Θέατρο Μουσική Φεστιβάλ

Με το “Θέατρο του Πολέμου” ανοίγουν τα Αισχύλεια

Με μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση επεισοδίων της Θουκυδίδειας συγγραφής, η οποία επιχειρεί να αναδείξει την διαχρονική και οικουμενική ουσία της “Τραγωδίας του Πολέμου”, σε κείμενο – δραματουργία Γιάννη Λιγνάδη και σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη – Γιάννη Παναγόπουλου, κάνουν πρεμιέρα την Παρασεκυή 12 Αυγούστου τα φετινά Αισχύλεια στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας. Πρόκειται για την παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το θέατρο του Πολέμου» που έχει ως αντικείμενο διερεύνησης το “πολεμικό δράμα”, έτσι όπως αναδύεται μέσα από το ιστορικό έργο του Θουκυδίδη, στο ενυπάρχον θεατρικό στοιχείο της ιστορικής αφήγησης, αλλά και στο δραματικό περιεχόμενο των εξιστορούμενων πολεμικών γεγονότων. Η παράσταση (8.30μ.μ) έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Συμμετέχουν σπουδαστές και απόφοιτοι Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού που παίρνουν μέρος στο αγγλόφωνο και ελληνόφωνο πρόγραμμα υποτροφιών, χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο φετινό πρόγραμμα των Αισχυλείων ξεχωρίζουν 25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, ένας ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, μία διάλεξη και μία διεθνής ημερίδα.

Την βραδιά της Πανσελήνου, την Πέμπτη 18 Αυγούστου, η Σόνια Θεοδωρίδου θα τραγουδήσει στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 24 Αυγούστου ο Σωκράτης Μάλαμας θα δώσει συναυλία ενώ στις 28 Αυγούστου η Hangzhou Opera Theater παρουσιάζει την παράσταση «The honest advice unpleasant on the ear” βασισμένη στον «Βασιλιά Λιρ» του Σαίξπηρ.

Ακολουθεί στις 29 Αυγούστου η παράσταση “Η ασπίς και το συμπόσιο” τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τους σκοπούς της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Στις 31 Αυγούστου παρουσιάζεται το έργο  «Επτά επί Θήβας» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις και την 1η Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Μαγούλας ο Μπάμπης Στόκας και ο Κώστας Παρίσσης δίνουν συναυλία με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στις 2 Σεπτεμβρίου ανεβαίνει η «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και στις 5 Σεπτεμβρίου η «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Στις 7 Σεπτεμβρίου δίνει συναυλία ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, στις 9  παρουσιάζεται ο “Συρανό” σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, ενώ μια ενδιαφέρουσα διοργάνωση πραγματοποιείται στις 10 Σεπτεμβρίου με τον 2ο Ημιμαραθώνιο «Στα ίχνη της ιεράς οδού».

Στις 12 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται η «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και στις 16 ο Σταμάτης Κραουνάκης παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Όλοι ένα φίλα με».

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν κινηματογραφικές προβολές από τις 26 Αυγούστου ως τις 19 Σεπτεμβρίου στο θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας με είσοδο 5 ευρώ. Την ίδια περίοδο πραγματοποιούνται και μουσικοί κύκλοι ως τις 17 Οκτωβρίου με συναυλίες σε τζαζ, κλασικές , έθνικ και έντεχνες διαδρομές. Είσοδος 5 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εικαστικό μέρος του Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του οποίου στις 30 Αυγούστου ο κόλπος της Ελευσίνας μετατρέπεται σε θάλασσα πολιτισμού με το Video Installation Art πάνω σε αγκυροβολημένα πλοία Europass”- Eyes Walk Digital festival.

Στις 3 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο Παλαιό Ελαιουργείο η εικαστική έκθεση της Ελένης Πανουκλιά “Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία”. Επιμέλεια Έκθεσης:  Καλλιόπη Μηνιουδάκη. Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος η εικαστική έκθεση “Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες”. Επιμέλεια Έκθεσης:   Δρ Κώστας Πράπογλου. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Michele Bressan, Petrut Calinescu, Ioana Cirlig, Davin Ellicson, Carlo Gianferro, David Leventi, Andrei Nacu.