Θέατρο

Μια τελευταία.. «Αναπνοή»

Η «Αναπνοή», στοιχειώδης αναγκαία κίνηση -σήμα ζωής-  το πιο σύντομο έργο του Μπέκετ, μια πραγματική μονάδα αντίστασης στον ξεχειλωμένο πλουραλισμό της συνείδησής μας, παρουσιάζεται απόψε στο Θέατρο Φούρνος για τελευταία βραδιά σε σκηνοθεσία Νύσου Βασιλόπουλου, με τους  Σύλβια Λιούλιου, Μέλπω Κασαπίδου και Άγγελο Σκασίλα.

Μέσα σε δύο αντίθετες παλιρροϊκές, κινήσεις, εισπνοή-εκπνοή, βλέπε γέννηση-θάνατο, συμπυκνώνεται η ζωή και το έργο του. Με τον πιο αφαιρετικό και ριζοσπαστικό τρόπο ο  Beckett προσπαθεί να διατυπώνει την αμηχανία και την ανεπάρκειά μας απέναντι στις διαδικασίες της ύπαρξης, της ζωής και της τέχνης.

« Πηγαινέλα » , « Όχι Εγώ, Βήματα », «Τότε Που », « Έ Τζο », « Κομμάτι Μονολόγου »,  « Κασκάντο », « Καταστροφή », « Φίλμ », « Λίκνισμα », κ.λ.π. Μία λίστα από τα σύντομα έργα του, που κάλλιστα θα μπορούσαν να γεμίσουν το χώρο ανάμεσα στις δύο αυτές ζωτικές κινήσεις.

Ένα τεράστιο Υποκείμενο (το Πνεύμα;) πνέει πάνω από τα ερείπια της Ιστορίας (;) του Λόγου(;) της Συνείδησης (;). Αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα, ανοιχτά ερωτήματα διατρέχουν όλο το έργο του Beckett. Πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, κινηματογράφο.

Με το ίδιο αμήχανο δέος, κάτι περίπου σαν το φόβο κενού που μεγάλωνε από προσωπικές συγκυρίες – συμβάντα – εμπειρίες, και με μία καλή διάθεση μετάλλαξής μας, σταθήκαμε απέναντι στο αίνιγμα Beckett.

 

Συντελεστές

Μετάφραση : Άγγελος Σκασίλας

Σκηνοθεσία : Νύσος Βασιλόπουλος

Δραματουργία : Νίκος |Φλέσσας

Παίζουν : Σύλβια Λιούλιου, Μέλπω Κασαπίδου, Άγγελος Σκασίλας

Φωτισμοί : Νύσος Βασιλόπουλος

Κοστούμια : Δημήτρης Παπαθωμάς

Ηχος : Στέλιος Γιαννουλάκης

Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168.

Τηλ. επικοινωνίας : 210.6460748

Είσοδος : κανονικό 10 Ευρώ, Φοιτητικό 8 Ευρώ, Άνεργοι και Ατέλειες 5 Ευρώ.