Θέατρο

Mistero Buffo από τους Acalacumbas

Το δημοφιλές θεατρικό έργο του Ντάριο Φο, Mistero Buffo, κωμικό μυστήριο, το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία και γράφτηκε το 1969 ως ένας προσωπικός μονόλογος του ίδιου του συγγραφέα, παρουσιάζεται στις 17 και 18 Δεκεμβρίου στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού από την θεατρική ομάδα Acalacumbas, σε σκηνοθεσία Γιάννη Θεοδωρακόπουλου. 

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα και δημοφιλή θεάματα στο μεταπολεμικό ευρωπαϊκό θέατρο και η παρουσίασή του στην Ιταλία οδήγησε το Βατικανό να το καταγγείλει ως «το πιο βλάσφημο έργο στην ιστορία του θεάτρου». Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά σύντομων μονολόγων με θέματα, που προέρχονται από τα βιβλικά απόκρυφα και δημοφιλείς ιστορίες της ζωής του Χριστού. Ο τίτλος του έργου είναι δανεισμένος από το «Mystery-Bouffe» του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

Η ιστορία

Τον Μεσαίωνα οι ιερείς για να αυξήσουν την προσέλευση των πιστών και να εντείνουν την θρησκευτική κατάνυξη, έβαζαν απλούς ανθρώπους να αναπαριστούν σκηνές από τις Γραφές και τις ζωές των Αγίων. Στην αρχή εντός του ναού κι έπειτα πάνω σε άρματα στους δρόμους της πόλης. Όμως η συγκίνηση ήταν μεγάλη, συχνά δυσβάσταχτη κι έτσι δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους κωμικές σφήνες. Η επιτυχία των κωμικών αυτών «παρενθέσεων» ανάγκασε τους ιερείς να αναθέσουν τη δουλειά στους «επαγγελματίες» ηθοποιούς της εποχής, τους γελωτοποιούς. Τα κείμενα που χρησιμοποιούσαν οι γελωτοποιοί όμως, δεν ήταν πάντα αρεστά στον κλήρο, περιείχαν συχνά σκληρή, αλλά πλάγια κριτική στις πρακτικές της εκκλησίας και μιλούσαν για τον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και την σχέση τους με το Θεό μέσα από παρομοιώσεις με σκηνές των Γραφών που όλοι είχαν ακούσει. Τα κείμενα αυτά έπεσαν στα χέρια του Φο, ο οποίος έκανε μια δημιουργική ανασύνθεση και ανέδειξε τους αντιήρωες κάθε ιστορίας.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Ο Φο από τις αρχές της δεκαετίας του 60 είχε ξεκινήσει μια έρευνα για το θέατρο της μεσαιωνικής περιόδου – το οποίο σχεδόν αποκλειστικά ασχολείτο με θρησκευτικά ζητήματα αφού η εξουσία διανέμετο από την εκκλησία και το Παπικό κράτος σε συνδυασμό με τους Βασιλείς – και μάλιστα σε πολλά έργα του έχει αυτούσια κείμενα και παρλάτες από εκείνη την εποχή καθώς και ελεύθερες αποδόσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του σήμερα.

Με το «Mistero Buffo» η τέχνη του Ντάριο Φο, φτάνει στον υπέρτατο βαθμό αυθεντικότητας και νεωτερισμού, ακολουθώντας όχι το θεσμικά παραδοσιακό θεατρικό μοντέλο, αλλά την πυγμή της έκφρασης και το επικοινωνιακό του ταλέντο, στοιχεία που παραπέμπουν σε ιταλικά θεατρικά μοντέλα του μεσαίωνα, των πλανόδιων καλλιτεχνών που στηρίζονταν σε «αναρχικές» και όχι politically correct μεθόδους.

Ο Φο ακροβατώντας μεταξύ σοβαρότητας και ιλαρότητας, ξετυλίγει ένα κουβάρι αδικιών και κατάχρησης εξουσιών πολύ χρήσιμο για την περίοδο κρίσης που διέρχονται οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες (συνεπώς και η πολύπαθη Ελληνική…) προσπαθώντας να ξυπνήσει συνειδήσεις διότι μέσα του κυριαρχεί το αίσθημα της αδικίας.

Είναι σα να ανάστησε έναν ξεχασμένο κόσμο, ξαναδημιουργώντας μια τέχνη που είχε χαθεί στη λήθη επειδή «βόλευε» την «εξουσία».

ΣΥΝΤΈΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Νταριο Φο

Σκηνοθεσία: Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

Σκηνικά: Αντώνης Μανθόπουλος

Φωτογραφίες : Βασίλης Θεοδωρακόπουλος

Παίζουν: Παίζουν (αλφ.σειρά) : Έφη Αναστοπούλου, Γιάννης Αποστολίδης, Νίκος Αποστολίδης, Νίκος Ζαφειρίδης, Μαρία Ζουμπούλη, Χριστίνα Κριωνά, Βάλια Κωνσταντοπούλου, Ελένη Μαυρομμάτη, Δημήτρης Ουσταμπασίδης, Μαρία Πούλου, Παναγιώτης Πριναράκης και η Ευμορφία Χρυσοφού.

Ώρα Έναρξης: 21:00

Eίσοδος: 5.00 εύρω