Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Γράμμα από την Γερμανία: «Η Ευρώπη φοβάται»

«Στο κρατίδιο της Θουριγγίας όπου μένω, ζουν σήμερα -μετά το προσφυγικό – 1,1% Μουσουλμάνοι κι όμως οι πολίτες μιλούν συνεχώς για την επικείμενη Ισλαμοποίηση. Θα μπορούσε να είναι αστείο, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο. Η Ευρώπη φοβάται.

Ταυτίζει βλακωδώς τον όρο πρόσφυγας με τον όρο Μουσουλμάνος. Φοβάται τους πρόσφυγες, φοβάται το Ισλάμ, φοβάται το διαφορετικό, το άγνωστο. Και όπου υπάρχει φόβος φυτρώνει ο φασισμός. Στην πραγματικότητα ελάχιστοι ξέρουν κάτι για αυτό το φοβερό Ισλάμ».

Αυτά γράφει στο artplay.gr σαν να στέλνει ένα γράμμα από την Γερμανία, η Ελληνίδα ηθοποιός Κατερίνα Παπανδρέου που από τον περασμένο Σεπτέμβριο εργάζεται στο κρατικό Θέατρο της Θουριγγίας ως σταθερό μέλος του Θιάσου και αυτό το διάστημα συμμετέχει στην παράσταση « Das zweischneidige Schwert » (Το δίκοπο μαχαίρι) των Bernhard Stengele και Petra Paschjnger σε Σκηνοθεσία Bernhard Steng.

« Έχω τη μεγάλη τύχη να δουλεύω σε ένα θέατρο που όχι μόνο ευαισθητοποιείται αλλά δρα και απαντά ενεργά στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις», προσθέτει η Κατερίνα. «6 ηθοποιοί λοιπόν και 2 μουσικοί: Καθολικοί, Ορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι και Άθεοι. Ψάξαμε, διαβάσαμε, ρωτήσαμε, διαφωνήσαμε, μάθαμε το χορό των Δερβίσηδων,  ξαναδιαβάσαμε. Ισλάμ θα πει αφοσίωση στον Αλλάχ. Αλλάχ θα πει Θεός.

Υπάρχει Θεός; Και αν ναι, πόσοι Θεοί υπάρχουν; Μήπως και ο Καπιταλισμός ή ο Σοσιαλισμός δεν είναι κατά κάποιο τρόπο θρησκείες; Ο Χριστιανισμός δεν έχει πράξει φρικτά εγκλήματα στο παρελθόν; Μήπως το πρόβλημα είναι στις μονοθεϊστικές θρησκείες; Χρειάζεται τελικά ο άνθρωπος έναν Θεό ή μια ιδεολογία; Και τι είναι τέλος πάντων Θεός; Είναι οι τρομοκράτες Μουσουλμάνοι ή είναι απλώς τρομοκράτες; Τι σημαίνει Τζιχάντ σύμφωνα με το Κοράνι; Οι Σουφιστές -κατά κόσμον Δερβίσηδες- είναι μια πανέμορφη πλευρά του Ισλάμ, γεμάτη αγάπη, χορό και μουσική. Πόσα ξέρουμε για αυτούς; Μήπως το Ισλάμ δε συνοδεύεται και από μια υπέροχη κουλτούρα αιώνων; Γιατί στον αραβικό κόσμος η θρησκεία παίζει ακόμα ένα τόσο ισχυρό ρόλο; Και η Δύση; Που βρίσκεται ο ρόλος της Δύσης σε όλο αυτό; Και τελικά υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς το Ισλάμ;

Φυσικά και δεν έχουμε απαντήσεις για όλα αυτά -πώς θα μπορούσαμε άλλωστε; Θέλουμε όμως να πούμε σε αυτή τη φοβισμένη κοινωνία ότι από το να φοβάται κανείς το Ισλάμ, είναι προτιμότερο να φοβάται την άγνοια, την ημιμάθεια και το ρατσισμό. Και από το να βλέπει παντού εχθρούς και απειλές που φορούν μαντήλες, είναι προτιμότερο να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του και να πει: καλώς ήλθατε, ας γνωριστούμε.

Ο Τσελαλεντίν Ρούμι, ο πρώτος Δερβίσης, είναι ένας από τους  μεγαλύτερους ποιητές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Ρούμι λέει λοιπόν, πολύ καλύτερα από μένα:

Δεν είμαι Χριστιανός ούτε Εβραίος. Δεν είμαι Μουσουλμάνος ούτε και Ινδουιστής. /Δεν είμαι Βουδιστής μήτε και Σούφι. /Δεν είμαι και διόλου Ζεν. /Δεν έχω μια θρησκεία ή παράδοση./ Δεν είμαι απ΄ την ανατολή μήτε τη δύση/ Ούτε από τη θάλασσα ούτε κι απ΄ τα βουνά./ Δεν είμαι στοιχειωμένος ή αιθέριος./ Αλλά δεν είμαι ούτε και φυσικός./ Δεν είμαι οντότητα και δεν υπάρχω./ Ούτε σ’ αυτόν μηδέ στον κόσμο τον επόμενο./ Δεν έρχομαι από την Εύα τον Αδάμ ή κάποιαν άλλη ιστορία./ Ο τόπος μου είναι άτοπος/ χνάρι δεν έχει το χνάρι μου./ Ούτε σώμα ούτε ψυχή./ Ανήκω στον Αγαπημένο./ Είδα τους δυο κόσμους σ’ έναν και γνωρίζω/τον πρώτο και τον τελευταίο/που αναπνέει μ’ ανθρώπινη πνοή».

Κατερίνα Παπανδρέου

 

Theater&Philharmonie Thüringen Das zweischneidige Schwert Polit-poetischer Gesang von Petra Paschinger und Bernhard Stengele Uraufführung: 11.3.2016 Bühne am Park Gera Ömer Avçi und Ouelgo Téné (an den Schlaginstrumenten)  V.l.n.r.:  Öykü Oktay, Manuel Kressin, Katerina Papandreou, Bruno Beeke, Christiane Nothofer

Theater&Philharmonie Thüringen
Das zweischneidige Schwert
Polit-poetischer Gesang von Petra Paschinger und Bernhard Stengele
Uraufführung: 11.3.2016 Bühne am Park Gera
Ömer Avçi und Ouelgo Téné (an den Schlaginstrumenten)
V.l.n.r.: Öykü Oktay, Manuel Kressin, Katerina Papandreou, Bruno Beeke, Christiane Nothofer

 

Στην παράσταση « Das zweischneidige Schwert » τα Σκηνικά και Κοστούμια υπογράφει η  Sandra Dehler, την  Μουσική ο  Ömer Avcı και την Δραματουργία η  Petra Paschinger Παίζουν: Christiane Nothofer,, Katerina Papandreou, Öykü Oktay , Ouelgo Téné, Bruno Beeke, Manuel Kressin και οι μουσικοί: Valentina Bellanova ( Νέι, φλάουτο) και  Ömer Avcı ( κρουστά).

Η Κατερίνα βρίσκεται επίσης σε πρόβες για την 7η και τελευταία  παράσταση αυτής της σαιζόν που θα είναι η Παρθένα της Ορλεάνης του Σιλλερ όπου θα ερμηνεύει την Ζαν ντ΄ Αρκ.

Μάνια Ζούση