Θέατρο

«Είμαι σαν εσάς, λατρεύω τα μήλα»

Τρεις σύζυγοι πρώην δικτατόρων συναντιούνται στα παρασκήνια, για μία εν αναμονή συνέντευξη τύπου όπου θα συμμετέχουν περίπου 100 δημοσιογράφοι για μια ταινία μεγάλου μήκους με θέμα τις βιογραφίες τους. Συμμετέχει επίσης ένας διερμηνέας, ο οποίος μεταφράζει όλες τις συνομιλίες. Αν και αναφέρονται μόνον με τα μικρά τους ονόματα, οι τρεις σύζυγοι  παραπέμπουν σε πραγματικές «πρώτες κυρίες». Πρόκειται για την κυρία Ιμέλντα (Μάρκος, χήρα του δικτάτορα Φέρντιναντ Μάρκος των Φιλιππίνων και πρώην βασίλισσα ομορφιάς), την κυρία Μάργκοτ (Χόνεκερ, Υπουργός Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ) και χήρα του Έριχ Χόνεκερ, Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΛΔΓ) και η κυρία Λάιλα (-Μπεν Άλι, σύζυγος του προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι μέχρι το 2011, κομμώτρια, με σπουδές της Γαλλικής Λογοτεχνίας και ποιήτρια. Ο τίτλος του θεατρικού έργου είναι φράση από το ποίημά της που υπάρχει και στο κείμενο.

Αυτό είναι το θέμα που αφηγείται η θεατρική παράσταση «Eίμαι σαν εσάς, λατρεύω τα μήλα» της Θηρεσίας Βάλζερ που παρουσιάζεται 23 – 28 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης σε σκηνοθεσία Σαράντου Ζερβουλάκου.

Η συγγραφέας πραγματεύεται τα διαχρονικά ερωτήματα κατάχρησης εξουσίας και πολιτικής ματαιότητας μ’ έναν καθ ́ όλα κωμικό τρόπο. Ο μεγαλύτερος αριθμός των φράσεων που χρησιμοποιούνται από τις κυρίες στο έργο της, είναι αυθεντικά τσιτάτα και ατάκες της Ιμέλντα Μάρκος, της Μάργκοτ Χόνεκερ και της Λέιλα Μπέν-Αλι.

Την παράσταση και το έργο διατρέχει το μοτίβο της μετάφρασης, ως μια ευθεία αναφορά στις διάφορες “μεταφράσεις” που αναγκαστικά καθορίζουν τις διακρατικές, κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις, άλλοτε μεταδίδοντας και άλλοτε διαστρεβλώνοντας το νόημα”.

Πρόκειται για μια παραγωγή της ETERIA FILON, η οποία έχει την έδρα της στην Βιέννη και ασχολείται με την παρουσίαση διεθνών συνεργασιών.

Συντελεστές

Μετάφραση: Ιωάννα Τιτόκη & Σαράντος Ζερβουλάκος

Σκηνοθεσία: Σαράντος Ζερβουλάκος

Σκηνικά: Σαράντος Ζερβουλάκος

Κοστούμια: Lane Schäfer

Φωτογραφίες τις παράστασης: iosifina.gr

Παίζουν

Γκότφριντ: Bernd- Christian Althoff

Κυρία Ιμέλντα: Στέλλα Ράπτη

Κυρία Μάργκοτ: Μαριάννα Παπασάββα

Κυρία Λέιλα: Λίλα Βλαχοπούλου (φιλική συμμετοχή)

 

Παραγωγή: ΕΤΕRIA FILON (Bιέννη) και BlackBox

www.eteriafilon.com

www.sarantoszervoulakos.com

 

Πληροφορίες της παράστασης

Παράσταση: 23-28 Σεπτεμβρίου 2016

Ημέρες και ώρες παράστασης: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:00

Χώρος: Θέατρο της Αυλαία

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10,00€, μειωμένο 8,00€

Διάρκεια παράστασης: 80’

Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, Seven spots, Ιανός, Reload και στο ταμείο του θεάτρου

Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310237700