Θέατρο

Η «Ιλιάδα» στην Κρήτη και την Κύπρο

Μετά την «άλωση» της Μέριδας και τις διθυραμβικές κριτικές του ισπανικού τύπου η παράσταση «Ιλιάδα» ταξιδεύει στην Κρήτη και την Κύπρο.

Το συγκλονιστικό έπος του Ομήρου στην βραβευμένη μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού παρουσιάζεται για 2 μόνο παραστάσεις τη Δευτέρα 1 και Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο.

Στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου η ΙΛΙΑΔΑ θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στην Λευκωσία και στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο της Λεμεσού, συμμετέχοντας έτσι στο Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ.

 

Στην ΙΛΙΑΔΑ ο σκηνοθέτης «αφηγείται» μαζί με τους συνεργάτες του το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα από το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα. Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες, σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε ένα τόσο ελληνικό φαινόμενο;

Η λυσσαλέα αναμέτρηση των δύο αιώνιων εχθρών του Αχιλλέα και του Έκτορα κάποτε θα τελειώσει. Ο γέρος πατέρας του Έκτορα, ο σοφός Πρίαμος και ο νεαρός εκδικητής Αχιλλέας θα συμφιλιωθούν- έστω για λίγο- πάνω από το πτώμα του νεκρού Έκτορα. Για τον Όμηρο αυτός ο πόλεμος δεν θα έχει ούτε νικητή, ούτε και νικημένο.

Info:

Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης, Ηράκλειο

Δευτέρα 1 & Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014, 9μ.μ.

Διάρκεια:3 ώρες και 30 λεπτά με το διάλειμμα

Φωτογραφία εξωφύλλου: ©Elina-Giounanli