Θέατρο

«Ικέτιδες» έως τις 9 Δεκεμβρίου

Παρατείνονται οι παραστάσεις με τις Ικέτιδες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Χρήστου Στέργιογλου που παρουσιάζονται στο Bios.

Πρόκειται για την παράσταση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών και που αποτελεί το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα του γνωστού ηθοποιού.

Η συγκεκριμένη σκηνική εκδοχή της τραγωδίας θέτει ως κεντρική σύμβαση τη μη προκαθορισμένη διανομή των ρόλων. Η κάθε μία ηθοποιός επιλέγει επί σκηνής τα σημεία που θα μιλήσει. Πράττει, εκφέρει και ενσαρκώνει σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμεί η ίδια, ισορροπώντας ανάμεσα στην προσωπική βούληση και την αρμονία του συνόλου. Αφηγούμενη σε κάθε παράσταση με άλλο τρόπο την ίδια ιστορία.

+β+¦+φ_Ε+¦+++__Γ

Μέσω της σύμβασης αυτής, κάθε μέλος του χορού μιλά ταυτόχρονα προσωπικά και συνολικά, κουβαλώντας στη δική του μαρτυρία τη συνολική καταγραφή. Η κλειστή και ομοιόμορφη ανθρώπινη μάζα γίνεται πλήθος, κατάσταση στην οποία η μονάδα διατηρεί την αυτοτέλεια της προσωπικής της εμπειρίας αλλά ταυτόχρονα ενοποιείται με τις υπόλοιπες μονάδες σε ένα σύνολο, αφού αναγνωρίζει το καθρέφτισμα των δεινών του στα πρόσωπα των γύρω. Μέσα από τη συνεχή εναλλαγή ο αριθμός του χορού ανοίγει στον χώρο και τον χρόνο, η ιστορία των Ικέτιδων γίνεται ιστορία της Ικεσίας. Και ταυτόχρονα ύμνος για την αξιοπρέπεια του μετανάστη, την αξιοπρέπεια της γυναίκας, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Ικέτιδες Αισχύλου from Manos Arvanitakis on Vimeo.

Συντελεστές

Μετάφραση: Ιωάννης Γρυπάρης

Σκηνοθεσία: Χρήστος Στέργιογλου

Δραματουργική συνεργασία: Άννα Πιατά

Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου

Επιμέλεια φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Χατζηνικολιδάκης

Οργάνωση παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη

Παίζουν: Ναζίκ Αϊδινιάν, Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Μελίσσα Κωτσάκη, Δήμητρα Μητροπούλου, Κέλλυ Παπαδοπούλου, Ιωάννα Πιατά, Ανδρομάχη Σπανέλλη

Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών

Η παράσταση παίχτηκε στις 22 και 23 Ιουνίου 2014, στο Κτίριο Ε της Πειραιώς 260.

info

Πληροφορίες παράστασης:

BIOS Πειραιώς 84

Διάρκεια παραστάσεων: έως 9 Δεκεμβρίου 2014

Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη

Έναρξη: 20:30

Είσοδος: 10 ευρώ