Εργαστήρια Θέατρο Σεμινάρια

Μαθήματα γραφής, θεάτρου και επικοινωνίας

Η περιπέτεια της συγγραφής ενός θεατρικού έργου για αρχάριους ή λιγότερο ή και περισσότερο έμπειρους απασχολεί από φέτος τις εκδόσεις Σοκόλη που ξεκινούν ένα φιλόδοξο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Τέχνη του Θεατρικού Λόγου». Πρόκειται για μια σειρά σεμιναρίων θεατρικής γραφής, πλαισιωμένα από παράλληλα σεμινάρια και εισηγήσεις θεωρητικού χαρακτήρα που απευθύνονται σε ενήλικες που επιθυμούν να γράψουν θέατρο.

Με οδηγούς τρεις θεατρικούς συγγραφείς, τον Ανδρέα Στάικο, τον Άκη Δήμου και τη Σοφία Καψούρου, και τη συμμετοχή πέντε πανεπιστημιακών και κριτικών-θεωρητικών του θεάτρου, οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια θα δοκιμάσουν να απαντήσουν στα πώς και τα γιατί του κέντρου της θεατρικής πράξης που δεν είναι άλλο από το θεατρικό κείμενο.

Τα ονόματα των φιλοξενούμενων προσώπων είναι αλφαβητικά τα ακόλουθα:

Λουίζα Αρκουμανέα, Κριτικός Θεάτρου-Δραματολόγος

Ειρήνη Μουντράκη, Κριτικός Θεάτρου, Δρ Θεατρολογίας

Λίνα Ρόζη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών

Έρη Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημήτρης Τσατσούλης, Καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου και Θεωρίας της Επιτέλεσης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών-κριτικός θεάτρου

Έναρξη σεμιναρίων: 20 Ιανουαρίου-20 Μαΐου 2020

Μέρες και ώρες: Τετάρτη, Παρασκευή 6-9μ.μ.

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 400 ευρώ (προ ΦΠΑ)

Αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα.

Χώρος: Στα γραφεία των εκδόσεων Σοκόλη, Διδότου 29.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2019, σύντομο βιογραφικό σημείωμα έως 150 λέξεις (με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας) συνοδευόμενο από δείγμα γραφής τους 500 λέξεων το ανώτατο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Για περισσότερες πληροφορίες, στα τηλέφωνα των εκδόσεων  (τηλ. 210 3805520/2103822732) καθημερινά, εκτός Σαββάτου, τις ώρες 2-5μ.μ.

Στο Tempus Verum-Εν Αθήναις

Στο Tempus Verum-Εν Αθήναις, έχει στηθεί εδώ και δύο χρόνια –υπό την εποπτεία του Δημήτρη Λάλου– μια «Μικρή Ακαδημία» υπό μορφή τριμηνιαίων εργαστηρίων που  απευθύνονται σε επαγγελματίες του θεάτρου, σε απόφοιτους αλλά και σπουδαστές δραματικών σχολών.

Στο χειμερινό τρίμηνο (14/10 – 12/1) θα διδάξουν οι: Γιώργος Βαλαής, Cezaris Graužinis, Δημήτρης Ήμελλος, Ακύλλας Καραζήσης, Χρήστος Καρασαββίδης, Δημήτρης Λάλος, Γιώργος Παπαγεωργίου.

Αναλυτικά τα σεμινάρια:

«Performance (Υποκριτική-Σκηνοθεσία-Δραματουργία)»

Εισηγητής: Γιώργος Βαλαής

Διάρκεια: 16/10 – 8/1

Κάθε Τετάρτη 10:00-13:00

 «Αφηγηματικές τεχνικές – Θέατρο για την φαντασία»

Εισηγητής: Cezaris Graužinis

Διάρκεια: 21/11 – 9/1

Κάθε Πέμπτη 14:00 – 17:00 και Παρασκευή 10:00 – 13:00

 «Σκηνική δράση με κείμενο και χωρίς»

Εισηγητής: Δημήτρης Ήμελλος

Διάρκεια: 19/10 – 11/1

Κάθε Σάββατο 10:00-13:00

Αφήγηση / Προφορικότητα / Κυριολεξία

Εισηγητής: Ακύλλας Καραζήσης

Διάρκεια: 16/10 – 8/1

Κάθε Τετάρτη 14:00-17:00

«Ποιητικό θέατρο: Ερωτευμένο θέατρο, η μάχη με τις λέξεις, υποκριτική υπεράσπιση»

Εισηγητής: Χρήστος Καρασαββίδης

Διάρκεια: 20/10 – 12/1

Κάθε Κυριακή 14:00 – 17:00

«Θεατρική Γραφή»

Εισηγητής: Χρήστος Καρασαββίδης

Διάρκεια: 20/10 – 12/1

Κάθε Σάββατο 14:00 – 17:00

«Υποκριτική στην Κάμερα»

Εισηγητής: Δημήτρης Λάλος

Διάρκεια: 19/10 – 11/1

Κάθε Σάββατο 10:00-13:00

«Κώδικες αφηγηματικού θεάτρου»

Εισηγητής: Γιώργος Παπαγεωργίου

Διάρκεια: 20/10 – 12/1

Κάθε Κυριακή 10:00 – 13:00

Χρήσιμες πληροφορίες

Για αιτήσεις συμμετοχής στο [email protected] και πληροφορίες στο τηλέφωνο 697 6458526.

Κόστος: 100 € το μήνα/σεμινάριο

Για την παρακολούθηση δύο ή περισσότερων σεμιναρίων, παρέχεται έκπτωση 10%

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΛΟ

Στο εργαστήρι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λάλος θα επιχειρήσει να αναπτύξει τις θεματικές πώς εξελίχθηκε η υποκριτική τον τελευταίο αιώνα, πώς φτάσαμε από τον Στανισλάφσκι και το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, στον Λι Στράσμπεργκ και το Actors Studio, πώς επηρεάζει ο κινηματογράφος το σύγχρονο παίξιμο;

Θα επαναπροσδιορισθεί η έννοια της «μεθόδου» και μέσω της αρνητικής εκμάθησης (via negativa), θα ξεκαθαρισθούν τα κατάλοιπα τον διαφόρων τεχνικών και θα αναδομηθούν μέσα από έναν καθαρό δρόμο προσέγγισης με προσωπικές αναφορές.

Το μάθημα απευθύνεται σε επαγγελματίες, σπουδαστές και τελειόφοιτους δραματικών σχολών που ενδιαφέρονται να αφοσιωθούν και να ερευνήσουν σε βάθος την υποκριτική τέχνη

Τοποθεσία: Θέατρο Tempus Verum – Eν Αθήναις (Ιάκχου 19, Γκάζι)

Ημερομηνία: 11 /11/19- 10/4/20 (κάθε  Δευτέρα  και  Πέμπτη  10:00-13:00)

Πληροφορίες – αιτήσεις με βιογραφικό σημείωμα: [email protected]

Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 1/11/19

Κόστος συμμετοχής: 950 € εξόφληση σε 3 δόσεις

 Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής στο Πορεία

Κλείνοντας την πρώτη του εικοσαετία υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού του διευθυντή Δημήτρη Τάρλοου, το Θέατρο Πορεία μπαίνει ενεργά στον χώρο της εκπαίδευσης, συνεργαζόμενο με δύο από τους πιο ενεργούς Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς των τελευταίων χρόνων, τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και τον Θανάση Τριαρίδη στην δημιουργία της πρώτης ελληνόγλωσσης διετούς Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής.

Η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους μεταξύ τους ετήσιους κύκλους εκπαίδευσης και συγγραφικής πυροδότησης πάνω σε όλα τα στάδια της δραματουργικής δημιουργίας. (Με τον όρο “ετήσιοι κύκλοι” εννοούμε το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο της μίας χρονιάς μέχρι τον Ιούνιο της επομένης.)

O Πρώτος Ετήσιος Κύκλος (ή Κύκλος Γενικής Πυροδότησης) θα γίνεται κάθε Δευτέρα (από τις 4 μμ. μέχρι τις 8 μμ.) και θα αφορά ανθρώπους δίχως προηγούμενη εμπειρία στη θεατρική γραφή (αριθμός συμμετεχόντων: έως 15 άτομα). Θα υπάρξουν εισαγωγικές ασκήσεις στην θεατρική γραφή – ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί η συγγραφή δύο θεατρικών έργων (με συγκεκριμένη κοινή θεματογραφική στόχευση) από κάθε συμμετέχοντα.

Ο Δεύτερος Ετήσιος Κύκλος (ή Κύκλος Εξειδίκευσης) θα γίνεται κάθε Δευτέρα (από τις 4 μμ. μέχρι τις 8 μμ.) θα αφορά ανθρώπους με προηγούμενη τριβή και εμπειρία στη θεατρική γραφή (αριθμός συμμετεχόντων: έως 15 άτομα). Θα επιχειρηθεί η συγγραφή δύο θεατρικών έργων (με συγκεκριμένη κοινή θεματογραφική στόχευση) από κάθε συμμετέχοντα – με ιδιαίτερη εστίαση στην επιμέλεια και δραματουργική  διαμόρφωση των εν λόγω κειμένων.

Και στους δύο κύκλους θα γίνουν 32 εβδομαδιαίες συναντήσεις με εξακολουθητικούς διδάσκοντες τους Χατζηγιαννίδη και Τριαρίδη (ενώ θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία της κάθε μιας ομάδας σε κοινή λίστα). Επίσης είναι απολύτως εφικτή η εξ αποστάσεως συμμετοχή και παρακολούθηση των συναντήσεων μέσω Skype. Εκτός αυτού θα υπάρξουν προσωπικότητες από διάφορους χώρους που έχουν σχέση με το θέατρο (συγγραφείς, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, δραματολόγοι κτλ.) οι οποίοι θα έρθουν προσκεκλημένοι του θεάτρου να διδάξουν προσφέροντας την εμπειρία τους σε σχέση με το αντικείμενο της συγγραφής.

Κόστος συμμετοχής: Το κόστος συμμετοχής (ανεξαρτήτως Κύκλου) θα είναι 1000 Ευρώ για κάθε συμμετέχοντα (που μπορεί να αποπληρωθεί σε 2 δόσεις).

Έναρξη μαθημάτων: Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την 12η Οκτωβρίου του 2019 και θα γίνονται κάθε Δευτέρα από τις 4.00 μμ μέχρι τις 8.00 μμ στο χώρο του Θεάτρου Πορεία. Η ολοκλήρωση των μαθημάτων θα γίνει στις αρχές του Ιουνίου του 2020.

Σεμινάρια για τις Τέχνες & τον Πολιτισμό

Σεμινάριο Πολιτιστικής Επικοινωνίας με τον Άρη Ασπρούλη στην Artens

To Σεμινάριο Πολιτιστικής Επικοινωνίας εισηγείται στην Artens o κοινωνιολόγος, θεατρικός συγγραφέας και Διευθυντής Επικοινωνίας & Προβολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, Άρης Ασπρούλης, θα επικεντρωθεί σε θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικά ζητήματα, εργαλεία εργασίας και τεχνικές επικοινωνίας, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους τα κατάλληλα εμπειρικά κλειδιά για να κατανοήσουν το πώς επικοινωνείται ένα έργο τέχνης, ένας καλλιτέχνης, μια καλλιτεχνική δράση, ένας καλλιτεχνικός θεσμός ή οργανισμός και ένα πολιτιστικό γεγονός. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για το πώς χτίζεται από την αρχή έως το τέλος η επικοινωνία μιας καλλιτεχνικής δράσης: από την κατασκευή της είδησης και τη δημιουργία της εικόνας – ταυτότητας, στη σύνταξη του δελτίου τύπου, στο στήσιμο της φωτογράφισης και την επεξεργασία των εικόνων, στην εύρεση χορηγών επικοινωνίας και στο κλείσιμο συνεντεύξεων κ.ο.κ.

Την τελευταία ώρα του μαθήματος φιλοξενείται ένας ειδικός καλεσμένος από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, ο οποίος με την εμπειρία του φωτίζει πτυχές της Πολιτιστικής Επικοινωνίας οι οποίες κρίνονται ως χρήσιμες για την πλήρη κατανόηση των εννοιών και των πρακτικών που αναπτύσσονται στο μάθημα.

Καλεσμένοι με αλφαβητική σειρά είναι οι:

Λουίζα Αρκουμανέα (Θεατρικός Κριτικός – LIFO)

Θοδωρής Γκόνης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔηΠεΘε Καβάλας & Φεστιβάλ Φιλίππων)

Βαγγέλης Γραμμένος (Αθηνόραμα – Εμπορικό Τμήμα Θεάτρου)

Θωμάς Δασκαλάκης (Φωτογράφος – NDP Photo Agency)

Μαριάννα Κάλμπαρη (Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν)

Σταμάτης Κραουνάκης (Μουσικός)

Ειρήνη Μουντράκη (Θεατρολόγος, Υπ. Διεθνών Σχέσεων Εθνικού Θεάτρου, Δημιουργός Greek Play Project )

Κωνσταντίνος Μπιμπής (Ηθοποιός – Ομάδα Ιδέα, Θέατρο Άλφα.Ιδέα)

Ρούλα Πατεράκη  (Σκηνοθέτις, Ηθοποιός, Δασκάλα Υποκριτικής)

*Στο μάθημα περιλαμβάνονται προαιρετικά επισκέψεις σε θεατρικές παραστάσεις.

Βουκουρεστίου 40, Κολωνάκι | 210 33 17 312

Έναρξη Μαθημάτων: Νοέμβριος 2019

Μαθήματα κάθε Τετάρτη 18.00 – 20.00  | Διάρκεια 11 Μαθήματα

Εγγραφές  http://artens.gr/portfolio-items/politistiki-epikinonia

Σεμινάρια Θεατρικής Επικοινωνίας από τη ΣάσαΠαπαχριστοπούλου

Έναν μικρό κύκλο σεμιναρίων θεατρικής επικοινωνίας, θα δώσει η σύμβουλος επικοινωνίας Σάσα Παπαχριστοπούλου, που μετρά 39 χρόνια αδιάλειπτης δουλειάς στο χώρο της τέχνης και τα 21 από αυτά στο χώρο του θεάτρου.

Τα σεμινάρια αποτελούμενα από δύο κύκλους, γενικές αρχές για την επικοινωνία στο θέατρο και εξειδίκευση σε σύγχρονους τρόπους προβολής, θα πραγματοποιηθούν από 21 έως και 25 Οκτωβρίου 2019 (α’ κύκλος) & από 4 έως και 8 Νοεμβρίου 2019 ( β’κύκλος)

Τα σεμινάρια θα προσφερθούν σε 20 ενδιαφερόμενους αποφοίτους σχολών ΜΜΕ και επικοινωνίας ή θεατρολογίας, ανά group ( 5 ατόμων) σε αίθουσα της εταιρείας επικοινωνίας Perception of Art, Ζήρειας 5 στο Μαρούσι και η συµµετοχή σε αυτά θα είναι εντελώς δωρεάν.

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Αποστολή βιογραφικών στα:

[email protected]&[email protected]