Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ιώ Βουλγαράκη : Η συνάντηση ενός ανθρώπου με έναν θεό

Στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι, το κέντρο του θεατρικού σύμπαντος του σπουδαίου Πολωνού δασκάλου στο Βρότσλαβ, η σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη, παρουσιάζει στις 29 Ιανουαρίου την παράσταση «ΚassandER», βασισμένη στο κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας», για την οποία και γράφει στο artplay:

«Ο «Ευαγγελισµός της Κασσάνδρας», ένα από τα πιο άγνωστα έργα του Δηµήτρη Δηµητριάδη, είναι ένα κείµενο που από την στιγµή που βρέθηκε στα χέρια µου – εντελώς τυχαία πριν από ενάµιση χρόνο- µέχρι σήµερα, παραµονές της πρεµιέρας µας στην Πολωνία, το νιώθω να αλλάζει µορφές. Άλλοτε είναι για µένα ένα έργο, άλλοτε ένα µανιφέστο και άλλοτε ένα ποίηµα. Πότε βαθιά ερωτικό και πότε ουσιαστικά πολιτικό.

Ο Δηµητριάδης παίζει µε τον αρχαίο µύθο της νεαρής Κασσάνδρας και του θεού Απόλλωνα και δηµιουργεί µια νέα εκδοχή του, στην οποία η Κασσάνδρα λέει «ναι» στον πόθο του Απόλλωνα και πλαγιάζει µαζί του. Φτιάχνει ένα υποθετικό, άχρονο και ακραίο σύµπαν, χωρίς κατάρες, χωρίς αρνήσεις, χωρίς φόβο. Εδώ όλοι έχουν θέση, «καθείς και το σώµα του». Εδώ γελοιοποιούνται οι ετικέτες και λέγονται τα ανείπωτα. Εδώ ο πόθος είναι υποχρέωση γιατί χωρίς αυτόν είµαστε νεκροί.

Με συγκινεί η συνάντηση µε τον µύθο, ιδωμένο απ’ την ανάποδη, καθώς κι αυτό το στοιχείο της ουτοπίας που έχει η συνάντηση ενός ανθρώπου µ’έναν θεό. Αυτή την συνάντηση θα αφηγηθούμε.

Ιώ Βουλγαράκη

 

Ταυτότητα

ΚassandER»

Μετάφραση στα πολωνικά: Ηλίας Βράζας

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη

Σκηνικός χώρος-κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Φωτισμοί: Karol Jarek

Παίζουν: Αλεξάνδρα Καζάζου, Przemysław Błaszczak

Ινστιτούτο Γκροτόφσκι, Βρότσλαβ, Πολωνία

Πρεμιέρα: 29 Ιανουαρίου 2015

κασσανδρα ιω 2