Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Κων/νος Γιαννακόπουλος: “Ο τοίχος έχει τη δική του ιστορία”

Τι σχέση μπορεί να έχει μια σκληρή λέξη όπως η κατοχή με μια τρυφερή όπως το γιασεμί;”, αναρωτιέται ο ηθοποιός Κων/νος Γιαννακόπουλος, σε ένα σημείωμα που έγραψε για το artplay.gr με αφορμή τον μονόλογο “Κατοχικό γιασεμί” της Μαρίας Γεωργαντά που παρουσιάζεται στο Faust κάθε Τετάρτη.

Στην ουσία είναι μια μονοπρόσωπη αφήγηση ενός ανθρώπου που την ημέρα της προαγωγής του σαν Λογιστής της Εθνικής της Οδού Κοραή 4, τον συλλαμβάνουν χωρίς καμιά σοβαρή αιτία και τον κλείνουν στα υπόγεια του ίδιου κτιρίου.. Τα περίφημα κρατητήρια της Kommandantur”, προσθέτει ο Κων/νος . “Εκεί μέσα στο μισοσκόταδο, χωρίς φαί και χωρίς νερό καμιά φορά, προδομένος απ όλους και απ όλα, δοκιμάζεται, βρίσκει τον έρωτα και ανακαλύπτει επί της ουσίας τον εαυτό του.

Είναι η πρώτη φορά που γράφεται ένα θεατρικό κείμενο γι αυτόν το χώρο που σήμερα λειτουργεί ως μνημείο. Εκτός από μια ταινία του Οικονομίδη που υπάρχει στο σάιτ του μνημείου δεν υπήρξε κάτι άλλο.

Δεν έχουμε πολλές μαρτυρίες κυρίως γιατί αυτοί που πέρασαν από εκεί δεν θέλουν να μιλήσουν. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις το να ξεχνάς είναι το ζητούμενο κι όχι να θυμάσαι..

Έτσι λοιπόν το κείμενο της Μαρίας βασίστηκε σ αυτά τα λίγα που ξέρουμε και σ άλλα τόσα που μπορεί να φανταστεί κανείς βλέποντας τις χαρακιές τους στους τοίχους. Εδώ πραγματικά ο τοίχος έχει τη δική του ιστορία! Μπορεί κανείς να καταλάβει και την ηλικία , και την μόρφωση και την πίκρα του γράφοντος σ αυτόν τον τοίχο. Φαντάσματα του παρελθόντος;… Μπορεί . Όταν μιλάμε για εγκλεισμό, για ασφυξία για εξόντωση , για απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, για στέρηση, για έρωτα, είναι κάτι που μας είναι άγνωστο σήμερα; Δεν νομίζω..

Αυτό ακριβώς κάνει και το κείμενο. Μιλάει επί της ουσίας για το σήμερα. Και πάει και λίγο παραπέρα νομίζω . Μιλάει για την κατοχή μέσα μας!

Σκεφτόμουν πως μπορεί καμιά μέρα να έρθει κάποιος απ αυτούς να δει την παράσταση και να μην πει ασφαλώς κάτι. Κι αυτό μόνο απ τα μάτια τους θα μπορούσα να το καταλάβω .Αν βεβαίως διασταυρώνονταν οι ματιές..

Σίγουρα δεν ξέρω πως είναι να είσαι 24 ώρες χωρίς φαί και χωρίς νερό, και ίσως έφθανα στα άκρα γι αυτά..αλλά ξέρω σίγουρα πως αν εσύ θέλεις να μυρίσεις γιασεμί τότε αυτό υπάρχει!

Κι αν κι αυτό μοιάζει παράλογο τότε τι να πω.. Το παράλογο δεν είναι κάτι αόριστο. Το παράλογο είμαστε εμείς”.

Κων/νος Γιαννακόπουλος

Ταυτότητα

Συγγραφέας:Μαρία Γεωργαντά

Ερμηνεία:Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Τιμητική συμμετοχή (ηχογραφημένη φωνή): Γιώργος Κιμούλης

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαρία Γεωργαντά, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Σκηνικά: Κωνσταντίνα Κρίγκου

Επιμέλεια προβολών: Στάθης Δογάνης

Επιμέλεια ηχητικών αποσπασμάτων: Sebastian Φραγκόπουλος

Ευχαριστούμε θερμά τον συνθέτη κ.Σταύρο Γασπαράτο για το ”μουσικό περιβάλλον” στην έναρξη του έργου

Γραφιστική επιμέλεια: Σταυριανός Κιναλόπουλος