Θέατρο

«Η Κυρά της Θάλασσας» στο Bios

Το γνωστό έργο του Χ. Ίψεν «Η Κυρά της θάλασσας» γραμμένο το 1888 , που θεωρείται το πρώτο «δράμα φυγής», ανεβαίνει από 1ης Μαίου στο Bios, σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη.

«Ένας διάλογος με το κλασσικό κείμενο του Ίψεν. Μια απόπειρα να πλησιάσουμε τους ήρωες που ακόμα σήμερα συναντάμε γύρω μας στην πραγματική ζωή. Να καταλάβουμε τις συμπεριφορές και την ιστορία τους, με υλικό τις δικές μας αναφορές και βιώματα», σημειώνει η σκηνοθέτις.

Βρισκόμαστε σε ένα εξοχικό σπίτι, μια ζεστή ημέρα του καλοκαιριού. Σε έναν στενό θαλάσσιο κόλπο. Γούβα. Ένας άντρας με την δεύτερη γυναίκα του και τις δυο του κόρες. Ζουν χωρίς έρωτα στα χλιαρά νερά του κόλπου. Ένας νεαρός καλλιτέχνης και ένας φίλος από παλιά τους επισκέπτονται. Γνωστές σε όλους μας καθημερινές συμπεριφορές για να περάσει η ζέστη, η μέρα, το καλοκαίρι, η ζωή.

Τι γίνεται όμως όταν ανταριάζει η ψυχή και ζητά τη βουτιά στο άγνωστο, το ιδανικό, τον έρωτα;

Όταν το όνειρο της φυγής, η επιθυμία για τον ιδανικό έρωτα επισκέπτεται την ηρωίδα, αυτή πρέπει να διαλέξει. Ποια είναι όλα αυτά που μας κρατάνε από το να φεύγουμε; Τόση δύναμη έχουν πια;

«Ήμασταν λέει πλάσματα του νερού που χάσαμε το δρόμο μας και βγήκαμε στη στεριά. Κι έπειτα συνηθίσαμε. Βγάλαμε ρίζες. Αυτό όμως το ξέρει ο άνθρωπος. Ξέρει ότι κάπου αλλού θα ’πρεπε να ’ναι και αυτή είναι η πραγματική αιτία της ανθρώπινης θλίψης».

Άνθρωποι υπέροχοι, γελοίοι και θλιβεροί μαζί, ασφυκτιούν σε δομές και συνήθειες που έτσι τις βρήκαν και έτσι τις άφησαν. Δεν τους χωράει ο τόπος! Με ελαφρότητα και χιούμορ παρακολουθούμε την προσπάθειά τους να συνηθίσουν την συμβατική ζωή, που πάντα κάτι αφήνει απ’ έξω. Να συνηθίσουν ότι πάντα κάτι θα λείπει.

 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:      Δανάη Σπηλιώτη

ΣΚΗΝΙΚΑ/ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:              Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου

ΠΑΙΖΟΥΝ:     Στέλλα Βογιατζάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Θανάσης Ζερίτης, Μυρτώ Πανάγου, Πένυ Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος.