Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

“Μια παράσταση για τον αποχαιρετισμό του κόσμου”

Για το πώς ο χορός των γερόντων στον Οιδίποδα έδωσε την αφορμή της νέας παράστασης “Γήρας-ένα χορικό” που ανεβαίνει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου 28 Νοεμβρίου

τις συνεντεύξεις από ηλικιωμένους , τις επισκέψεις σε γηροκομεία, αλλά κυρίως την “αφοπλιστική ειλικρίνεια και τον αυτοσαρκασμό” των συνταξιούχων ηθοποιών που συμμετέχουν σε μια παράσταση “αποχαιρετισμού αυτού του κόσμου”, γράφει στο artpay.gr η σκηνοθέτις Γεωργία Μαυραγάνη.

“…Και τελευταίο εκείνο το επονείδιστο , τα γηρατειά , άνευρα , άφιλα , ασυντρόφευτα όπου του κόσμου τα χειρότερα κακά συγκατοικούν . Αυτά λέει μεταξύ άλλων ο χορός των γερόντων στον Οιδίποδα όταν κι αυτός γέρος πια φτάνει στον Κολωνό για να ζητήσει άσυλο. Κι αυτό το υπέροχο στάσιμο του Σοφοκλή είναι και η αφορμή αυτής της παράστασης. Ξεκίνησα να δουλεύω την ιδέα πριν από τρία χρόνια .Δεν είχα ιδέα πώς και τί θα έκανα. Ήξερα μόνο πως με απασχολεί η ιδέα του χορού στο θέατρο και πως ταυτόχρονα θέλω να μιλήσω για τα γηρατειά που συνεχώς κρύβονται και αποσιωπούνται λες και δεν είναι μια πραγματικότητα στη ζωή του ανθρώπου. Τον πρώτο χρόνο στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Ρομάντζο και το Βios έπιασα το θέμα σα μια σαρδόνια φάρσα της φύσης. Δεν με ικανοποίησε όμως το αποτέλεσμα γιατί αισθανόμουν πως υπάρχει σε αυτό το θέμα πολύ περισσότερη αλήθεια πέρα από τον κυνισμό. Επανέλαβα λοιπόν το σεμινάριο ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν. Πήραμε συνεντεύξεις από ηλικιωμένους , επισκεφτήκαμε γηροκομεία, μελετήσαμε σχετικά κείμενα .Φτιάξαμε μια μισάωρη περφόρμανς μόνο όμως με νέους που”έφεραν” το λόγο των μεγαλυτέρων. Επιχείρησα το ίδιο σεμινάριο και στο μικρό θέατρο του Αγρινίου αυτή τη φορά με ερασιτέχνες ηθοποιούς και ντόπιες συνεντεύξεις. Αφοπλιστική ειλικρίνεια και αυτοσαρκασμός .”Περιγελάμε το χάρο ” όπως μου είπε και μια κυρία. Πολλά από αυτά τα αποσπάσματα των συνεντεύξεων θα τα ακούσετε στην πρώτη σκηνή του έργου.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου όμως ήταν και ο κ Δημήτρης συνταξιούχος καθηγητής .Είχε μια πολύ απλή δράση στην παρουσίαση -περφόρμανς. Διάβαζε μικρούς επικήδειους στους φίλους που είχε χάσει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια .Δεν μπορώ να σας μεταφέρω πόσο αυθεντικά συγκινητική ήταν αυτή η στιγμή. Και για εκείνον αλλά και για τους θεατές. Την κράτησα λοιπόν αυτή την στιγμή και όταν μου πρότειναν ο Ανέστης και ο Πρόδρομος να κάνω μια παράσταση- ντοκουμέντο τους πρότεινα το Γήρας , αυτή τη φορά όμως με τους ίδιους τους ηλικιωμένους επάνω στη σκηνή μαζί με τον αντίστοιχο αριθμητικά χορό των νέων. Έψαξα αρκετά και βρήκα συνταξιούχους ηθοποιούς (ευχαριστώ τον κ. Ελπιδοφόρο Γκότση πρόεδρο των συνταξιούχων ηθοποιών) οι οποίοι παρόλο που αυτό που τους πρότεινα ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτά που είχαν κάνει δέχτηκαν με συγκινητική όρεξη να μπουν σε αυτή στην “περιπέτεια”. Οι μνήμες τους, οι δράσεις τους, τα υλικά που έφεραν στην πρόβα , η ίδια τους η παρουσία μετατόπισε τελείως την παράσταση. Πολλά από όσα είχα πριν δοκιμάσει έμοιαζαν “μικρά” δίπλα τους . Δεν είναι πια μία παράσταση περί του γήρατος μόνο, αλλά μια παράστασή που με αφορμή τα γηρατειά μιλά για την δύσκολη πρόκληση του “ζειν”και την ύστατη στιγμή του αποχαιρετισμού αυτού του κόσμου. Ένας απολογισμός δηλαδή. Ελπίζω να καταφέρουμε να μεταφέρουμε από σκηνής τη βαθιά συγκίνηση και ταραχή που όλοι νιώσαμε στις πρόβες, οι πιο προσωπικές και εξομολογητικές που έχω συμμετάσχει ποτέ”.

Γεωργία Μαυραγάνη

Giorgia Mavragani performance photo © Karol Jarek (118)

Ταυτότητα παράστασης
Σύνθεση – Επιμέλεια κειμένου: Γεωργία Μαυραγάνη, Ομάδα Happy End
Σκηνοθεσία- μουσική επιμέλεια: Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνικά – Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη – οργάνωση παραγωγής: Ράνια Κελαϊδίτη
Βοηθός παραγωγής: Ματίνα Γράφου

Διανομή:
Ναζίκ Αϊδινιάν, Φραντζέσκα Αλεξάνδρου, Χρυσή Βιδαλάκη, Ηλίας Κατέβας, Μαντώ Κεραμυδά, Δημήτρης Κερεστεντζής, Μάγδα Λέκκα, Δήμητρα Μητροπούλου, Δημήτρης Μπικηρόπουλος, Μάριος Παναγιώτου, Ελίνα Ρίζου

Φωτογράφος παράστασης: Kάρολ Τζάρεκ

Τετάρτη έως Κυριακή 21.30

Από 28 Νοεμβρίου έως και 27 Δεκεμβρίου