Θέατρο Ο Ρόλος μου Οι δημιουργοί γράφουν

Κατερίνα Παπανδρέου: Καλά Χριστούγεννα από την Στουτγκάρδη

Το καθιερωμένο γράμμα από τη Γερμανία για Καλά Χριστούγεννα, στέλνει αυτές τις μέρες στο artplay.gr η ηθοποιός Κατερίνα Παπανδρέου, που βρίσκει ευκαιρία να μας πει τα νέα της, για τη συμμετοχή της στο θίασο του Theaterhaus Stuttgart, “ένα θέατρο ρεπερτορίου, βαθιά αναρχικό για τα δεδομένα της γερμανικής πραγματικότητας και εκ πεποιθήσεως από τα γεννοφάσκια του πολυπολιτισμικό” που μετράει 33 χρόνια ζωής, τις αντικαταστάσεις σε 8 έργα, τους 8 ρόλους και τα 8 διαφορετικά κείμενα με τα οποία ασχολείται, αλλά και το ελληνικό καλοκαίρι που λαχταρά!

“Μετά από δύο χρόνια στην κρατική σκηνή μιας μικροσκοπικής πόλης κάπου στα βάθη της πρώην ανατολικής Γερμανίας –και αφού μεσολάβησε ένα διάστημα περισυλλογής αν ήρθε η ώρα του επαναπατρισμού ή όχι- κατέληξα σε μια από τις πλέον σύγχρονες και πλούσιες μεγαλουπόλεις της δυτικής Γερμανίας. Από το Σεπτέμβριο είμαι σταθερό μέλος του θιάσου του Theaterhaus Stuttgart, μιας ελεύθερης επιχορηγούμενης σκηνής που μετράει ήδη 33 χρόνια ζωής. Πρόκειται για ένα θέατρο βαθιά αναρχικό για τα δεδομένα της γερμανικής πραγματικότητας και εκ πεποιθήσεως από τα γεννοφάσκια του πολυπολιτισμικό. Οι επιλογές των έργων έχουν πάντα κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα, δοσμένο συνήθως με πολλή δόση χιούμορ και ελαφράδας ώστε να προσεγγίζουν το ευρύ κοινό.

Παράνομοι μετανάστες στην κουζίνα ενός εστιατορίου, γυναίκες από την Τουρκία πού ήρθαν μόνες τους στη Γερμανία μετά τον πόλεμο για να δουλέψουν, ένα Καγκουρό–Κομμουνιστής που κάνει κριτική στη Μέρκελ και πάει λέγοντας..

Η συγκεκριμένη σκηνή λειτουργεί με ρεπερτόριο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν παραστάσεις που παίζονται 5, 10, 20 ή και 25 χρόνια (ω!ναι) ενώ παράλληλα ανεβαίνουν 2 καινούργιες παραγωγές το χρόνο. Βρέθηκα λοιπόν αντιμέτωπη με μια συνθήκη που για τα ελληνικά δεδομένα είναι μάλλον αδιανόητη. Με το που ήρθα έκανα μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων 5 αντικαταστάσεις, μετά από ένα μήνα άλλες 2 ενώ παράλληλα κάνω πρόβες για την επόμενη παραγωγή του θιάσου. Στο σύνολο 8! 8 έργα, 8 ρόλοι, 8 διαφορετικά κείμενα.

Οι φίλοι μου στην Αθήνα γελάνε, μου λένε ότι κάνουμε άλλη δουλειά! Και όντως κατά μια έννοια κάνουμε άλλη δουλειά! Εμείς όταν δεν παίξουμε μια εβδομάδα μαζευόμαστε και κάνουμε πέρασμα τα λόγια για να ξαναβρεθεί ο ρυθμός της παράστασης, οι Γερμανοί παίζουν 4 διαφορετικά έργα την εβδομάδα, συχνά μεσολαβούν 20-30 μέρες από τη μία παράσταση στην επόμενη και ο καθένας προετοιμάζεται σπίτι του. Για να ανταπεξέλθεις σε ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να μάθεις να λειτουργείς αλλιώς. Master, Phd και Post-Doc μαζί είναι μια τέτοια εμπειρία!

Αυτή την περίοδο λοιπόν παίζω σε 7 έργα ( Diry Dishes, Tschick, Ziemlich Beste Freunde, Die Känguru-Chroniken, Was heißt hier Liebe?, Frau Müller muss weg, Die deutsche Ayshe) και παράλληλα βρίσκομαι σε πρόβες για την επόμενη παραγωγή του θιάσου.

Είναι το έργο 7 Minuten του Stefano Massini, ελληνικά 7 λεπτά το οποίο ασχολείται με την εξαθλίωση των εργασιακών συνθηκών και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 11 γυναίκες, 9 διαφορετικές εθνικότητες.

Στα τέλη Ιανουαρίου θα επιστρέψω για λίγο στη μικρή πόλη απ’ όπου ξεκίνησε το ταξίδι μου στη Γερμανία για την επανάληψη της παράστασης Endstation Sehnuscht ή όπως θα λέγαμε εμείς Λεωφορείο ο Πόθος σε σκηνοθεσία του αγαπημένου δασκάλου και φίλου Ακύλλα Καραζήση.

Από εκεί και πέρα μέχρι το καλοκαίρι εδώ, στην πολύβουη Στουτγκάρδη.. και μετά νομίζω σιγά σιγά πίσω στον ήλιο και στη θάλασσα. Όποιος έχει προβλήματα με την Ελλάδα και με τον κακό μας χαρακτήρα θα του πρότεινα να ζήσει 2-3 χρονάκια στο Βορρά. Θα την ξαναγαπήσετε από την αρχή τη μικρή μας χώρα.. Καλά Χριστούγεννα!

Κατερίνα Παπανδρέου

Φωτογραφίες: Regina Brocke