Οι δημιουργοί γράφουν Χορός

«Όταν άκουγα μουσική με κλειστά μάτια έβλεπα κίνηση»

«Η Μουσική μοιάζει να είναι ο απόλυτος ρυθμιστής της ατμόσφαιρας και του συναισθήματος», γράφει μεταξύ άλλων στο artplay.gr ο βραβευμένος χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος που μετά το πετυχημένο Elvedon ανεβάζει στις 8 Φεβρουαρίου

στο Πόρτα την νέα χορευτική παράσταση «Opus».
«Είναι πραγματικά μοναδικός ο τρόπος που η μουσική μπορεί να μας επηρεάσει. Η σύνδεσή μας μαζί της είναι άμεση χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει κανένας λόγος γι αυτό. Συνδεόμαστε χωρίς να το θέλουμε. Χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί. Η Μουσική μοιάζει να είναι ο απόλυτος ρυθμιστής της ατμόσφαιρας και του συναισθήματος. Είναι σχεδόν τρομαχτικό. Από μικρός όταν άκουγα μουσική με κλειστά τα μάτια έβλεπα κίνηση. Όχι κάποιος να χορεύει ερμηνεύοντας τη μουσική. Έβλεπα τις ίδιες τις νότες να κινούνται μέσα σε έναν μη κόσμο χωρίς να ορίζονται από τον χρόνο, χωρίς σχεδόν να έχει σκοπό η κίνηση αυτή. Ακούγοντας Μπαχ ,με την πολυπλοκότητα των φωνών και της δομής, η φαντασία αυτή απογειώνεται. Είναι η μουσική του ένα σοφά δομημένο μαθηματικό κατασκεύασμα .Μία μαθηματική άσκηση που έχει όμως το αντίθετο της άσκησης αποτέλεσμα. Δεν έχει συμπέρασμα και λύση. Αντίθετα σε πιάνει από το χέρι και σε οδηγεί σταδιακά και υπομονετικά σε μία ανοδική πορεία. Μια ανοδική πορεία που σε φέρνει σε επαφή με αυτό το Άλλο το Άγνωστο ,Αυτό που δεν κατανοούμε.
Σκοπός λοιπόν του πειράματος που επιχειρώ είναι να μπω σε αυτό τον κόσμο και να αντιμετωπίσω τη μουσική σαν ένα πολύπλοκο σύστημα ήχων .Να οδηγήσω τον θεατή μέσα σε αυτή τη μαθηματική δομή. Να τον οδηγήσω να την γνωρίσει αρχίζοντας από τη σιωπή μέχρι την ολοκλήρωσή της, χωρίς να ψάχνω σκηνικές κορυφώσεις ,εντάσεις και συμπεράσματα».

Χρήστος Παπαδόπουλος