Θέατρο

Η Σοφία Πάσχου για την τεχνική της πλατφόρμας

Την Οδύσσεια σε μια πλατφόρμα 1Χ1,60 παρουσιάζουν από τη Δευτέρα, στο θέατρο Olvio, πέντε ηθοποιοί της ομάδας Patari Project, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου.

Για αυτή την ιδιαίτερη τεχνική της πλατφόρμας στο Θέατρο και τη θεατρική δράση σε περιορισμένο χώρο η σκηνοθέτης Σοφία Πάσχου σημειώνει:

Ανακάλυψα για πρώτη φορά την τεχνική της πλατφόρμας στο δεύτερο έτος της φοίτησής μου στη σχολή LISPA στο Λονδίνο. Αμέσως ήξερα ότι επρόκειτο να είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα καλλιτεχνική μου ζωή. Ένιωσα ενθουσιασμό και περιέργεια:

-Πώς μπορεί κανείς να πει μια ιστορία σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο;

-Πώς μπορεί κανείς να μετατρέψει τις δομικές δυσκολίες αυτής της φόρμας σε   πλεονεκτήματα;

Η πρόκληση που παρουσιάζει η πλατφόρμα ως τεχνική είναι συναρπαστική και αποτελεί πηγή έμπνευσης, διότι, όταν συναντά κανείς περιορισμούς, αναλαμβάνει δράση η δημιουργική φαντασία του.

Τα τελευταία τρία χρόνια, διδάσκοντας αυτήν την τεχνική τόσο σε ηθοποιούς της Ελλάδας και του εξωτερικού όσο και σε ομάδες εκπαιδευτικών, σπουδαστών και παιδιών, συνειδητοποίησα πόσο μαγική είναι η πλατφόρμα: Είδα ομάδες να ανακαλύπτουν πως αυτό που στη αρχή φαντάζει ανέφικτο, μπορεί να γίνει εφικτό εάν «θέσουμε το μυαλό και τη δημιουργικότητά μας στην υπηρεσία» ενός πολύ μικρού χώρου. Επτά ή οκτώ άτομα πάνω σε μία πλατφόρμα διαστάσεων 100 cm x 160cm μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν επικές ιστορίες και τοπία χρησιμοποιώντας μόνο τα σώματα και τις φωνές τους. Δεν υπάρχει εξωτερική βοήθεια, μπορούν να στηριχθούν μονάχα στον εαυτό τους και στους συναδέλφους τους. Αυτοί οι επτά ή οκτώ άνθρωποι μπορούν να γίνουν ένα πλήθος χιλιάδων, μπροστά στα μάτια μας.

Ζώντας στο εξωτερικό εδώ και οκτώ χρόνια, έχω παρακολουθήσει από μακριά αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου. Ένιωσα μεγάλη ανάγκη να επιστρέψω και να δημιουργήσω μια ομάδα: μία ομάδα που να δημιουργεί παραστάσεις στις οποίες να χρησιμοποιείται αυτή η τεχνική. Παραστάσεις που δεν στηρίζονται στο σκηνικό, στα κοστούμια ή στους φωτισμούς. Που έχουν στο επίκεντρό τους τον ηθοποιό, το ανθρώπινο δυναμικό. Που στηρίζονται στην ανθρώπινη φαντασία και εφευρετικότητα, στις ικανότητες και στη σκληρή δουλειά. Που μετατρέπουν την δυσκολία σε πλεονέκτημα.

Σοφία Πάσχου