Θέατρο

Μια Φάμπρικα Ουτοπίας στην Άνδρο

Ειρήνη Δράκου 1

Η ηθοποιός Ειρήνη Δράκου που έχει ξεχωρίσει από τις έως τώρα εμφανίσεις της με την ομάδα ΑΣΙΠΚΑ στα θεατρικά έργα όπου έχει πρωταγωνιστήσει και συμμετάσχει, είναι μια ενσυνείδητη καλλιτέχνης. Με αυταπάρνηση, φαντασία, δημιουργικότητα και δράση, διοργανώνει από τις 14 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου στο νησί της την Άνδρο, την Φάμπρικα Ουτοπίας για την οποία και μιλά στο artplay.

Ειρήνη Δράκου 1Πρόκειται για μια κατασκήνωση παραστατικών τεχνών που περιλαμβάνει σεμινάρια θεάτρου, χορού, φωνής, μουσικής και κινηματογράφου, από όπου θα προκύψει ένα Φεστιβάλ με τίτλο “Χαίρε Άνδρος’, εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου, παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν σε παλαιά δημόσια κτήρια όπως το Γηροκομείο της Άνδρου, αλλά και σε τόπους φυσικής ομορφιάς όπως οι Καταρράκτες της Πυθάρας, συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού και μια παράσταση εν πλω που θα κλείσει και τις εργασίες του φεστιβάλ – με διάρκεια από 14 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου.

EIMAI AIMA 1 30Η Φάμπρικα Ουτοπίας είναι μια δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται μέσα από δημιουργικές συναντήσεις σε μια Καλλιτεχνική Κινητή Κολλεκτίβα που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και της ανταποδοτικότητας.

Ειρήνη Δράκου 2

«Η Φάμπρικα Ουτοπίας βασίστηκε σε μια ανάγκη για συνέχεια της δουλειάς που κάνουμε τα καλοκαίρια σε απομονωμένα νησιά του Αιγαίου και σε μη αστικούς πληθυσμούς, με την Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ, δουλεύοντας κοντά στη φύση και εντάσσοντας στη δουλειά μας την τοπική κοινωνία που μας φιλοξενεί κάθε φορά, προσφέροντάς της στο τέλος πάντα μια παράσταση. Οι εμπειρίες αυτές ήταν για μένα πλούσιες και πολύ συγκινητικές.

Η βασική ανάγκη δηλαδή ήταν ενός σύγχρονου ανεξάρτητου μπουλουκιού που θα ταξιδεύει, θα ερευνά και θα βιώνει τη δημιουργική πολυτέλεια. Έτσι προέκυψε η ιδέα της Φάμπρικας Ουτοπίας ως ένα καλλιτεχνικό καραβάνι που θα ταξιδεύει με στόχο την έρευνα πάνω στην καθημερινότητα, τη σύγχρονη ζωή κάθε τόπου αλλά και τη μελέτη διαφορετικών πολιτισμών, παραδόσεων, προφορικής κουλτούρας ή ιστορικού ντοκουμέντου, με σταθερό ερευνητικό ενδιαφέρον τη διερεύνηση αφηγηματικών τρόπων.

Irini 027[1]Νιώθω ότι η περιπλάνηση και το ταξίδι είναι το καλύτερο σχολείο για τον καλλιτέχνη και η τέχνη του βρίσκει τεράστια αξία εκεί που τη χρειάζονται περισσότερο και εκεί όπου ακόμη υπάρχει για εμάς ακόμη ανεξάντλητος πλούτος: Στο δρόμο.

Η Φάμπρικα Ουτοπίας είναι μια δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται μέσα από δημιουργικές συναντήσεις σε μια Καλλιτεχνική Κινητή Κολεκτίβα. Φέτος το καλοκαίρι ξεκινάει στην Άνδρο μια εργασία πάνω στην Ουτοπία με αφορμή την ιδιαίτερη περίπτωση του νησιού. Εκεί προσκαλούνται καλλιτέχνες αλλά και η τοπική κοινωνία για να συμμετέχουν από κοινού σε αυτό το πείραμα.

Ειρηνη Δρακου 2Θα λειτουργήσει ως Κατασκήνωση Παραστατικών τεχνών που θα φιλοξενηθεί στο Κτήμα του Ευάγγελου Παπαδάκη στο Νημπορειό Χώρας. Η κατασκήνωση αυτή περιλαμβάνει σεμινάρια θεάτρου, χορού, φωνής, μουσικής, κινηματογράφου (σεναρίου) που βασίζονται στη δωρεάν συμμετοχή των καλλιτεχνών. ‘Όλη η κατασκήνωση θα βασιστεί στην αρχή της αλληλεγγύης και της ανταποδοτικότητας.

Από την κατασκήνωση αυτή θα προκύψει ένα Φεστιβάλ με θέμα “Χαίρε Άνδρος’ . Ο τίτλος είναι από το ομώνυμο ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου κατεξοχήν υμνητή της Ουτοπίας.

Για το λόγο αυτό έχει χαρτογραφηθεί ολόκληρο το νησί με στόχο να λάβουν χώρα διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις στη λογική της sitespecific Τέχνης, όπως φωτογραφικές εκθέσεις, συναυλίες, Προβολές Ταινιών, Ντοκιμαντέρ και βιντεοτέχνης πάνω στην Ουτοπία, καθώς και οι παρουσιάσεις της δουλειάς των σεμιναρίων (παραστάσεις, συναυλίες, ανοιχτές πρόβες)

Έχουν προγραμματιστεί ήδη καλλιτεχνικές δράσεις και τρεις Ημερίδες πάνω στο θέμα το οποίο μπορεί να δει όποιος ενδιαφέρεται στο Πρόγραμμα που ανακοινώνεται στο blog μας και το οποίο είναι σε εξέλιξη http://fabricautopia.blogspot.gr/p/blog-page.html

Οι ημερίδες φιλοξενούνται στο ΚΠΕ Κορθίου και το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Άνδρου.

ειρηνη Δράκου 3Το όνομα της Φάμπρικας Ουτοπίας το εμπνεύστηκα από ένα ζωντανό μνημείο που καταρρέει εντός του φυσικού παραδείσου που το περιβάλλει, στη Βόρεια Άνδρο. Πρόκειται για το παλιό εργοστάσιο μακαρονοποιίας, τη Φάμπρικα του Εμπειρίκου. Εκεί ονειρευόμαστε να συναντηθούμε όλοι οι καλλιτέχνες της Φάμπρικας σε μια παράσταση πάνω σε ποίηση του Εμπειρίκου και κυρίως στο έργο του Οκτάνα στο οποίο ο Ποιητής μιλάει για την Ουτοπία.

Ορισμένες από τις καλλιτεχνικές δράσεις (παραστάσεις και πρόβες) που ήδη προγραμματίζονται θα φιλοξενηθούν στο Γηροκομείο Άνδρου, στους Καταρράκτες της Πυθάρας, στα ελικοδρόμια, σε παλιά ξενοδοχεία, τις κεντρικές αγορές και τις πλατείες, ανοίκιαστα μαγαζιά και ιστορικά κτίρια, παλιές οικείες που η ιστορία κάθε κτιρίου που μας φιλοξενεί και των ανθρώπων που συνδέονται μαζί του θα ενταχθούν στις καλλιτεχνικές μας δράσεις και στην εργασία πάνω στην Ουτοπία.

Όλο το υλικό της έρευνας αυτής θα γίνει η βάση ενός έργου σε εξέλιξη με στόχο μια παράσταση που προγραμματίζεται με τη λήξη του Φεστιβάλ στις 3 Αυγούστου.

Αυτή η παράσταση θα γίνει εν πλω, στο απογευματινό δρομολόγιο του Supper Ferry II που μας παραχωρείται, και θα έχει τίτλο ‘Αναχωρώντας από την Άνδρο στις 3 Αυγούστου του 2014 προς αναζήτηση της εύκρατης Νήσου της Ουτοπίας.’

Προσκαλούμε τους καλλιτέχνες την κοινωνία και τους επισκέπτες να συμμετέχουν ως συνδημιουργοί σε αυτό το πείραμα .

Σχετικά με τη Φάμπρικα Ουτοπίας : http://fabricautopia.blogspot.gr/

https://www.facebook.com/fabricautopia1?fref=ts

Το Πρόγραμμα : http://fabricautopia.blogspot.gr/p/blog-page.html

Για συμμετοχή στα σεμινάρια : http://fabricautopia.blogspot.gr/p/blog-page_13.html

Για συμμετοχή, βοήθεια, υποστήριξη :http://fabricautopia.blogspot.gr/p/blog-page_25.html