Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Λένα Πετροπούλου : «Η ανάγκη βαφτίζεται τέχνη»

«Ο ηθοποιός και η μάχη του με τη σκηνή, το θέατρο και ο κόσμος του δίνουν τροφή σε μια κωμωδία έμμετρου λόγου και αμφίβολων αποτελεσμάτων» γράφει μεταξύ άλλων στο artplay.gr η Λένα Πετροπούλου που σκηνοθετεί το έργο «Απόψε στο Στράτφορντ»

της Μάρας Γαβριηλίδου το οποίο και ανοίγει στις 25 Μαρτίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, το μίνι φεστιβάλ  «Τουρνουά 5Χ5» που διοργανώνει το ΚΘΒΕ με νέες θεατρικές ομάδες.
«Ένας θίασος που παριστάνει έναν θίασο που προσπαθεί να παραστήσει έναν θίασο!

Υπό αυτή την καλειδοσκοπική συνθήκη η ομάδα ξεκίνησε να δουλεύει και να μελετά τον Σαίξπηρ και την εποχή του. Μελέτη στα κείμενα και τα μοτίβα των έργων του Σαίξπηρ, μελέτη στην εποχή του ελισαβετιανού θεάτρου και των κανόνων λειτουργίας του, μελέτη στη μουσική και τη σκηνική συμπεριφορά της εποχής.

Το έργο της Μ.Γαβριηλίδου γράφτηκε για να παραστήσει το πρώτο θεατρικό πόνημα του Γουλιέλμους φίλιους Γιόχαν Σαίξπηρ, πριν αυτός γίνει γνωστός ως ένας από τους διασημότερους συγγραφείς όλων των εποχών.

Αυτό το κείμενο καλείται να ζωντανέψει  -εδώ και τώρα – επί σκηνής ο θίασος του Στράτφορντ προς τιμήν του Δούκα, ειδάλλως απειλείται με τη στέρηση της άδειας του να δίνει παραστάσεις. Αποσβολωμένοι, απροβάριστοι, απελπισμένοι, μα και αποφασισμένοι οι πέντε ηθοποιοί του θιάσου προσπαθούν να σώσουν τη δουλειά και την αξιοπρέπεια τους αυτοσχεδιάζοντας με παρρησία.  Η σκηνή και το παρασκήνιο γίνονται ένα, η κωμωδία φλερτάρει με την τραγωδία και η ανάγκη βαφτίζεται τέχνη.

Ο ηθοποιός και η μάχη του με τη σκηνή βρίσκονται στην καρδιά του έργου. Το θέατρο και ο κόσμος του δίνουν τροφή σε μια κωμωδία έμμετρου λόγου και αμφίβολων αποτελεσμάτων.

‘’Απόψε στο Στράτφορντ’’ θα σας παρουσιάσουμε μια παράσταση ανάγκης…

Λένα Πετροπούλου