Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Κατερίνα Μαυρογεώργη : «Οι Λουόμενες λένε μυστικά και ξεπλένουν αμαρτίες»

«Οι Λουόμενες είναι μια παράσταση για όλες τις αμαρτίες που πιστεύουμε ότι έχουμε διαπράξει», λέει στο artplay.gr η Κατερίνα Μαυρογεώργη με αφορμή το έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε και το οποίο παρουσιάζεται εκ νέου στο Skrow Theater, από τις 6 έως τις  29 Μαΐου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

«Ήμασταν έξι κορίτσια -τρεις ηθοποιοί και τρεις στο σκηνοθετικό team- για δυόμιση μήνες κάθε μέρα μαζί για πρόβα. Στις αρχές κάναμε τις πρόβες σπίτι μου στο Παγκράτι. Σε όλη την πολυκατοικία ακούγονταν γέλια και φωνές στις τρεις το μεσημέρι! Ευτυχώς, έχω καλούς γείτονες… Στο διάλειμμα ανοίγαμε την μπαλκονόπορτα για τσιγάρο και φωνάζαμε «6 Μαΐου! Πρεμιέρα!» Είχε γίνει σύνθημα.

Μετά συνεχίσαμε πρόβες στο Skrow Theater, στο πιο αγαπημένο θέατρο επί γης. Άρχισαν να έρχονται ρούχα, μαγιό, πετσέτες, σκηνικά, σκάφες, νερά… Όταν  ακούσαμε και είδαμε τα νερά να τρέχουν από τον βράχο του Skrow  ενθουσιαστήκαμε. Ο βράχος στην παράστασή μας παίζει την ιαματική πηγή!

Το βασικό μας εργαλείο στην πρόβα και στην παράσταση είναι μία φράση που υπάρχει και στο κείμενο: «Μα τι διαβολεμένο κέφι είναι αυτό ξαφνικά;» Τι συνιστά το διαβολεμένο κέφι; Πέρα από ενέργεια και αυτοδιάθεση, είναι το λοξό, σχεδόν άπρεπο κέφι. Είναι το ίδιο υλικό που προκαλεί τα γέλια στις κηδείες και τα δάκρυα στους γάμους. Είναι το σωστό συναίσθημα την λάθος ώρα. Είναι όταν πρέπει πάση θυσία να μείνεις σοβαρός, γιατί λες κάτι πολύ σοβαρό και κάνεις  ένα υπέροχο σαρδάμ και εκεί τελειώνουν όλα. Είναι εκεί που όντως τελειώνουν όλα, κι η ζωή η ίδια βρίσκει ένα διαβολεμένο  κέφι να συνεχίσει.

Οι Λουόμενες του έργου μας φτιάχνουν σχεδόν άθελά τους ένα πεδίο εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Κλεισμένες μέσα στο υδροθεραπευτήριο  « Ο Ασκληπιός», παραμονή Πρωτοχρονιάς, αντί να ξεχάσουν  τα μυστικά που τις πιέζουν,  τελικά τα αποκαλύπτουν όλα. Τα ξεπλένουν και τα βάζουν στην συλλογή τους.

Και το λουτρό, ο χώρος, τι είναι; Είναι ένα μικρό σπα που το δυνατό νερό το καίει από μέσα, το κατατρώει;  Η Λίντια, η ιδιοκτήτρια του Ασκληπιού (Νικολίτσα Ντρίζη) λέει: «Το νερό είναι πολύ δυνατό,  είναι πιο δυνατό από το κτίριο». Είναι  το μεσοδιάστημα μεταξύ της παλιάς και της καινούργιας ζωής; Η Μαρία, η μικρότερη μαθητευόμενη Λουόμενη λέει: «Άμα μου λέγανε ότι η μετά θάνατον ζωή είναι ένα τεράστιο λουτρό με ατμούς ξέρετε πόσο θα χαιρόμουν;”

Εμείς πάντως θα είμαστε εκεί και θα ξεπλένουμε αμαρτίες, θα ακούμε και θα λέμε μυστικά κάθε μέρα».

Κατερίνα Μαυρογεώργη

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαυρογεώργη

Βοηθοί σκηνοθέτιδος: Έλια Ζαχαριουδάκη, Μαρία Μακρή

Μουσική: Δημήτρης Τάσαινας

Σκηνική Επιμέλεια: Θάλεια Μέλισσα

Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Σχεδιασμός φωτισμού: Σεραφείμ Ράδης, Γιάννης Καραμπάτσος

Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου

Φωτογραφίες-Video: Γιάννης Καραμπάτσος

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μάρθα Κοσκινά

Παίζουν: Κατερίνα Λάττα, Νικολίτσα Ντρίζη, Μαρία Πετεβή

 

 

 

skrow theater

Αρχελάου 5, Παγκράτι

210 7235842