Θέατρο

«Η ζωή μου μετά» της Λόλα Αρίας στη Στέγη

Το «Σχέδιο Κόνδορας» και οι «Πτήσεις Θανάτου», οι εξαφανίσεις αντιφρονούντων και οι απαγωγές βρεφών ήταν στην καθημερινότητα της Αργεντινής, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.

Διεθνώς αναγνωρισμένη, η διακεκριμένη συγγραφέας, σκηνοθέτης και τραγουδοποιός Λόλα Αρίας, η 38χρονη εναλλακτική σούπερσταρ της Αργεντινής, καλεί επί σκηνής έξι επιγόνους εκείνης της περιόδου για την παράσταση «Η ζωή μου μετά» (Mi vida despues), με την οποία ανοίγει την Τρίτη 18 Νοεμβρίου στη Στέγη το «γεωπολιτικό» φεστιβάλ με τίτλο TRANSITIONS (Μεταβάσεις) που φέτος παρουσιάζει το ανεξάρτητο θέατρο της Λατινικής Αμερικής. Παραλλήλως παρουσιάζεται στη Στοά Ορφέως στην Αθήνα η παράσταση «Όσα είναι δίπλα μου» (Todo lo que está a mi lado) του Αργεντινού Fernando Rubio, η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Νοεμβρίου.

Latin America: Lola Arias, “Η ζωή μου μετά” from SGT Athens on Vimeo.

Τέσσερις ηθοποιοί, μία χορεύτρια και ένας μουσικός –και, μαζί τους, ένα μικρό παιδί– ανασυνθέτουν τις ζωές των γονιών τους και, αναπόφευκτα, τη στοιχειωμένη ιστορία της χώρας τους. Ντύνονται με τα ρούχα τους, μοιράζονται οικογενειακά άλμπουμ και προσωπικές εξομολογήσεις, ακούνε παλιές μαγνητοταινίες, διαβάζουν απόρρητα έγγραφα, αντιπαραβάλλουν τις παιδικές αναμνήσεις τους, οργίζονται, θλίβονται, γελούν και χορεύουν.

Ο πατέρας της Κάρλα ήταν αντάρτης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και οι γονείς της Λίζα εξόριστοι αντιφρονούντες, ενώ ο πατέρας της Βανίνα ήταν μυστικός αξιωματικός στην ESMA, το διαβόητο «Άουσβιτς της Αργεντινής», και το αγόρι που η ίδια θεωρούσε επί τριάντα χρόνια βιολογικό αδερφό της, ήταν, στην πραγματικότητα, το απαχθέν παιδί δύο φονευθέντων αγωνιστών.

Κάπως έτσι, η ιστορία μιας χώρας συμπυκνώνεται στην ιστορία μιας οικογένειας και το συλλογικό πεπρωμένο ταυτίζεται με το ατομικό, σε ένα εκρηκτικό, συγκινητικό όσο και παιγνιώδες μουσικοθεατρικό θέαμα που αντιπαρέρχεται την τυραννία της μνήμης με την πίστη στο εδώ και τώρα, MiVidaDespues_med.jpgκατευνάζοντας τα φαντάσματα του παρελθόντος με το ξόρκι του μαγικού αυτού σκηνικού ντοκουμέντου.

Ερμηνεύουν οι: Blas Arrese Igor, Liza Casullo, Carla Crespo, Vanina Falco, Pablo Lugones, Mariano Speratti

Κείμενο και σκηνοθεσία: Lola Arias (με τη συνεργασία και με πρωτότυπο υλικό που συνεισέφεραν οι ερμηνευτές).

Δραματουργία & Παραγωγή: Sofía Medici

Μουσική: Ulises Conti (σε συνεργασία με τη Λίζα Κασούγιο και τη Λόλα Αρίας)

Σκηνικά: Ariel Vacaro

Χορογραφία: Luciana Acuña

Τεχνική διεύθυνση: Gustavo Kotik

Βίντεο: Marcos Medici

Σχεδιασμός Φωτισμών: Gonzalo Córdova

Σχεδιασμός Κοστουμιών: Jazmín Berakha

Σύμβουλος ιστορικών θεμάτων: Gonzalo Aguilar

Φωτογραφίες: Lorena Fernández

Βοηθός: Ariel Zagarese

Μετάφραση: Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Συμπαραγωγή: Complejo Teatral de Buenos Aires (Αργεντινή), Steirischer Herbst (Αυστρία), Theater Spektakel Zurich (Ελβετία), International Summer Festival Kampnagel Hamburg (Γερμανία), Noorderzon Performing Arts Festival και Grand Theatre Groningen (Ολλανδία)

Με την ειδική υποστήριξη: BIT Teatergarasjen (Νορβηγία), Spielart Festival και Goethe Institute (Γερμανία)

Πληροφορίες

Η ζωή μου μετά, Lola Arias

18-19 Νοεμβρίου, 21:00 Κεντρική Σκηνή

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Διάρκεια: 90 λεπτά

Στα ισπανικά με υπέρτιτλους στα ελληνικά

Τιμές εισιτηρίων: 10€ | Μειωμ. 5 € | Άνεργοι 5 €