Θέατρο

«Αναζήτηση εργασίας» ξανά στο Ίδρυμα Κακογιάννη

“Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque” με το έργο  “Αναζήτηση Εργασίας” του Μισέλ Βιναβέρ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, επανέρχεται, μετά την επιτυχία της περασμένης άνοιξης, για 12 μόνο παραστάσεις, από τις 17 Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το προφητικό έργο  του Βιναβέρ (Michel Vinaver), “Αναζήτηση Εργασίας” Έργο σε 30 θραύσματα (La Demande d’emploi” Pièce en trente morceaux), δίκαια παραμένει ένα εμβληματικό έργο της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας, παρόλο που γράφτηκε πριν σαράντα τρία χρόνια.

Πρόκειται για ένα πολιτικό μπουλβάρ με σημείο αναφοράς τον Μάη του ‘68  το οποίο αναδεικνύει με χιούμορ και ευστροφία, τις νοσηρές παθογένειες του καπιταλιστικού συστήματος και την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου για επιβίωση.AFISA_A3 anazitisi_2neoB

Παραλλήλως θέτει με ένα υποδόριο χιούμορ, αλλά και με ένα πυρετώδη ρυθμό, το μέγα ερώτημα όλων των καιρών: τι είναι ικανός ο άνθρωπος να κάνει για να βρει δουλειά. Στην Ελλάδα της κρίσης με τα αυξητικά ποσοστά ανεργίας και τα όσα δεινά αυτή επιφέρει, το έργο αποκτά τραγική επικαιρότητα.

Σημείωμα της μεταφράστριας Δήμητρας Κονδυλάκη

Άνεργος εδώ και τρεις μήνες, ένας πρώην διευθυντής πωλήσεων αναζητά εργασία. Μέσα από μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που δίνει στον διευθυντή προσωπικού πολυεθνικής εταιρείας ως υποψήφιος για μια θέση, παρακολουθούμε την ακρότητα και τον κυνισμό και κυρίως την παντοδυναμία της έννοιας της Εργασίας στον καπιταλιστικό κόσμο. Η σχέση εργοδότη και υποψήφιου εργαζόμενου λαμβάνει αρχετυπικές διαστάσεις. Το έργο αποκτά δραματική επικαιρότητα στην Ελλάδα της κρίσης, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας, της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών που σχετίζονται μ’ αυτήν αλλά και της ισχυρής αντανάκλασης των συνεπειών της στην οικογενειακή ζωή του καθενός. Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει κανείς για να βρει – ή για να μην χάσει – τη δουλειά του; Πόση ελευθερία και πόση αξιοπρέπεια είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει; Αυτό είναι και το ερώτημα στο οποίο θα μπορούσε να συνοψιστεί το έργο.

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Michel Vinaver, γεννημένος στο Παρίσι το 1927 από γονείς ρωσικής καταγωγής, ξεκινά ως νεαρός μυθιστοριογράφος και εξελίσσεται σε θεατρικό συγγραφέα. Ταυτόχρονα ακολουθεί ένα ιδιαίτερο μονοπάτι στη ζωή: γίνεται ανώτατος αξιωματικός και στη συνέχεια ιδιοκτήτης των θυγατρικών της πολυεθνικής εταιρίας Gillette. Το θέατρό του είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία: τον πόλεμο της Κορέας, την Αλγερία, την 11η Σεπτεμβρίου.Στα περισσότερα κείμενά του τοποθετεί τον άνθρωπο σε ένα πεδίο οικονομικών συναλλαγών. Συγκαταλέγεται στους σύγχρονους Γάλλους θεατρικούς συγγραφείς με τις περισσότερες παραστάσεις έργων στο θέατρο. Έργα του έχουν σκηνοθετήσει οι Planchon, Vitez, Françon κ. α. Μετά την ένταξη του  θεατρικού του έργου “L’Ordinaire” στο ρεπερτόριο της Comédie-Française, ο Michel Vinaver καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς του γαλλικού θεάτρου.

Ταυτότητα

Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη

Σκηνοθεσία: Θανάσης Σαράντος

Παίζουν: Θανάσης Σαράντος, Αγγελική Καρυστινού, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Ρενέ Τζόλα

Σκηνικό-κοστούμια: Bασιλική Σύρμα

Επιμέλεια κίνησης: Όλγα Σπυράκη

Βοηθός κινησιολόγου: Βασίλης Σκαρμούτσος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανθή Παπαθεοδώρου

Επιμέλεια φωτισμών: Σάββας Σουρμελίδης

Φωτογραφίες Ορφέας Εμιρζάς

Επιμέλεια  κομμώσεων : κομμωτήρια  xstudios

 Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης / Ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος/ Πειραιώς 206 Ταύρος. Τηλέφωνο 210-3418550

Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη – Κυριακή

Ώρα έναρξης : Τετάρτη έως Σάββατο 9.15, Κυριακή 8.15.

Διάρκεια : 100 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων : 12 ευρώ κανονικό – 8 ευρώ ( μαθητικό, φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, πολυτέκνων, ευρωπαϊκής κάρτας νέων, κάρτας πολιτισμού, κάρτας club ifa (γαλλικού ινστιτούτου), κάτοχοι κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ), ΑμΕΑ, άνω των 65.

 

H άδεια για την από σκηνής θεάτρου παρουσίαση του έργου χορηγήθηκε από την Ελληνική εταιρία THE ARTBASSADOR/ Performing Arts Management (www.theartbassador.gr) για λογαριασμό του Γαλλικού Οργανισμού SACD, του οποίου ο Συγγραφέας είναι μέλος.

Παραγωγή: εταιρεία θεάτρου ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ