Θέατρο

KOLOΦΩΝ: Κάνοντας παράσταση τη θεατρική εκπαίδευση

Η Ελισάβετ Ξανθοπούλου και ο Δημήτρης Μπαμπίλης (KOLOΦΩΝ) με αφορμή την documentary – theatre παράσταση, που παρουσιάζουν κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 15 Δεκεμβρίου στο BIOS Main, γράφουν στο artplay.gr

για την οπτική μέσα από την οποία προσέγγισαν τον θέμα τους, το οποίο δεν είναι άλλο από τη θεατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα.  Στην παράσταση, η οποία -όπως και όλο το πρότζεκτ – εστιάζει στους ηθοποιούς ως experts (ειδικούς) του θεάτρου, είκοσι εφτά ηθοποιοί ανεβαίνουν στη σκηνή και μοιράζονται με το κοινό την πιο «αόρατη» πτυχή της δουλειάς τους στο θέατρο, αυτήν των σπουδών τους.

«Η θεατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα αποτελεί έναν ισχυρό πόλο έλξης για έναν μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων που αναζητούν μια διέξοδο στη θεατρική έκφραση και το καλλιτεχνικό «στερέωμα».

Πλήθος νέων κατακλύζουν εργαστήρια προετοιμασίας για τις εξετάσεις δραματικών σχολών, οι οποίες με τη σειρά τους, απορροφούν ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των υποψηφίων. Διαμορφώνεται έτσι ένα χαοτικό τοπίο θεατρικής εκπαίδευσης, που σε συνδυασμό με τις κρατικές σχολές υποκριτικής – πανεπιστημιακές ή μη – συνθέτουν την εκπαιδευτική πραγματικότητα της ελληνικής θεατρικής σκηνής.

Δύο αναγνώσεις που μας ενδιαφέρουν, θέλουν την θετική πλευρά αυτού του γεγονότος να έγκειται στην επαφή αυτού του μεγάλου αριθμού νέων ανθρώπων με τα εργαλεία του θεάτρου και τα συνακόλουθα θετικά αποτελέσματα στην προσωπική τους καλλιέργεια και ανάπτυξη. Παράλληλα, όμως, δεν παύει να συγκεντρώνεται ένας τεράστιος αριθμός εκπαιδευμένων, δυνητικών επαγγελματιών ηθοποιών, που συσσωρεύονται σε πάσης φύσεως ακροάσεις και χαμηλών προδιαγραφών παραγωγές για να ασκήσουν με πολλές θυσίες το επάγγελμά τους. Κάποια από τα ερωτήματα που μας γεννούνται από αυτήν την ανάλυση μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Πόσο “πλουσιότερο” βγαίνει το ελληνικό θέατρο από αυτήν την διαδικασία;

Ποιο είναι το αντίκτυπό της στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας;

Και πόσο αντιστοιχεί το ενδιαφέρον για επαγγελματική θεατρική εκπαίδευση με την τελική προσέλευση του κοινού στα θέατρα και τις παραστάσεις τους;

Με τις απαντήσεις να ποικίλουν αναλόγως και της θέσης από την οποία τοποθετείται ο καθένας μας, κρίνουμε σκόπιμο να δώσουμε τον λόγο στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και μέσα από το επαγγελματικό τους εργαλείο, τον παραστάσιμο δηλαδή λόγο, να δοκιμάσουν τις απαντήσεις τους μπροστά στο κοινό».

KOLOΦΩΝ (Ελισάβετ Ξανθοπούλου – Δημήτρης Μπαμπίλης)

 

Πληροφορίες παράστασης

BIOS Main

Διάρκεια παραστάσεων: 15 Δεκεμβρίου 2014 – 13 Ιανουαρίου 2015

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη

Έναρξη: 20.30

Διάρκεια: 80 λεπτά

Τιμή Εισιτηρίου: 10 ευρώ (ενιαίο)