Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ίρις Χ΄΄αντωνίου: «Οδηγός μου η περιδίνηση του μύθου»

«Έξι πρόσωπα ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο και συναντούν ξανά και ξανά τον σκοτεινό θρύλο του Γεφυριού της Άρτας. Σε ένα ονειρικό τοπίο όπου οι πραγματικότητες όλο και γλιστρούν η μία μες την άλλη, τα πρόσωπα αυτά φευγαλέα, κάποτε τρυφερά και

κάποτε βίαια, συνδέονται βαθιά το ένα με το άλλο», γράφει στο artplay. gr η Ίρις Χ΄΄αντωνίου που σκηνοθετεί την παράσταση « Το γεφύρι της Aρτας- ἐπί τοῡ μῦθου σύνθεσις» που ανεβαίνει κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 12 Δεκεμβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας.

 


«Με όχημα την μουσική και την ποίηση των εικόνων ταξιδεύουμε μέσα στο χρόνο. Φτιάξαμε λοιπόν, οι δύο ομάδες, ΕΥΤΟΠΙΑ και 7Η ΘΥΡΑ, μαζί με τους πολύτιμους συνεργάτες μου, Βαγγέλη Ρόκκο (σύνθεση κειμένων),Γιώργο Στεφανακίδη (πρωτότυπη μουσική), Γιώργο Γαβαλά (επιμέλεια σκηνικής εικόνας) και Αλέκο Αναστασίου (σχεδιασμός φωτισμών),μια παράσταση βασισμένη στη διασκευή που είχαμε κάνει το 1997 με τον Γιάννη Κοντραφούρη και την Ομάδα Υψηλού Κινδύνου, του έργου «Το Γεφύρι της Άρτας» του Γ. Θεοτοκά, προσθέτοντας ακόμα στοιχεία από το αρχικό κείμενο και δημιουργώντας και κάποια νέα πρόσωπα που “μιλούν” κομμάτια σύγχρονης ποίησης. Τότε είχα προσεγγίσει το γεφύρι μέσα από την εργασία μας στο ρόλο της γυναίκας του πρωτομάστορα, μια βαθιά, καταλυτική εμπειρία, με έναν σπουδαίο σκηνοθέτη σαν το Γιάννη Κοντραφούρη.
Οδηγός μου στη σκηνοθεσία αυτής της παράστασης ήταν ..η περιδίνηση του μύθου. Μέσα από την τέχνη του στροβιλισμού, την εκστατική αυτή πρακτική, την οποία τέσσερις στους έξι ηθοποιούς που παίρνουμε μέρος έχουμε εντρυφήσει (από το 2000 με την ομάδα «Στροφοδίνες», του φίλου και δασκάλου Βίκου Ναχμία)μπορέσαμε να φτιάξουμε ένα κώδικα επικοινωνίας μεταξύ μας, και με κέντρο αυτού του κύκλου τον θεατρικό λόγο, μέσα από την έρευνα στα επιλεγμένα κείμενα, νομίζω, οικοδομήσαμε το δικό μας γεφύρι με το κοινό.
Εύχομαι μέχρι το τέλος των παραστάσεων να καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο της καλοσυντονισμένης ομαδικής εργασίας μας, που ναι πάντα η απλότητα, η καθαρότητα της μορφής, η αλήθεια».
Ίρις Χ΄΄αντωνίου

γφυρι

Σύνθεση κειμένων: Βαγγέλης Ρόκκος, Ίρις Χατζηαντωνίου
Σκηνοθεσία: Ιρις Χατζηαντωνίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαστυλιανός
Σκηνικά/κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς
Μουσική: Γιώργος Στεφανακίδης
Φωτιστικός σχεδιασμός:Αλέκος Αναστασίου
Γραφιστική επιμέλεια: Σωτηρία Μπράμου
Βίντεο παράστασης: Γιώργος Παντελεάκης
Ενδύματα : Parthenis

Παίζουν (αλφαβητικά)
Χάρης Αγγέλου, Εβελίνα Αραπίδη, Αντωνία Γιαννούλη, Γιώργος Παπαστυλιανός, Βαγγέλης Ρόκκος, Ιρις Χατζηαντωνίου

Σύγχρονο Θέατρο – Εταιρεία Θεάτρου
Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ. 210 3464380

Από 10 Δεκέμβρη 2015 κάθε Σάββατο 7μμ και Κυριακή 9.15μμ
στο Σύγχρονο Θέατρο