performance Εγκατάσταση Εικαστικά Θέατρο Κινηματογράφος Φεστιβάλ Φωτογραφία

Η Μεσόγειος στο 3ο SYN FESTIVAL στο Εδιμβούργο

Με θεματική αφετηρία τη Μεσόγειο και τις ποικίλες ερμηνευτικές προεκτάσεις που συνοδεύουν το συγκεκριμένο ιστορικό και γεωγραφικό χώρο, ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου το 3ο SYN FESTIVAL

στο Εδιμβούργο με τη στήριξη και συνεργασία  της Ελληνικής Κοινότητας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και με διάρκεια έως τις 19 Μαρτίου.

 

 

Με αφορμή το πρόσφατο μεταναστευτικό κύμα και την προσφυγική κρίση, η Μεσόγειος θα εξεταστεί εννοιολογικά ως πέρασμα, διασταύρωση, σημείο συνάντησης και πολιτιστικής ανταλλαγής. Μέσα από τις διάφορες καλλιτεχνικές εκφράσεις -τη μουσική, τα εικαστικά, τον κινηματογράφο, το θέατρο- το 3ο Syn Festival στοχεύει στην ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας και εννοιών που σχετίζονται με τη μετανάστευση, την αποδοχή και τη συνύπαρξη.

 

 

Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες, μουσικοί, performers και σκηνοθέτες συναντιούνται στο 3ο Syn Festival και παρουσιάζουν τα έργα τους. Για μια ακόμη χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και για πρώτη φορά με το Be there! Corfu Animation Festival, καθώς και τo Alba New Music Group που θα παρουσιάσει τα έργα Bohor του συνθέτη Iannis Xenakis και Paroles του Iannis Koufoudakis.

Το φετινό πρόγραμμα είναι πλούσιο σε δράσεις και περιλαμβάνει έκθεση, workshops, θέατρο, συναυλίες, προβολή ταινιών μικρού μήκους καθώς και για πρώτη φορά ένα νέο πολιτιστικό δρώμενο με χρήση mapping projection.

sssssssssssssssss

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε δύο χώρους στο Teviot Row House και στο Out of the Blue Drill Hall.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό ενώ θα υπάρχουν collection boxes
για την οικονομική ενίσχυση του Solidarity Quo που στηρίζει πρωτοβουλίες εθελοντών που δραστηριοποιούνται για την υποδοχή των προσφύγων από τη Συρία στην Ελλάδα.

ssssssssssssss
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η Visual Arts Team του Syn Festival παρουσιάζει την ομαδική έκθεση ‘Across the Mediterranean’, η οποία προέκυψε μετά από ανοιχτή πρόσκληση καλλιτεχνών. Η έκθεση συγκεντρώνει έργα που σχετίζονται με τις έννοιες της μετανάστευσης, της ανταλλαγής, της μετακίνησης και της κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών, πραγματικών και εννοιολογικών έχοντας ως αφετηρία την περιοχή της Μεσογείου.

Καλλιτέχνες: Mattia Accurso, Amanda Armao, Antonia Bañados, Giorgis Charalampidis, Elisa Guietti, Dafni Kalokairinou, Chrysa Karagianni, Eleni Laparidou, Marina Papagianni, Paraskevi Papagianni, Martina Peluso, Dylan Read, Rebecca O’ Reilly, Kristian Zara.

To ‘Project M!’ συνιστά την πιο νέα δράση του φεστιβάλ και παρουσιάζει διαδοχικές βίντεο-προβολές σε μια μοναδική εγκατάσταση. To project προσφέρει ένα πρωτότυπο θέαμα στο οποίο κυριαρχεί η συνομιλία διαφορετικών διαδραστικών οπτικοακουστικών έργων.

Καλλιτέχνες: Lefteris Kastrinakis, Dimitris Traperas, Lucy Lamort, Colin Andrews, Clara Aparicio Yoldi, Chiara Cossu, Edyta Masior, Nadiaki Der, Konstantinos Tiligadis.

Short Films

Στο φετινό Syn Festival θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους ανεξάρτητων δημιουργών, που διακρίνονται για την αισθητική ποιότητα και το κριτικό πνεύμα τους. Όπως προαναφέρθη, το Syn Festival υποδέχεται για πρώτη φορά το Be there! Corfu Animation Festival και τις ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας που στηρίζουν για ακόμη μια χρονιά τη διοργάνωση.
Σκηνοθέτες: Kyriakos Antonopoulos, Tom Fergus Arnott, Bita Shafipour, Scott Willis.

ssssssssss

Θέατρο “Whose Crisis Is It Anyway?”: Τρίτη 15 Μαρτίου 2016, ώρα 18:30

Στο πλαίσιο του Syn Festival θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση “Whose Crisis Is It Anyway?”, σε σκηνοθεσία του Nicholas Vafio, με τους Ola Olsinova και Joe Simpson, καθώς και τους Isidora Bouziouri, Deppie Roumpeka και Phillip Eskine. Η παράσταση τοποθετείται στην Ελλάδα της κρίσης, την περίοδο του 2009 -2015, όταν ένα νεαρό ζευγάρι μαθαίνει την πραγματική σημασία της αγάπης καθώς προετοιμάζουν το γάμο τους εν μέσω της δίνης της οικονομικής κρίσης.

Workshops

Για ακόμη μια χρονιά το Syn Festival δίνει την ευκαιρία σε νέους workshop leaders να διαδράσουν με το κοινό, παρουσιάζοντας και υλοποιώντας ποικίλες δράσεις διαφόρων καλλιτεχνικών ειδών (μουσική, θέατρο, καλλιτεχνικό παιχνίδι).

Workshop leaders: Edinburgh Swing Dance Society, Ludens Ensemble, Paraskevi Papagianni, Myria Koutsoumpa, Dylan Read.

ssssssss

Μουσικές συναυλίες

Το πρόγραμμα του Syn Festival εμπλουτίζεται και φέτος με μουσικά δρώμενα που προωθούν νέους ταλαντούχους μουσικούς στην πόλη του Εδιμβούργου.
Μουσικοί – Συγκροτήματα: John Hails, Ben Malinowski, Magnus Turpie, Linda Campbell, Ioanna Tsimikou, Bare, Mad Gerald, Mojo Ford, Hoen, Amy Rogers, Dozen Draft, Gus Harrower, Maud the Moth, Substream, The Badwills, Boozoolia, Edinburgh Greek Dance Group, Isidora Bouziouri & Philip Erskine, Niavent.

sssssssssss
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SYN FESTIVAL

Το φεστιβάλ αποτελεί μια πρωτοβουλία εθελοντών. Με την υποστήριξη της Ελληνικής Κοινότητας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, το Syn Festival στοχεύει να φέρει σε επικοινωνία καλλιτέχνες διαφόρων δημιουργικών εκφράσεων. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να δοθεί η δυνατότητα σε νεοεμφανιζόμενους και μη καλλιτέχνες, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό της Σκωτίας, με απώτερο σκοπό την κοινωνική ενσωμάτωση σε επίπεδο τοπικής κοινότητας και την προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

M. Z