Θέατρο

Η προσφυγική Ελευθερούπολη και η περίπτωση Μουταλάσκη

Τον αγώνα επιβίωσης μίας εργάτριας της κλωστοϋφαντουργίας Μουταλάσκη, της Κλειώς Χατζηαλέξη, μίας από τις πολλές, πραγματικές και άγνωστες ηρωίδες του Μεσοπολέμου, φωτίζει η παράσταση «Οδός 19, αριθμός 15» με ερμηνεύτρια τη Νένα Μεντή που παρουσιάζεται σε κείμενο και σκηνοθεσία Παρασκευής Καλογεράκη, 11, 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου  στις 21:00 στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, στον Ταύρο.

Ένα θέατρο-ντοκουμέντο για την εργατική προσφυγιά της Ελευθερούπολης σε παράλληλη πορεία με την κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη,  που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αρχειακό υλικό του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και Γυναίκες της Μικράς Ασίας, που με βαθιά χαραγμένα τα σημάδια του βίαιου ξεριζωμού από την πατρίδα και το σπίτι, έζησαν με την ανέχεια και τη βαριά φτώχεια του Μεσοπολέμου, άντεξαν όρθιες την ωμότητα της γερμανικής κατοχής, δούλεψαν σκληρά και πάλεψαν για τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα.

«Έπρεπε να ζήσουμε! Να κεντώ ήξερα, να ράβω ήξερα, μα ταπητουργία δεν είχαμε εμείς, αργαλειό δε δουλεύαμε στα Βουρλά, εμείς είχαμε αμπέλια. Άνοιξαν όμως οι κλωστοϋφαντουργίες στους Ποδαράδες κι έγινα υφάντρα από τις λίγες. Σοβαρά. Δεν είναι εύκολη δουλειά, θέλει μάτι δυνατό και να σου κόβει…»

Συντελεστές της παράστασης

Κείμενο-σκηνοθεσία: Παρασκευή Καλογεράκη

Σκηνοθεσία ντοκυμαντέρ: Λουΐζος Ασλανίδης

Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Κόνιαρης

Φωτισμοί: Εβίτα Αναγνοπούλου

Τεχνική υποστήριξη: Βασίλης Μπεζιριάνης

Συμμετέχει κινηματογραφικά ο μικρός Δημήτρης Κόνιαρης.

Επιστημονική συμβολή: Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Ερευνητική συνδρομή: Λουκάς Χριστοδούλου

Ερευνητική ομάδα: Λαμπρίνα Βαρίτη, Παρασκευή Καλογεράκη, Λεωνίδας Σπανδάγος

 

Παραχώρηση χρήσης τεκμηρίων

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.)

Αρχείο ΕΡΤ

Πληροφορίες παραστάσεων

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της παράστασης, θα προηγηθεί επιστημονική συνάντηση (ώρα 19:00) με ομιλίες σχετικές με την προσφυγική παράδοση της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ θα εκτίθεται αρχειακό υλικό της εταιρείας Μουταλάσκη από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ.

Πρόγραμμα ομιλιών
Λουκάς Χριστοδούλου, ερευνητής – Πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης προσφύγων στη Νέα Ιωνία Αττικής
Όλγα Δακουρά – Βογιατζόγλου, αρχαιολόγος, Η βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας: οι ρίζες της κλωστοϋφαντουργίας και η συμβολή των προσφύγων
Μυρτώ Παπαδοπούλου, μαθήτρια Β΄ Ισότιμου Γενικού Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών, Όψεις της εργασίας ανηλίκων στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αι. – Η περίπτωση των εργαζομένων κοριτσιών στην κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 3418011 (Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00).