Θέατρο

MARIKA’S στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Θηριώδης ερμηνεύτρια και μυθική μορφή για τον ελληνισμό της Αμερικής, η Μαρίκα Παπαγκίκα, που μεσουράνησε τη χρυσή δεκαετία πριν το Κραχ του ΄29 και κατάφερε με τις μοναδικές ερμηνείες της, να περάσει μέσα από τα τραγούδια της, ψηφίδες του

 

Ελληνικού πολιτισμού στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και να καταξιωθεί ως κορυφαία τραγουδίστρια, εμπνέει τον Νίκο Σταματιάδη να γράψει ένα νέο θεατρικό έργο που κάνει πρεμιέρα στις 26 Μαρτίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη και την Ελίτα Κουνάδη στον ρόλο της Μαρίκας. Τίτλος του έργου, MARIKA’S που παραπέμπει στο περίφημο μαγαζί που η Παπαγκίκα και ο άντρας της ανοίγουν το 1925 στη Νέα Υόρκη το οποίο και γίνεται το διασημότερο ίσως μαγαζί Ελλήνων μεταναστών, με ζωντανή μουσική.

Marika's bwb ©elenikounadi

O Μάρκος σύγχρονος μετανάστης στη Νέα Υόρκη συναντά απρόσμενα τη Μαρίκα Παπαγκίκα, την εποχή του κραχ του ‘29. Στην προσπάθεια του να συναρμολογήσει τα θραύσματα της ζωής της, όπως τα διέσωσε ο πιστός της φίλος Ευδοξίας, θα καταφέρει να βρει ξανά κουράγιο, να μην τα παρατήσει, να μην καταποντιστεί, και ταυτοχρόνως να επαναφέρει τη Μαρίκα και την ιστορία της.

7608 L.R.
H Μαρίκα γεννιέται στην Κω το 1890. Στις αρχές του 20ου αιώνα βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα στη Σμύρνη και το 1913-14 στην Αλεξάνδρεια όπου και κάνει τα πρώτα της βήματα στη δισκογραφία. Το 1915 διασχίζει τον Ατλαντικό μαζί με τον σύζυγο της, Κώστα Παπαγκίκα, μουσικό, και 40 δολάρια στην τσέπη. Όπως και τόσοι Έλληνες μετανάστες εκείνη την εποχή, ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή στον Νέο Κόσμο. Όπως και τόσες χιλιάδες μετανάστες σήμερα. Το 1918 υπογράφει το πρώτο της συμβόλαιο και για τα επόμενα χρόνια θα μεσουρανήσει και θα γίνει η πιο αγαπημένη, ίσως, τραγουδίστρια των Ελλήνων της Αμερικής δισκογραφώντας στις δυο μεγαλύτερες εταιρείες της εποχής, Columbia και Victor Records. Το 1925 ανοίγει με τον άντρα της το περίφημο Marika’s, το διασημότερο ίσως μαγαζί Ελλήνων μεταναστών, με ζωντανή μουσική, επενδύοντας όλες τους τις οικονομίες από τις περιοδείες και τις πωλήσεις των δίσκων. Η οικονομική κατάρρευση που ακολουθεί το Kραχ του ’29, θα τους σαρώσει μαζί με τόσους άλλους. Πεθαίνει στο σπίτι της, στη Νέα Υόρκη, το 1943.

7541 L.R.

Κείμενο: Νίκος Σταματιάδης
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Έρευνα: Ελίτα Κουνάδη
Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Μακρής
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Video art: Αναστάσης Σαρακατσάνος
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Σκηνικό – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Φωτογραφίες: Sandra Bullock
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηρακλής Κωστάκης

7639 L.R.

Παίζουν: Ελίτα Κουνάδη
Γιώργος Μακρής
Αντώνης Φραγκάκης

7659 L.R.

Θέατρο του Νέου Κόσμου 26.03.2016 – 22.05.2016 Κάτω Χώρος