Θέατρο

Μότσαρτ & Σαλιέρι του ταλέντου και της τεχνικής

Ο Δημήτρης Τσιάμης που είχε εντυπωσιάσει ευχάριστα με το κριτικό και σαρκαστικό πνεύμα όλους όσους είχαμε δει πριν μερικά χρόνια τους Βερολινέζους του στο Bios, επιστρέφει στον ίδιο χώρο κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο με μια σύνθεση βασισμένη στο έργο Μότσαρτ και Σαλιέρι του Αλεξάντρ Πούσκιν.

Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει μια ακόμη επιτυχία του, το «Ο Θεός Κυρίλοφ», σύνθεση βασισμένη στον Αλεξέι Κυρίλοφ, ήρωα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι από τους Δαιμονισμένους, που παίζεται κάθε Κυριακή.

Η ομάδα Per-Theater-Formance παρουσιάζει δύο διαφορετικές παραστάσεις που θέτουν τις έννοιες της ελευθερίας και της δημιουργίας απέναντι στο φόβο και στο θάνατο.

Το κλασικό κείμενο του Α.Πούσκιν Μότσαρτ & Σαλιέρι, γίνεται η αφορμή για μία παράσταση-ύμνο στην καλλιτεχνική δημιουργία. Ο Ρώσος συγγραφέας σε αυτή την Μικρή Τραγωδία συνθέτει έναν μοναδικό ποιητικό διάλογο που μελετά τις αντιφάσεις ,τα πάθη και τους φόβους των δύο καλλιτεχνών στην προσπάθεια τους να κατακτήσουν το δικό τους αιώνιο αριστούργημα.

 

 

Ο Μότσαρτ και ο Σαλιέρι, δύο πρόσωπα-σύμβολα, του ταλέντου και της τεχνικής αντίστοιχα, εμπλέκονται σε μια μοιραία τελετουργία και το Ρέκβιεμ του πρώτου γίνεται το πέρασμα σε έναν χώρο όπου η δημιουργία υπερβαίνει το θάνατο.

 

Παίζουν: Μάγια Ανδρέου, Δημήτρης Τσιάμης, Κατερίνα Αλέξη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσιάμης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Αλέξη

Μετάφραση: Δημήτρης Αλέξης

Σκηνογραφική/ενδυματολογική επιμέλεια: Ελένη Στρούλια, Ζαΐρα Φαληρέα

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Διάρκεια παραστάσεων: 29 Ιανουαρίου – 28 Φεβρουαρίου 2015

Παραστάσεις: Πέμπτη έως Σάββατο

Έναρξη: 20.30

τσιαμης

Ο Θεός Κυρίλοφ είναι μια σύνθεση βασισμένη στον Αλεξέι Κυρίλοφ ήρωα του Φ.Ντοστογέφσκι από τους Δαιμονισμένους.

Ο Κυρίλοφ οραματίζεται τον καινούριο άνθρωπο, έναν άνθρωπο ευτυχισμένο και περήφανο απαλλαγμένο από το φόβο του θανάτου. Τον άνθρωπο που θα του είναι το ίδιο να ζει ή να μην ζει, που θα νικήσει τον πόνο και θα γίνει ο ίδιος Θεός.

Ένας μονόλογος για την ύπαρξη του Θεού, με την ένταση της γραφής του Φ. Ντοστογιέφσκι. Ο Αλεξέι Κυρίλοφ είναι ένας φιλόσοφος της ελευθερίας. Θυσιάζει τον εαυτό του για να αποδείξει πως όχι ο Θεός, αλλά ο ίδιος εξουσιάζει την ζωή του. Ένας ακραίος και αντιφατικός ήρωας που οδηγείται σε ακραίες λύσεις από αγάπη για τον άνθρωπο.

 

Σκηνοθεσία-Eρμηνεία: Δημήτρης Τσιάμης

Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου (εκδόσεις Ίνδικτος)

Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Μπαμπίλης

Σκηνογραφική/ενδυματολογική επιμέλεια: Ελένη Στρούλια, Ζαΐρα Φαληρέα

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Αφίσα: Δημήτρης Καρτέρης

Φωτογραφίες: Νίκος Κατσαρός

Πληροφορίες παράστασης

Διάρκεια παραστάσεων: 1 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2015

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή

Έναρξη: 20.30

Διάρκεια: 50’

Τιμή Εισιτηρίου:10 ευρώ (ενιαίο)

 

Μάνια Ζούση