Θέατρο

Μια ανάσα «Η Ανάσα» του Μπέκετ

Η «Ανάσα» του Σάμουελ Μπέκετ είναι το πιο σύντομο θεατρικό έργο. Διαρκεί μόνο 25 δευτερόλεπτα και παρουσιάζεται την Τρίτη 27 Ιανουαρίου από την ομάδα Svoradov Theatre Group,

στον θεατρικό χώρο του Blackbox στη Θεσσαλονίκη.

Η Ανάσα γράφτηκε το 1969, μετά από προτροπή του λογοτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου Kenneth Tynan, ο οποίος ζήτησε από τον Μπέκετ να γράψει ένα σύντομο σκετς με θέμα τον έρωτα για να το συμπεριλάβει στην πρωτοποριακή επιθεώρηση με τίτλο «Oh Calcutta!». O Mπέκετ απάντησε με ένα ντελίριο μινιμαλισμού, στέλνοντας την Ανάσα γραμμένη πάνω σε μια ταχυδρομική κάρτα.

Τα έργα του Σάμουελ Μπέκετ έχουν ως βασική θεματική εστίαση την ματαιότητα της ανθρώπινης δράσης και την αποτυχία των ανθρώπων να επικοινωνήσουν αληθινά μεταξύ τους. Αν ο ρεαλισμός ενδιαφέρεται να κάνει το θέατρο να μοιάζει με την πραγματικότητα, το θέατρο του Μπέκετ υποστηρίζει ότι η πραγματικότητα αυτή (όπως και το θέατρο) δεν είναι τίποτε άλλο από ένα βασίλειο, όπου κατασκευάζονται έννοιες, δηλαδή μια «κατασκευή».

Η ομάδα Svoradov Theatre Group είναι μια ανοιχτή κολεκτίβα που αποτελείται από ανθρώπους του θεάτρου, ηθοποιούς και εικαστικούς καλλιτέχνες. Η φιλοσοφία της ομάδας έγκειται στην σύμπραξη καλλιτεχνών διαφορετικών τάσεων με στόχο την αναζήτηση νέων αισθητικών δεδομένων που θα εξερευνούν τα όρια του θεάτρου, των εικαστικών, της performance, και της Τέχνης γενικότερα.

Η παράσταση ΑΝΑΣΑ παρουσιάζεται επαναληπτικά (ανά 15 λεπτά). Πρώτη παράσταση στις 20:00 – Τελευταία παράσταση στις 23:00. Συνολικά θα δοθούν 13 παραστάσεις. Στα διαλείμματα των παραστάσεων οι θεατές θα μπορούν να περιδιαβαίνουν τον εικαστικό χώρο του έργου.

Συντελεστές

Σύλληψη – Δημιουργία: Τριαντάφυλλος Μποσταντζής

Εκτέλεση: Svoradov Theatre Group

Info

Blackbox

Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Γενική είσοδος: 2 ευρώ (οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν με το ίδιο εισιτήριο όσες παραστάσεις επιθυμούν)