Θέατρο

Η Κatharina Blum ταξιδεύει

καταρινα μπλουμ

Με μία μεγάλη περιοδεία σε 15 πόλεις της Ελλάδας, αρχίζοντας από την Καρδίτσα, σήμερα Σάββατο 25 Οκτωβρίου, συνεχίζοντας στην Άρτα, την Κυριακή 26 και φτάνοντας στα Γιάννενα στις 31 Οκτωβρίου, η θεατρική ομάδα Ubuntu

συστήνει την πολύ καλή παράσταση «Η Χαμένη τιμή της Κatharina Blum» που παίχτηκε για δυο χρόνια στο Bios.

Βασισμένο στο έργο του νομπελίστα γερμανού συγγραφέα Heinrich Böll, «Η Χαμένη τιμή της Κatharina Blum», είναι μια παράσταση – αφήγηση της ιστορίας μιας κοπέλας απολύτως καθημερινής, που όμως στην πορεία   μετουσιώνεται σε ένα σύμβολο, σε ένα «αρχέτυπο» πίστης και ηθικής.

Η Καταρίνα Μπλουμ, μια νεαρή και ωραία οικιακή βοηθός, γίνεται άθελά της «πρόσωπο της ημέρας»: σ’ ένα αποκριάτικο πάρτι, γνωρίζει και ερωτεύεται τον Λούντβιχ Γκαίττεν που, όπως αποδεικνύεται, καταζητείται από την αστυνομία για διάφορα «εγκλήματα» και «τρομοκρατικές ενέργειες».

Έτσι η Καταρίνα βρίσκεται άξαφνα στο στόχαστρο του κίτρινου Τύπου -που εκπροσωπείται από την Εφημερίδα “Die Zeitung”,  και κυρίως στο στόχαστρο του αδίστακτου δημοσιογράφου Ταίτγκες. Η ιδιωτική ζωή της ηρωίδας καταστρέφεται. Ο αδίστακτος δημοσιογράφος δημοσιεύει συνεχώς πράγματα που κηλιδώνουν την υπόληψή της και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Η εκδίκηση της Καταρίνα Μπλουμ σε βάρος του έρχεται ως κάθαρση.

 Έργο σύγχρονο και προφητικό

Στο έργο περιγράφεται μια πόλη, αν όχι μια ολόκληρη χώρα, όπου οι πολιτικές αναμετρήσεις και συζητήσεις δεν γίνονται στο αρμόδιο όργανο εξουσίας και διακυβέρνησης, αλλά μέσα σε κλειστά ιδιωτικά δωμάτια, μέσω τηλεφωνημάτων -που όλως τυχαίως παρακολουθούνται και από την αστυνομία-, μέσω τις επιρροής που έχουν τα πολιτικά πρόσωπα ή οι φίλοι τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Διαπλοκή, προπαγάνδα, χειραγώγηση. Έτσι διαμορφώνονται οι πολιτικές συνειδήσεις, έτσι «διαμορφώνεται» η κοινή γνώμη… Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναγράφει στην αρχή του έργου του: «τα πρόσωπα και οι καταστάσεις του έργου είναι φανταστικές. Οι όποιες ομοιότητες δεν είναι ούτε σκόπιμες, ούτε τυχαίες, αλλά αναπόφευκτες…» Το σχόλιο του Böll, το 1974, απαρράλαχτο προσαρμόζεται στην Ελλάδα του 2013.

Ζούμε σε μια χώρα και σε μια ιστορική συγκυρία, όπου ο κρατικός μηχανισμός παραλύει και ο κοινωνικός περίγυρος παραληρεί. Η πνευματική οκνηρία θέλει έτοιμη τροφή για να θρέψει τη λαιμαργία της και γίνεται ο πιο πιστός «καταναλωτής» του junk food που προσφέρουν οι φτηνές ειδήσεις, οι εύκολες κατηγορίες και οι αφελείς κατηγοριοποιήσεις. Το σκοτάδι, ο φόβος, η απελπισία, η οργή, αιχμαλωτίζουν την ύπαρξη που γυρεύει να σκοτώσει ή να σκοτωθεί.

1

Ομάδα Ubuntu

Μια ιστορία:  Κάποτε, ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης φυλής: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σ’ ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι, θα πάρει όλα τα φρούτα.

Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί. Ύστερα κάθισαν σ’ έναν κύκλο για να φάνε τα φρούτα. Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό, αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν…“ Ubuntu” (Ουμπούντου) που στην γλώσσα τους σημαίνει: «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε».

 Πρόγραμμα περιοδείας:

Σάββατο 25 Οκτωβρίου Θεατρική σκηνή Καρδίτσας
Κυριακή 26 Οκτωβρίου Θέατρο A.Θ.Ο.Α Άρτας
Παρασκευή 31 Οκτωβρίου & Σάββατο 1 – Κυριακή 2 Νοεμβρίου Πολυθέατρο Ιωαννίνων
Παρασκευή 7 Νοεμβρίου Θεατρικό εργαστήρι Πρέβεζας
Κυριακή 09 Νοεμβρίου Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας – Αρχοντικό Σαράφογλου
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου Θεατροδρόμιο Κοζάνης
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου Φ.Σ. Φλωρίνης «ο Αριστοτέλης»
Σάββατο 15 Νοεμβρίου Μύλος Ματσόπουλου Τρίκαλα
Σάββατο 22 Νοεμβρίου Κέντρο Χορού «Ακροποδητί» Σύρος
Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Δεκεμβρίου Τόπος Τεχνών «Χώρα» Υπάτη
Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Δεκεμβρίου Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας – χώρος Μπάρι
Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Ιανουαρίου Δημοτικό Ωδείο Καβάλας

Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Ιανουαρίου Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών

 

4

 

Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Heinrich Böll

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Ελεάνα Τσίχλη

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Τσιροπούλου

Κίνηση: Δημήτρης Κουτσούμπας

Επιμέλεια σκηνικού : Τίνα Τζόκα

Παίζουν οι : Ιφιγένεια Μακρή, Έμη Πανουργιά, Γωγώ Παπαϊωάννου, Βασιλική Τσιροπούλου

Διάρκεια : 60’

Εισιτήριο : 10 €