Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Μαρία Αιγινίτου: «Αδύνατον να μιλήσεις για τον θάνατο, εκτός κι αν είσαι ποιητής»

Την ιστορία της Μαρμαρούς, του φαντάσματος μιας νεαρής γυναίκας που εμφανίζεται διακόσια χρόνια μετά το θάνατό της, διέσωσε και κατέγραψε ο Ζαχαρίας Στουφής και έκανε παράσταση σκηνοθετώντας την η Μαρία Αιγινίτου

που γράφει για αυτήν στο artplay.gr με αφορμή την πρεμιέρα στο Θέατρο Μπιπ της Αγίου Μελετίου 25 στην Κυψέλη την 1η Νοεμβρίου.

«Αδύνατον να μιλήσεις για κείνον, εκτός κι αν είσαι ποιητής! Αδύνατον να πεις, πως είναι άδικος, εκτός κι αν είσαι παιδί ή έχεις δολοφονηθεί! Αν είσαι πλάσμα της φύσης δεν τον σκέφτεσαι με τρόμο, αποτελεί κομμάτι αναπόσπαστο της φυσικής διαδικασίας της ζωής. Οι άνθρωποι τον αποστρέφονται, πεισματικά τον διώχνουν απ’ τη σκέψη τους. Μόνο στην τέχνη αντέχουν την ιδέα του. Εκεί δημιουργεί μαγεία, ομορφιά. Λένε συχνά πως είναι η άλλη όψη του έρωτα.
Εκείνος είναι δίκαιος, όπως άλλωστε κάθε νόμος που ορίζει το σύμπαν. Έρχεται πάντα, γι όλους και για όλα. Ίσως όμως να υπάρχει κάτι που δεν πεθαίνει. Η σκέψη που γίνεται λόγος, οι ιστορίες των ανθρώπων, που μέσω της προφορικής παράδοσης, γίνονται θρύλοι, μύθοι, παραβολές.
Η ιστορία της Μαρμαρούς, την οποία διέσωσε και κατέγραψε ο Ζαχαρίας Στουφής, αποτέλεσε τη βάση για την παράσταση αυτή. Είναι μία μουσική παράσταση, που πραγματεύεται την κωμικοτραγική σχέση των ανθρώπων με τον έρωτα και το θάνατο.
Το φάντασμα της Μαρμαρούς θα συναντήσει ο Παναγιώτης, διακόσια χρόνια μετά το θάνατό της. Θα την ερωτευθεί και θα πέσει στην πλάνη του πιο ανεκπλήρωτου έρωτα, ο οποίος θα τον οδηγήσει στη γνωριμία του με τον ίδιο το θάνατο.
Ο θάνατος τελικά είναι ένας συμπαθής άνθρωπος. Σε χτυπάει φιλικά στην πλάτη, καθώς σου κλέβει την καρδιά και σου τραγουδάει για να διασκεδάσει τον τρόμο σου».

Μαρία Αιγινίτου

 

CV8A4311 S

Ταυτότητα

Κείμενο: Ζαχαρίας Στουφής
Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Μουσική: Σωτήρης Καστάνης
Επιμέλεια κίνησης: Βασίλης Σκαρμούτσος
Σχεδιασμός φωτισμού:Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Παίζουν: Τάσος Αντωνίου, Αποστόλης Ψαρρός

Στο θέατρο ΜΠΙΠ. Από την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 έως την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 Στις 21:00

Θέατρο ΜΠΙΠ- Αγ. Μελετίου 25
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2130344074