Θέατρο

Ήρθαν οι “Δούλες”

Εμπνευσμένες από την αληθινή ιστορία των αδελφών Papin που γοήτευσαν τον Ζαν Ζενέ, οι «Δούλες» κάνουν σήμερα Παρασκευή 6 Μαρτίου, πρεμιέρα στο Μικρό REX – Σκηνή «Κατίνα Παξινού» σε σκηνοθεσία Bruce Myers , μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη και πρωταγωνίστριες τις Μαρία Κίτσου, Λένα Παπαληγούρα και Ραφίκα Σαουίς.


«Οι δούλες» είναι το έργο που βασίστηκε στο «έγκλημα του αιώνα στη Γαλλία» στην παράξενη περίπτωση των αδελφών Christine και και Léa Papin που είναι ξεχωριστή όχι μόνο για τη συγκλονιστική βία της, αλλά επειδή και οι δράστες και τα θύματα ήταν γυναίκες. Το 1933 όταν ο λαός της Γαλλίας είχε διχασμένες απόψεις για την εκδίκηση των δύο κοριτσιών της εργατικής τάξης κατά των αφεντικών τους, ο γάλλος συγγραφέας και δραματουργός Ζαν Ζενέ, έκανε λόγο για «παράδειγμα ταξικού πολέμου».

 

δουλες 2

Υπόθεση

Προσπαθώντας να αποδράσουν από την καταπίεση που αισθάνονται στο πλούσιο μεγαλοαστικό σπίτι της Κυρίας τους, δύο υπηρέτριες, οι αδερφές Κλαιρ και Σολάνζ, παίζουν καθημερινά ένα παιχνίδι αλλαγής ταυτότητας: η Κλαιρ υποδύεται την Κυρία τους και η Σολάνζ παριστάνει την Κλαιρ.

 

Αυτή τη φορά, το τελετουργικό αυτό παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο ερεθιστικό, καθώς οι δύο αδελφές πιστεύουν πως ήρθε η ώρα να απαλλαγούν από το ζυγό της Κυρίας τους, αφού, μετά από ψεύτικες καταγγελίες τους, ο σύζυγος της Κυρίας είναι στη φυλακή και εκείνη μένει ανυπεράσπιστη.

 

Έτσι, αποφασίζουν να τη δηλητηριάσουν. Όμως οι προσδοκίες τους διαψεύδονται. Μαθαίνουν πως ο Κύριος έχει αφεθεί ελεύθερος και, καθώς βρίσκονται σε πανικό, αποκαλύπτουν άθελά τους το νέο στην Κυρία, που φεύγει για να τον συναντήσει. Οι δύο κοπέλες μένουν μόνες τους και επιστρέφουν ξανά στο παιχνίδι τους. Μόνο που αυτή τη φορά το τέλος θα είναι επώδυνο.

 

© Patroklos Skafidas

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Οδυσσέας Ελύτης
Σκηνοθεσία: Μπρους Μάγιερς
Δραματουργική συνεργασία – Βοηθός σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Βαμβούκος
Σκηνικά: Άση Δημητρολοπούλου
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Μουσική: Coti K.
Επιμέλεια κίνησης: Φοίβος Παπαδόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

© Patroklos Skafidas

Διανομή: Κλαίρη: Μαρία Κίτσου, Σολάνζ: Ραφίκα Σαουίς, Κυρία: Λένα Παπαληγούρα

 

© Patroklos Skafidas

Info

Εθνικό Θέατρο-Μικρό REX Σκηνή «Κατίνα Παξινού», Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210.3305074, 210.3301881, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας)

Λόγω εναλλασσόμενου ρεπερτορίου με την παράσταση «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ, το πρόγραμμα παραστάσεων για τις «Δούλες» διαμορφώνεται ως εξής:

Τετάρτη (11/3, 25/3) 18:00 και 21:00

Πέμπτη (12/3, 26/3) στις 21:00

Παρασκευή (6/3, 20/3, 3/4) στις 21:00

Σάββατο (7/3, 21/3, 4/4) 18:00 και 21:00

Κυριακή (8/3, 22/3, 5/4) στις 19:00

Tιμές εισιτηρίων: 15Euro, 10Euro (φοιτητικό)

Τετάρτη απογευματινή και Πέμπτη 13Euro ενιαία τιμή