Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Μαρία Αιγινίτου : “Ο Ανάμισης Ντενεκές έγινε το δικό μου καταφύγιο”

Ηθοποιός με επιλεκτικές εμφανίσεις, που εντυπωσιάζει με την δύναμη των εκφραστικών της μέσων και την πίστη  στο θαύμα του θεάτρου, η Μαρία Αιγινίτου, γίνεται σκηνοθέτης για χάρη του

“Ανάμιση Ντενεκέ” και γράφει στο artplay.gr για την παράσταση που ζωντανεύει τον περιπετειώδη βίο του Γιώργη Πέτικα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Μπιπ της οδού Κυκλάδων στην Κυψέλη.
“Μέσα στη σπηλιά του Ανάμιση Ντενεκέ, μακριά από τα μάτια και τα στόματα των ανθρώπων, γεννιέται μια ιστορία αγάπης, για το κορίτσι που δε θα μάθουμε ποτέ, ούτε τ’ όνομά του. Εκεί ριζώνει μυστικά, όπως καθετί ακριβό και πολύτιμο, μία αλήθεια απλή για τα αλλοπαρμένα πράγματα της ζωής, του θανάτου, για τη θεϊκή δύναμη του ανθρώπου. Από την πέτρα της σπηλιάς περνούν ζωντανοί και πεθαμένοι, άνθρωποι, λαγοί, αλεπουδάκια. Περνάει ολοζώντανη η ιστορία της Χίου. Και η ψυχή του Γιώργη απ’ το λημέρι της, χρόνια τώρα, μερεύει και χαίρεται το θαύμα της αφήγησης. Της ζωής του, που πέρασε από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά. Αυτόν το φονιά, που πάλεψε με τη ζωή και το χρόνο, ξύπνησε ένα κυριακάτικο πρωινό του Δεκέμβρη ο Γιάννης Μακριδάκης. Μοιράστηκαν ένα τσιγάρο και η ψυχή του Γιώργη ένιωσε, πως ο Γιάννης ήταν δικός του, πως δεν κινδυνεύει. Τράβηξε την πέτρα κι άφησε τις λέξεις να κυλήσουν!
Με τη γενναιοδωρία του Γιάννη πήρα στα χέρια μου τη ζωή του Γιώργη. Τον έφερα να πατήσει το σανίδι του θεάτρου έναν αιώνα μετά. Ο Ανάμισης Ντενεκές έγινε το δικό μου καταφύγιο”.
Μαρία Αιγινίτου