Metamanias Θέατρο

Η Λένα που “κεντάει”

Έναν χειμαρρώδη μονόλογο που διατρέχει όλη την μεταπολεμική Ελλάδα μέσα από την προσωπική και οικογενειακή ιστορία της Σταματίας Αργυροπούλου, «κεντάει» με μαεστρία η Λένα Ουζουνίδου. Σε μια παράσταση που δοξάζει και αποθεώνει το σεμέν και το εργόχειρο με το οποίο η Ουζουνίδου ενδύεται ευφυώς, σηματοδοτώντας την άνοδο και την πτώση μιας μοναχικής ζωής που από τα νοικοκυρεμένα οικογενειακά σαλόνια με τα εργόχειρα της νιότης, καταλήγει στους οίκους ευγηρίας των σεμέν.

Η φρόνιμη αλλά ατυχήσασα κόρη του ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου, της οποίας ο αρραβωνιαστικός σκοτώνεται από νάρκη, με αποτέλεσμα « να φτάσει στη βρύση και νερό να μην πιει», ακούγοντας  τις  μπηχτές της φίλης της Ζωίτσας να τις λέει «δεν ξέρεις τι πάει να πει νερό Σταματία μου…»!. Έτσι η Σταματία που ξεμένει γηροκομώντας τους γονείς, και στη συνέχεια μεγαλώνει τα παιδιά της αδελφής της , του μαύρου πρόβατου της οικογένειας που παντρεύτηκε τον Βαγγέλη «κατσαπλιά», εξιστορεί σε έναν τραγελαφικό μονόλογο τις προσωπικές περιπέτειες που αντανακλούν παράλληλα και τον ταραχώδη βίο της χώρας. «Δόξα τω θεώ, στην κατοχή, στο σπίτι μας πείνα δεν γνωρίσαμε. Ο μπαμπάς και λόγω της θέσεώς του στο υπουργείο, αλλά κυρίως λόγω των γνωριμιών, τα κατάφερνε…»!

Η Ουζουνίδου στον μονόλογο του Κώστα Σωτηρίου «Σταματία το γένος Αργυροπούλου» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και σκηνικά Μαγδαληνής Αυγερινού, ενσωματώνει τον οικείο τρόπο της διήγησης έτσι όπως τον άκουσε και τον έζησε η ίδια αλλά και ο καθένας μας στο στενό οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον. Βλέποντάς την είναι σαν να ακούς και να βλέπεις την θεία, την γειτόνισσα και την ξαδέλφη να λένε ακριβώς τα ίδια ή παρόμοια. Η ηθοποιός φανερώνει την γερή υποκριτική της αρματωσιά αλλά και την κωμική της στόφα καθώς διηγείται και εξιστορεί όχι μόνο με τις λέξεις, αλλά και με τις παύσεις, τις ματιές, τις κινήσεις με νόημα που προκαλούν το γέλιο και την συγκίνηση. Παίζει μέσα από τους τονισμούς  και τις αυξομειώσεις στην ένταση της φωνής. Παίζει μέσα από όλο της το σώμα, όταν τα χέρια της “στρώνουν” το φόρεμα που έχει μαζευτεί γύρω από τους γοφούς γιατί  δεν πρέπει να φανούν τα απόκρυφα και όσα δεν έχει δείξει ποτέ στη ζωή της… παίζει ακόμα και όταν γυρίζει επιδεικτικά και με νόημα κάποιες φορές την πλάτη της στο κοινό.

Την παράσταση διαπερνάει πέρα από την ιστορία του πολιτικού διχασμού και τις Ελλάδες των ιδεολογικών και άλλων στρατοπέδων, το βάσανο της γλώσσας και του μεγάλου γλωσσικού ζητήματος … «Η Ζωίτσα όπως όλοι οι λαϊκοί άνθρωποι ομιλούσε και καταλάβαινε μια γλώσσα τελείως διαφορετική από αυτή των βιβλίων που προσπαθούσα να της μεταδώσω…δεν θέλω την μαλλιαρή μέσα στο σπίτι μου έλεγε ο μπαμπάς. Δεν αρμόζει σε οικογένεια δημοσίου υπαλλήλου».

Δεν μπορείς παρά να την αγαπήσεις την Σταματία της Λένας Ουζουνίδου, που μπορεί να αποκαλούσε την χούντα «επανάστασις» αλλά  που «αν και καραμανλικιά ήταν χρυσή καρδιά». Την Σταματία της Λένας που  τυλίγεται στο τέλος τα σεμέν, μοναδική και ακριβή της προίκα,  σύντροφος και παρηγοριά και θύμιση, όταν λιγοστεύει η μνήμη αλλά και η ζωη.

Μάνια Ζούση

816x465

 

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζει η ηθοποιός: Ελένη Ουζουνίδου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

Δευτέρα 4 & Τρίτη 5 Ιουλίου, 21:00,  Βύρωνας, Θέατρο Βράχων

Τετάρτη 6 & Πέμπτη 7 Ιουλίου, 21:00, Χαλάνδρι, Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Δευτέρα 8 Αυγούστου, 21:00, Άνδρος, Ανοιχτό Θέατρο

Τρίτη 9 Αυγούστου, 21:00, Τήνος, Φεστιβάλ Τήνου, Λουτρά

Τετάρτη 10 Αυγούστου, 21:30, Πάρος, Θέατρο Αρχίλοχος Πάρκο Πάρου

Πέμπτη 11 Αυγούστου, 21:00, Σαντορίνη, Εργοστάσιο Τεχνών (Παραλία Βλυχάδας)

Τετάρτη 31 Αυγούστου, 21:00, Ηλιούπολη, Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δημ. Κιντής»

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, 21:00, Παπάγου, Κηποθέατρο

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, 21:00, Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας «Πήτερ Μπρουκ»

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, 20:30, Νίκαια, Κηποθέατρο

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, 20:30, Κηφισιά, Αίθριο Δημαρχείου (Διονύσου & Μυρσίνης)

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, 21:00, Βριλήσσια, Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

Κανονικό 12€,

Φοιτητικό / Ανέργων 10

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : 75 λεπτά