Θέατρο

«Λήθη: Ένας κινηματογραφικός μύθος» από το Θέατρο της Εμπειρίας

Σε ένα πολύπτυχο από εικόνες παρουσιάζεται ένας κόσμος, ο οποίος σε κατάσταση κρίσιμη, έχει χάσει τον «προσανατολισμό» του.

Η νέα παραγωγή του καλλιτεχνικού συνόλου «Θέατρο της Εμπειρίας» με τίτλο «Λήθη: Ένας κινηματογραφικός μύθος» επιχειρεί ένα σχόλιο πάνω στην κοινωνία, την πολιτική, τη θρησκεία, τους θεσμούς, το δίπολο άνδρας-γυναίκα και αναζητάει τις συντεταγμένες του ανθρώπου μέσα σε αυτά τα τοπία.

Η ιδέα, το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Φυτά, τα σκηνικά της Κωνσταντίνας Μαρδίκη, τα κοστούμια του Παναγιώτη Ανδριανού, ενώ την πρωτότυπη μουσική της παράστασης έχουν συνθέσει ο Γιώργος Κορδαλής και ο Νίκος Χρόνης. Η «Λήθη» είναι ένας κινηματογραφικός μύθος, ένα σύγχρονο καμπαρέ, μια μακάβρια επιθεώρηση, μια κραυγή αγωνίας σε στιγμή πανικού, εικόνες από εμπόλεμη ζώνη, μια σπουδή στη σφοδρότητα, μια ανορθόδοξη προσευχή. Η αφήγηση μιας ιστορίας που ξέρουμε διατυπωμένη με άλλες λέξεις και άλλους ήχους. Είναι ένας παραμορφωτικός καθρέφτης στραμμένος προς το κοινό.

Με τη σύμπραξη δεκαεπτά ερμηνευτών, ο σκηνοθέτης Νίκος Φυτάς, συνθέτει μια σπονδυλωτή παράσταση, προσπαθώντας να χαρτογραφήσει το ανάγλυφο μιας σύγχρονης τραγωδίας. Σπαράγματα από θεατρικά, λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα, ιστορικά ντοκουμέντα, αποσπάσματα από σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου αποτελούν το πρωτογενές υλικό για τη συγκρότηση του βασικού δραματουργικού ιστού της παράστασης. Φαινομενικά ετερόκλιτα στοιχεία τα οποία συνομιλούν κάτω από μια κοινή θεματική.

Τον βασικό σκελετό της παράστασης αποτελούν αποσπάσματα από το «Πεθαίνω σαν Χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη, από το «Ένας εχθρός του λαού»του Henrik Ibsen, από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από τον «Εκκλησιαστή» του Luther Blisset, από το «Ο Χειμώνας της Πίκρας μας» του Steinbeck, καθώς και από το έργο «Η Ανοιχτή Κοινωνία και οι Εχθροί της»του Karl Popper, από τον «Άγριο Λίβελλο της Αληθινής Ελευθερίας» του Γιάννη Ζαμπαρδίκου και ένα ποίημα του Renzo Novatore.

 

Η ταυτότητα της παράστασης:

Ιδέα-Κείμενο-Σκηνοθεσία: Νίκος Φυτάς

Σκηνικά: Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Κοστούμια: Παναγιώτης Ανδριανός

Μουσική: Γιώργος Κορδαλής, Νίκος Χρόνης

Κίνηση: Γεωργία Μήκου

Φωτισμοί: Στράτος Κουρλής

Δημιουργικό: Sugahtank Γιάννης Ρουμπάνης

Promo clip: Παντελής Φραντζής

Φωτογραφίες: Angelo Lakouras-Hess

Παίζουν: Νάλια Ζήκου, Αρρήτη Κεχαγιά, Κωνσταντίνος Αμαραντίδης, Μανώλης Μαμαλάκης, Αμαλία Πασχαλίδη, Νίκη Κύρκα, Τζένη Πετρίδη, Κωστας Κόκλας, Νατάσσα Μούγιου, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Χριστίνα Αθανασοπούλου, Ιφιγένεια Κυράνου, Ανδρέας Γαρουνιάτης, Γεωργία Μήκου, Φαίδρα Γκούβερη, Βίκυ Διαμαντοπούλου, Άννα Μαρία Μούντριχα

Info

ΦΟΥΓΑΡΟ

Ασκληπιού 98, Ναύπλιο, 21100

19, 20, 21 Σεπτεμβρίου 2014 στις 21.30