Θέατρο

«Μαργαρίτα, Πενθεσίλεια, Ιώ»: Τρεις γλώσσες – μία έννοια

Την πρώτη παρουσίαση, σε μορφή αναλογίου, ενός έργου που πρόκειται να ανέβει στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Τουρκία, την άνοιξη του 2015, θα κάνουν την

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, οι τρεις εμπλεκόμενες στο εγχείρημα καλλιτέχνιδες.

Ανάμεσα σε τρεις γλώσσες και δύο ηπείρους, η σκηνοθέτις Élisabeth Marie (Scarface Ensemble, Στρασβούργο), οι ηθοποιοί Ρηνιώ Κυριαζή (Αθήνα) και Selin Altiparmak (Istanbul) εξερευνούν το μυθικό και ιστορικό παρελθόν της Ευρώπης, αναζητώντας, ελλείψει μιας καινούργιας πολιτικής ουτοπίας, τις οδούς της συνύπαρξης, του διαλόγου και της αξιοπρέπειας, τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να ξαναρχίσουμε να φανταζόμαστε το μέλλον.

Σ’ ένα σταυροδρόμι μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, κάπου, ανάμεσα στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο, σ’ ένα συνοριακό σταθμό στον οποίο δεν οδηγεί κανένας δρόμος και που συμβολίζει ίσως το αδιέξοδο της σημερινής Ευρώπης, η ομάδα φαντάζεται τη συνάντηση τριών γυναικών — της Πενθεσίλειας, της μυθικής βασίλισσας των Αμαζόνων, της Ιούς, της περιπλανώμενης ερωμένης του Δία, και της Μαργαρίτας, της γιατρού από την πρώην Σοβιετική Ένωση που συναντάμε στο έργο της λευκορωσίδας Σβιετλάνα Αλεξίεβιτς.

Μυθικές ή ιστορικές φιγούρες, έχουν και οι τρεις τους υποστεί τη βία των αντρών και της Ιστορίας, έχουν και οι τρεις τους κάτι να μας πουν για τους θεμελιακούς μύθους, το παρελθόν και το παρόν της Γηραιάς Ηπείρου. Παγιδευμένες σε αυτόν τον τόπο από την ίδια την Ιστορία, ψάχνουν, μέσα από την αναγκαστική συνύπαρξή τους, τρόπους να διαφύγουν.

Η διαδρομή αντλεί στοιχεία από τους ελληνικούς μύθους και την αρχαία τραγωδία, από τον γερμανικό ρομαντισμό (Kleist) και τη μνημειώδη συλλογή μαρτυριών της Σβιετλάνα Αλεξίεβιτς για το τέλος του κομμουνισμού (Το τέλος του κόκκινου ανθρώπου, ανέκδοτο στα ελληνικά).

Ξεκινώντας από αυτό το ετερόκλητο υλικό — που, όσο ετερόκλητο κι αν είναι, αποτελεί λίγο ως πολύ την κληρονομιά μας —, η έρευνα επιστρέφει στο πιο αόρατο και βίαιο σημείο της επικαιρότητάς μας: στην εκμετάλλευση των ανθρώπων και ιδίως των γυναικών στα σύνορα και στην καρδιά της σημερινής Ευρώπης.

Συντελεστές

Κείμενα: Προμηθεύς Δεσμώτης (Αισχύλος), Penthesilea (Heinrich von Kleist), Το Τέλος του κόκκινου ανθρώπου (Σβιετλάνα Αλεξίεβιτς)

Σκηνοθετική επιμέλεια: Élisabeth Marie

Ανάγνωση/ερμηνεία: Selin Altiparmak, Ρηνιώ Κυριαζή

Μετάφραση: Ευδοκία Κελεσίδη

Μουσική: Cyril Alata

Με την υποστήριξη του πολυχώρου Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων (Αθήνα), της Πόλης του Στρασβούργου, της Spedidam, του Γαλλικού Ινστιτούτου της Κωνσταντινούπολης, και την καλλιτεχνική συμμετοχή του Jeune Théâtre National (Strasbourg)

info

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Élisabeth Marie, Selin Altiparmak, Ρηνιώ Κυριαζή

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 | 21:00 | Είσοδος ελεύθερη

[ανάγνωση στα ελληνικά – αποσπάσματα στη γαλλική και τουρκική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους]