Θέατρο

Οι «Ληστές» ανοίγουν «Πυρ» και το …γλεντάνε

Ιω κομμενη

Για τη γοητεία του ανοίκειου, την αρρώστια της εκδίκησης και τον τρόπο που προσεγγίζει τον Σίλλερ μιλά στο Artplay.gr η σκηνοθέτης των «Ληστών» Ιώ Βουλγαράκη.

«Ο Σίλλερ γράφει κρυφά τους «Ληστές» στα δεκαεννιά του, όταν βρίσκεται εσώκλειστος στην στρατιωτική ακαδημία. Ένα σπουδαίο έργο, πιο επίκαιρο από ποτέ, με καθόλου προφανείς τρόπους, αντιπροσωπευτικό δείγμα του σύντομου σε ζωή και διάρκεια κινήματος, «Θύελλα και Ορμή», που είναι η ακραία εκδοχή και ο πρόδρομος του Ρομαντισμού. Ένα κίνημα, που χαρακτηρίζεται από τη διάθεση των δημιουργών που ανήκαν σε αυτό να σοκάρουν το κοινό με ακραία συναισθήματα, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στον Διαφωτισμό”. Αυτά υποστηρίζει με τον ανάλογο πυρετώδη ενθουσιασμό η τριαντάχρονη σκηνοθέτης.

Απόφοιτος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και αριστούχος της Κρατικής Ακαδημίας Θεάτρου της Μόσχας, GITIS, η Ιώ Βουλγαράκη εξηγεί : «Πρόκειται για ένα έργο, όπου το ανοίκειο σε γοητεύει και σε έλκει. Διαθέτει έντονα σημάδια υπερβολής, συνύπαρξη τραγικού και κωμικού, προκλητικό χιούμορ και παρόρμηση των ηρώων η οποία ξεπερνάει την ηθική τους. Η επανάσταση εδώ είναι ατομική. Το έργο εκθέτει την αγριότητα της ανθρώπινης φύσης μέσα από την τραγική όσο και αστεία ιστορία δύο αντίζηλων αδερφών, οι οποίοι αλληλοεξοντώνονται, ανίκανοι για συγχώρεση. Η ιστορία δυο αδελφών με τον δευτερότοκο να εκδικείται τον πρωτότοκο, στήνοντας μια απάτη εις βάρος του. Εκείνος αυτοεξορίζεται, δημιουργεί έναν στρατό από πιστούς οπαδούς και εκδικείται κάθε κοινωνική αδικία».

Ληστες πιστόλια

Πρόκειται για «ένα έργο για την νόσο της εκδίκησης, για το κατά πόσο η φύση μας είναι θηριώδης ή κατά πόσο υπάρχει χώρος για συγχώρεση», προσθέτει η Ιώ Βουλγαράκη, τονίζοντας: «Ο Σίλλερ είναι προκλητικός, ακραίος, παράλογος και ο ηθοποιός που παίζει Σίλλερ, αλλά και ο θεατής που τον βλέπει, χρειάζεται να διαθέτει παιδικότητα. Απαιτεί αθωότητα και ελαφρότητα. Η παράσταση είναι πρόταση σε ενεστώτα χρόνο που μας περιέχει, πρόταση για τον συγγραφέα, το έργο , την στιγμή και την εποχή. Αυτό άλλωστε είναι και η δουλειά μας».

Η Ιώ Βουλγαράκη αποφοιτά από το Εθνικό το 2006 και νοιώθει από την αρχή την ανάγκη να φύγει και να σπουδάσει. Ξεκινά ρωσικά και το 2008 φεύγει για την κρατική ακαδημία θεάτρου Γκίτις της Μόσχας. «Αρχίζω ένα ταξίδι έτσι όπως το ονειρεύομαι, με υπέροχους δασκάλους, δοκιμές, μελέτη, παιχνίδι, που κρατά πέντε χρόνια», εξηγεί.

Ληστές όλοι

Επιστρέφει στην Ελλάδα και με την ομάδα της “Πυρ”( στα ρωσικά σημαίνει γλέντι) που αποτελείται από τον Αργύρη Ξάφη, την Δέσποινα Κούρτη και την ίδια, ανεβάζουν το «Γλέντι στον καιρό της πανούκλας» του Πούσκιν στο Βυρσοδεψείο. Στη συνέχεια σκηνοθετεί «Το δρακούδι» στο Θέατρο Ραμτ της Μόσχας με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αλεξέι Μποροντίν και το φθινόπωρο ετοιμάζεται για το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι της Πολωνίας όπου θα παρουσιάσει ένα έργο του Δημήτρη Δημητριάδη.

«Θέλω να κάνω ένα θέατρο με επίκεντρο τον ηθοποιό», καταλήγει η Ιώ Βουλγαράκη και διευκρινίζει: «Οι ηθοποιοί είναι συνεργάτες και όχι πιόνια. Μαζί ανοίγουμε και ξεκλειδώνουμε νέους κόσμους. Μαζί δημιουργούμε ένα μικρό σύμπαν».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση Γιώργος Δεπάστας,

Σκηνοθεσία Ιώ Βουλγαράκη

Σκηνικά-κοστούμια Άννα Φιόντοροβα

Επιμέλεια κίνησης Ζωή Χατζηαντωνίου

Σχεδιασμός μακιγιάζ Εύη Ζαφειροπούλου

Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου, Άννα Μιχελή

Βοηθός σκηνογράφου Άλκηστη Μάμαλη

Διανομή: Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Ήμελλος, Δέσποινα Κούρτη, Ηλίας Μουλάς, Αργύρης Ξάφης, Βασίλης Σαφός, Μιχάλης Τιτόπουλος, Γιώργος Τσούρμας.

INFO

ΠΥΡ – Ιώ Βουλγαράκη , «Οι ληστές» του Φρήντριχ Σίλλερ

9-12 Ιουλίου, 21:00

Πειραιώς 260, Κτίριο Ε