Θέατρο Παιδί

«Καταστρούπολη», ή πως το παραμύθι και το θέατρο γίνονται φάρμακα

Πέντε ανυποψίαστοι έφηβοι, με την καθοδήγηση ενός παιδιού και μίας μάγισσας γριάς, φτιάχνουν την ιστορία της ζωής τους από την αρχή. Πώς;

Με τη βοήθεια ενός παιδιού που δεν μιλάει και μιας γριάς μάγισσας, στην Καταστρούπολη (Brokenville) του Άγγλου συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϋ, που ανεβάζει, από σήμερα 4 Οκτωβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου, σε πανελλήνια πρώτη για μικρούς θεατές, η Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Στην Καταστρούπολη (Brokenville) το παραμύθι και το θέατρο γίνονται φάρμακα που θεραπεύουν την άρρωστη ψυχή μας, αλλά και εργαλεία για να ξαναφτιάξουμε τον κατεστραμμένο κόσμο μας. Ο Μανώλης Μαυροματάκης ως σκηνοθέτης, αλλά και η Ξένια Καλογεροπούλου, ως ηθοποιός, σε έναν γοητευτικά παράξενο ρόλο, παρουσιάζουν τη συγκινητική ιστορία του Σάκα, της Γκλίτερ, του Φράντζα, της Μελανιάς και του Τατουάζ.

 

Καταστρούπολη_με Ξενια

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αγγλία το 2000, με τον Τζουντ Λω στον ρόλο του Φράντζα και έγινε παράσταση το 2003 στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας με μεγάλη επιτυχία. Επιτυχημένη ήταν η πορεία της παράστασης και το καλοκαίρι κατά την παρουσίασή της στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Με την Καταστρούπολη (Brokenville), ο γνωστός από τον κινηματογράφο και το θέατρο Φίλιπ Ρίντλεϋ παραδίδει μια πολύ σύγχρονη, αλλά και ελπιδοφόρα, αλληγορία για το θέατρο ως μέσο αντίστασης στην αποδόμηση του κόσμου μας.

Λίγα λόγια για το έργο

Μες στα χαλάσματα ενός σπιτιού ερειπωμένου, κοιμάται ένα παιδί. Το φεγγαρόφωτο και η μελωδία από ένα μουσικό κουτί, είναι οι μόνοι φύλακες του ύπνου του. Σε λίγο εμφανίζονται, ένας–ένας, κάποιοι άνθρωποι, που δεν θυμούνται απολύτως τίποτα. Ούτε καν τ’ όνομά τους. Μάλλον, έχει συμβεί κάτι κακό, αλλά τι;

Θα δώσουν ο ένας στον άλλο καινούρια ονόματα: Σάκα, Γκλίτερ, Φράντζα, Μελανιά και Τατουάζ. Ξυπνάει το παιδί και, ξαφνικά, τους βλέπει όλους μαζεμένους γύρω του. Τρομάζει! Μία παράξενη γριά τους βάζει να του πουν παραμύθια για να το ηρεμήσουν. Όλοι μαζί, θα φτιάξουν ιστορίες από την αρχή. Παράξενες και παιχνιδιάρικες. Που θα τους επιτρέψουν και να θυμηθούν, μα και να προχωρήσουν. Σε κάτι άλλο, πιο καινούριο και σαφώς πιο ανακουφιστικό και ελπιδοφόρο.

Μεγάλες ιστορίες! Για μια πόλη που, αυτοί οι ίδιοι, τη βαφτίζουν Καταστρούπολη. Για βασιλιάδες που αγαπούν τον πόλεμο. Αλλά και για άλλους, που αγαπούν τα τριαντάφυλλα, μα δεν μπορούν να τα δουν. Γιατί τους έχουν βγει τα μάτια απ’ το πολύ κλάμα. Και ιστορίες για βασίλισσες που κάνουν συλλογή από κοχύλια. Ή που, για να κρατήσουν δίπλα τους τον γιο τους, φτιάχνουν ολόκληρα παλάτια από χρυσάφι και διαμάντια. Και ιστορίες φοβερές! Για μάγισσες κακάσχημες που ερωτεύονται παράφορα πρίγκιπες ωραιοπαθείς και ξιπασμένους. Για μαγικούς καθρέφτες και πουλιά σαλταρισμένα. Για μπλε κοράλλια σπάνια, αλλά και για ιπτάμενα, θαλάσσια, γιγαντιαία άλογα. Ωραίες ιστορίες! Για μικρούς και για μεγάλους. Δικές μας ιστορίες, όλων μας… Που συγκινούν, διασκεδάζουν και παρηγορούν.

 

Καταστρούπολη_κινητο σπιτι

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου

Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυροματάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Επιμέλεια Κίνησης: Ερμής Μαλκότσης

Μουσική: Sancho 003 (Κώστας Παντέλης και Φώτης Σιώτας)

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Κομμώσεις: Χρόνης Τζήμος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννα Δεληγιάννη

Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών – Θέατρο Πόρτα

Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Αριάδνη Καβαλιέρου, Άννα Καλαϊτζίδου, Ξένια Καλογεροπούλου, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Χρήστος Σαπουντζής

Φωτογραφίες παράστασης: Εύη Φυλακτού

Πληροφορίες:
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ
Από 4 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου 2014
Σάββατο 18.00
Γενική είσοδος 10 €
105 λεπτά (με διάλειμμα)