Θέατρο

«Οι Νικητές» από τη Σητεία στο «Εμπρός»

Στο πολλά υποσχόμενο πρόσφατο παρελθόν η συμβολαιογράφος Μαρία Ιωακείμ κλείνει τα 38 της χρόνια. Με μικρά ή μεγαλύτερα ταξίδια στο χρόνο παρατηρούμε μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του συγγραφέα μια χούφτα ανθρώπων

να προσπαθούν να κατακτήσουν το μερίδιο της ευτυχίας που φαντάζονται πως τους αναλογεί.

Το έργο του Νάσου Ζαγκότη, «Οι Νικητές» παρουσιάζεται από το «Θέατρο της Σητείας» την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στο «Εμπρός» (ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο), σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ακολουθούν παραστάσεις το Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Νοεμβρίου στο «Κέντρο Χορού Ακροποδητί» στην Ερμούπολη Σύρου.

_DSC5622_final_1

«Είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα να προσπαθείς να σκηνοθετήσεις ένα έργο που έχεις γράψει ο ίδιος. Η ελευθερία που νομίζεις πως έχεις να αυθαιρετείς συνεχώς σε ένα κείμενο που αρχικά θεωρούσες ολοκληρωμένο, μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα» σημειώνει ο Νάσος Ζαγκότης. «Όχι όμως τόσο μεγάλο όσο η ανασφάλεια του συγγραφέα που πρέπει να αναμετρηθεί με την αυτοπεποίθηση του σκηνοθέτη» προσθέτει ο ίδιος, σε σχέση με την περιπέτεια της σκηνοθεσίας.Ένα άλλο ζητούμενο ήταν η «προσπάθειά του να υπονομεύσω τον ούτως ή άλλως ελαφρά “πειραγμένο” ρεαλισμό του έργου. Το ερώτημα “έως πού μπορεί να φτάσει κανείς” είναι κάτι που με απασχολούσε πάντα. Κι αν η απάντηση είναι “μέχρι όπου επιλέξει να το πάει ο δημιουργός”, όταν τολμάει να ασχοληθεί με υπέροχα κλασσικά κείμενα του Γκαίτε ή τον πρώιμο εξπρεσιονισμό του Στρίντμπεργκ για παράδειγμα, τι γίνεται όταν έχει απέναντί του ένα πόνημα που ίσως να μην του δοθεί άλλη ευκαιρία να παρασταθεί; Τελικά η μόνη απόφαση που πήρα ήταν να είμαι ειλικρινής και να αποδεχτώ την αμφιθυμία και αναποφασιστικότητά μου. Για καλό ή για κακό; Ποιος ξέρει;».

_DSC4917_final_1

Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νάσος Ζαγκότης, τα σκηνικά ο Δημήτρης Τσακαλάκης, τα κοστούμια η Αρετή Κάτσικα, τις κατασκευές οι Πέτρος Βασιλάκης, Ειρήνη Καραμπίνη, Άννα Παρασκευοπούλου, Γιώργος Ζερβάκης, Φανή Σύρπου, τους φωτισμούς οι Νίκος Θαλασσινός, Θάνος Μαραγκάκης, Νάσος Ζαγκότης.

Φωτογραφία: Μάνος Ευχετζής.

Συνεργαζόμενη Σκηνοθέτης: Ασπασία Καζαναράκη.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννα Παρασκευοπούλου.

Παίζουν οι: Μαρία Αχλαδιανάκη, Γιώργος Βιτσεντζάκης, Ασπασία Καζαναράκη, Μάνος Καστρίτης, Αρετή Κάτσικα, Μάνος Κατσούλης, Εύη Τσικαλάκη.