performance Εγκατάσταση Εικαστικά

Μια Αγρυπνία για τον Ξένο

Ένας ολόκληρος, άλλος κόσμος θα ζωντανέψει το βράδυ της προ-παραμονής των Χριστουγέννων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, έτσι όπως ξέρει να τον αφηγείται ο Κωνσταντίνος Ντέλλας. Όποιος είχε δει στον ίδιο χώρο το «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» ξέρει!


Πρόκειται για την πρώτη από τρεις Αγρυπνίες, που θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 23 προς Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το Δίκτυο Μεταναστριών Ελλάδας «ΜΕΛΙΣΣΑ».
Ένας κόσμος με Εγκαταστάσεις, διαδραστικές και όχι μόνο, αλλά και performances με βασικό άξονα την έννοια του «Ξένου».
Τι σημαίνει να είσαι ξένος, πόσο μόνιμοι είναι οι όροι «Οικοδεσπότης» και «Φιλοξενούμενος» και πόσο εύκολα οι όροι αυτοί μπορούν να αλλάξουν χέρια!

Με μια ομάδα σκηνογραφών (Ανδρέας Σκούρτης, Κωνσταντίνα Μαρδίκη, Νεφέλη Σωτηράκη) αλλά και με τη συμβολή και συμμετοχή διαφόρων καλλιτεχνών (ανάμεσα τους η μουσικός Σοφία Λαμπροπούλου με μουσικές από την Ανατολκή Μεσόγειο, ο κινηματογραφιστής Γιάννης Βάκρινος και ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης , ο μουσικός Αλέξανδρος Κτιστάκης και ο φωτογράφος Φώτης Πλέγας), o Κωνσταντίνος Ντέλλας επιχειρεί να δημιουργήσει μια μεταμεσονύκτια εμπειρία στους χώρους του Θεάτρου. Ο θεατής μέσα από την περιήγησή του στις εγκαταστάσεις που θα υπάρχουν, μπορεί να συμβάλλει βιωματικά στη δράση του Δικτύου Μεταναστριών Ελλάδας «ΜΕΛΙΣΣΑ»: με τη συνδρομή διαφόρων φορέων, οι οποίοι θα προσφέρουν χρήσιμα και απαραίτητα αντικείμενα, ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να ετοιμάσει σακίδια που θα δοθούν στα παιδιά των προσφύγων για το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μία δράση που η «Η ΜΕΛΙΣΣΑ» πραγματοποιεί εδώ και πολύ καιρό ανάμεσα σε άλλες και θα συνεχίσει για όσο υπάρχει ανάγκη.
Ο Θεατής μπορεί να έλθει όποια ώρα θέλει, να συμμετάσχει όπου θέλει, να φύγει και να επιστρέψει όσες φορές θέλει.


Με την είσοδό του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο θεατής θα παίρνει ένα χάρτη, και θα ξεκινάει τη δική του περιήγηση στους διάφορους χώρους του θεάτρου, από τα υπόγεια έως το Θόλο, μέσα στην οποία μπορεί να δει, να θυμηθεί, να μάθει και να γίνει ο ίδιος μέρος των όσων θα συμβαίνουν. Στο τέλος θα υπάρχει ένας κοινός τόπος- ένα τραπέζι- με φαγητά από γυναίκες μετανάστριες αλλά και προσφυγικής καταγωγής, όπου θεατές και συντελεστές θα συνυπάρξουν, μέσα σε ένα αλλιώτικο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που θα ανοίξει τις πόρτες του τα μεσάνυχτα της 23ης προς 24η Δεκεμβρίου 2015 και θα μείνει ξάγρυπνο έως τις 4:00 τα ξημερώματα.