Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Είμαστε όλοι ασυνόδευτοι»

Αφουγκραζόμενος την ζώσα ιστορία των σύγχρονων καιρών με τα καραβάνια των προσφύγων να γυροφέρνουν στον κόσμο, ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης, γράφει ένα θεατρικό έργο με τίτλο «Το Ασυνόδευτο», παίρνοντας υπόψιν του πως τον τελευταίο χρόνο 270.000 παιδιά-πρόσφυγες πέρασαν στην Ευρώπη και πλέον ένας στους τρεις πρόσφυγες είναι παιδί. Σύμφωνα με την οργά­νωση «Save the Children», ένα στα δέκα προ­σφυγόπουλα, δηλαδή 26.000 παιδιά, ταξίδεψε το 2015 μόνο του, χωρίς τη φροντίδα κάποιου ενήλικα. Το έργο ανεβαίνει σε συνσκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη και Βασίλη Μαυρογεωργίου κάθε Σάββατο στις 5μ.μ στο Θέατρο Skrow της οδού Αρχελάου 5 στο Παγκράτι. 

Ο συγγραφέας επιλέγει δύο αδέλφια, προσπαθώντας μέσα από την σχέση τους να σκιαγραφήσει τις ποικίλες αντιδράσεις και απόψεις που υπάρχουν στην σύγχρονη Ελλάδα πάνω στο «μεταναστευτικό» ζήτημα. Οι καυγάδες τους αλλά και η ανάγκη τους για συμφιλίωση καθρεφτίζουν την σημερινή πραγματικότητα, τον πολιτικό διχασμό , με αποτέλεσμα το σπίτι των δύο παιδιών μεταμορφώνεται σε “μια μικρή χώρα”.

Για «ένα βαθύ, πολυεπίπεδο και καινούργιο ελληνικό έργο», κάνει λόγο στο artplay.gr ο Γιάννης Νταλιάνης μιλώντας για «δύο νέους ηθοποιούς με εξαιρετικές ικανότητες και μια προκλητική πρόταση για συνεργασία στην σκηνοθεσία με τον παλιό του μαθητή, Βασίλη Μαυρογεωργίου. Δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. “Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα!” Αστειεύομαι. Όλα ήταν ακόμα πιο συναρπαστικά απ’ ότι περίμενα», καταλήγει.

 ToAsynodeuto2a©GiannisKarabatsos(1)

Και ο Βασίλης Μαυρογεωργίου προσθέτει: «Η δυναμική της συν-σκηνοθεσίας με τον Γιάννη Νταλιάνη, η ενέργεια των ηθοποιών και η ομάδα των συντελεστών, δημιούργησαν τη βάση, για να προσεγγίσουμε το έργο με μια πολύπλοκη οπτική.
Η άφιξη ενός ασυνόδευτου παιδιού αλλάζει τις ισορροπίες σε μια οικογένεια, κι αντικατοπτρίζει ουσιαστικά τον τρόπο που αγγίζει την Ελλάδα το προσφυγικό ζήτημα.
Παρακολουθούμε δύο αδέρφια στην εφηβεία που φτάνουν στα άκρα, διχάζονται και ενώνονται, περίπου όπως συμβαίνει και στη σύγχρονη κοινωνία.
Το σπίτι τους γίνεται μια μικρή χώρα, που προσπαθεί να κάνει ένα βήμα μπροστά».

 

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Η ιστορία

Δυο αδέλφια, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, αποφασίζουν να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους, κρυφά από τους γονείς τους ένα ασυνόδευτο μικρό αγόρι από την Συρία. Αρχίζει έτσι μια μεγάλη περιπέτεια γεμάτη απρόοπτα, συγκρούσεις και απρόβλεπτες κωμικές αλλά και δραματικές καταστάσεις. Μέσα από όλα αυτά αναδεικνύεται και το πραγματικό θέμα του έργου: Η δοκιμαζόμενη ελληνική οικογένεια.  Οι γονείς, που συνεχώς απουσιάζουν, γιατί δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ, οι δυσκολίες επικοινωνίας ανάμεσα στα αδέλφια, οι εφηβικοί έρωτες με τα προβλήματα τους, οι αναγκαίες περικοπές όλων των εξόδων, τα αδιέξοδα στον επαγγελματικό προσανατολισμό… «είμαστε όλοι ασυνόδευτοι» λέει κάποια στιγμή το νεαρό κορίτσι. Παρ’ όλα αυτά, η νεανική ζωντάνια και η ανεξάντλητη δίψα για ζωή και για περιπέτεια καταφέρνει και αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και μπορεί να ελπίζει.

ToAsynodeuto3a©GiannisKarabatsos

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Νταλιάνης, Βασίλης Μαυρογεωργίου

Σκηνικό/Κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Video παράστασης: Μιχάλης Γιγιντής

Φωτογραφίες: Γιάννης Καραμπάτσος

 

Παίζουν: Αριάδνη Καβαλιέρου, Μάνος Στεφανάκης

ToAsynodeuto4a©GiannisKarabatsos

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016 έως Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο στις 17:00

Διάρκεια: 70 λεπτά

Εισιτήριο: 10 € γενική είσοδος, 8 € μειωμένο

Διεύθυνση: Αρχελάου 5, Παγκράτι

Τηλέφωνο και ώρες κρατήσεων: 210 7235842 (ώρες 11:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. – 20:30 μ.μ.)