Εικαστικά

Στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο το Διεθνές Βραβείο LEO 2014

Το Βραβείο LEO 2014 απένειμε η διεθνής ένωση επιμελητών ΙCI – INDEPENDENT CURATORS INTERNATIONAL στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, για τη «συμβολή του στην εξοικείωση ευρύτερων κοινών με τη σύγχρονη τέχνη», σε ειδική τελετή

που διοργανώθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2014 στη Νέα Υόρκη. Με το βραβείο LEO τιμάται μία φορά τον χρόνο μία προσωπικότητα παγκοσμίως που έχει διακριθεί για την εξέχουσα προσφορά και δράση της στον χώρο της σύγχρονης τέχνης.

Το βραβείο LEO, σχεδιασμένο από την εικαστικό MARGARET LEE, παραδόθηκε στον κ. Δασκαλόπουλο από την AGNES GUND, διεθνώς αναγνωρισμένη συλλέκτρια και ένθερμο υποστηρικτή της χρήσης της τέχνης ως μέσο εκπαίδευσης, ιδρυτή του Agnes Gund Foundation, Επίτιμη Πρόεδρο του Museum of Modern Art (MoMA) και Επικεφαλής του MoMA International Council και του MoMA PS1. Όπως υπογράμμισε η ίδια στην προσφώνησή της:

«Με το Βραβείο Leo, η ICI αναγνωρίζει εξαιρετικά επιτεύγματα που προάγουν τη σύγχρονη τέχνη. Κατά τα τελευταία χρόνια, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος έχει συμβάλει στη δημιουργία ιδιαίτερα υποστηρικτικών δομών, τόσο μέσω της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου όσο και μέσω του ΝΕΟΝ, που ενισχύουν τη δράση σύγχρονων καλλιτεχνών και επιμελητών. Αμφότερες οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν στόχο την εξοικείωση ευρύτερων κοινών με τη σύγχρονη τέχνη και, ως εκ τούτου, χρησιμοποιούν τη συλλογή ως μια ανοιχτή, “κοινή” δεξαμενή γνώσης και πληροφοριών, τον οργανισμό ως όχημα για εκθέσεις και επιμόρφωση, ενώ συνδέουν καλλιτέχνες, επιμελητές και θεατές της τέχνης από όλον τον κόσμο. Πρόκειται για μια δράση που ποικιλοτρόπως αντανακλά τις βασικές αρχές της ίδιας της ICI.».

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε παραλαμβάνοντας το βραβείο πως:

«Η επιλογή της ICI τιμά μια συλλογική προσπάθεια που αποβλέπει στο να φέρει τη σύγχρονη τέχνη, αυτόν τον συνειδησιακό καθρέφτη του κόσμου μας, κοντά στον κάθε πολίτη. Στην Ελλάδα ειδικότερα, προσπαθούμε με τους συνεργάτες μου να εντάξουμε τη σύγχρονη τέχνη στον δημόσιο χώρο, στην καθημερινότητα των πολιτών και στην εκπαιδευτική διαδικασία.».

Το ΒΡΑΒΕΙΟ LEO θεσμοθετήθηκε το 1990 και πήρε το όνομά του από τον γκαλερίστα Leo Castelli. Μέχρι σήμερα έχουν τιμηθεί με αυτό κριτικοί τέχνης, συλλέκτες και καλλιτέχνες, όπως οι: Elizabeth Baker και Toshio Hara, Chuck Close, Douglas Cramer, Christo & Jean-Claude, Dorothy και Roy Lichtenstein, Ann Tennenbaum, John Waters, Dasha Zhukova και Miuccia Prada.

Στην ίδια τελετή, η αναπληρώτρια διευθύντρια και επικεφαλής επιμελήτρια του ιδρύματος και μουσείου Solomon R. Guggenheim, Nancy Spector (Guggenheim Deputy Director, Jennifer & David Stockman Chief Curator), απένειμε το βραβείο GERRIT LANSING INDEPENDENT VISION CURATORIAL AWARD για το 2014 στην Eva Barois De Caevel.

Φωτογραγία εξωφύλλου: Yuko Torihara

 

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πέρα από πρωτοπόρος συλλέκτης και ιδρυτής του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ, είναι μέλος του Board of Trustees καθώς και Πρόεδρος του Collections Council του Solomon R. Guggenheim Foundation. Συμμετέχειεπίσης ενεργά ως μέλος στα παρακάτω συμβούλια: Leadership Council του New Museum, Director’s Vision Council του Museum of Contemporary Art, Chicago και Tate International Council. Το βραβείο αποτελεί αναγνώριση του οράματος που καθοδηγεί τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο στη δράση του ως συλλέκτη καθώς και της δημόσιας προσφοράς του, έμπρακτη απόδειξη των οποίων αποτελεί η Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου και η ίδρυση του οργανισμού ΝΕΟΝ, που φιλοδοξεί να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον σύγχρονο πολίτη, ως βασικό μοχλό ανάπτυξης και προόδου