρο της Νέας Υόρκης, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προκαλεί πολλές αντιδράσεις με την απόφαση για το χτίσιμο τοίχους στα σύνορα με το Μεξικό και την νομοθεσία ενός ολόκληρου σχεδίου  αντιμεταναστευτικής πολιτικής! Ποιος θα μπορούσε να αποκλείσει το γεγονός πως σε μια τέτοια περίπτωση, ο Κινέζος εικαστικός δεν λειτουργεί ως «μυστρί» του Τραμπ;

Ακριβώς το αντίθετο, θα ισχυρισθούν ίσως οι περισσότεροι! Σίγουρο είναι πάντως πως η χρονική στιγμή της εγκατάστασης στη συγκεκριμένη πόλη, δίνει αφορμή για σκέψη!

Το έργο είναι παραγγελία του Ιδρύματος Public Art Fund της Ν.Υ με σκοπό την καταγγελία ανόδου του προστατευτισμού στον κόσμο!

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, εμπνέεται από έναν στίχο του ποιήματος “Mending Wall” του Αμερικανού ποιητή Ρόμπερτ Φροστ, για την ανάγκη  ανέγερσης τειχών μέσα σε μια κοινωνία!

Μάνια Ζούση