Θέατρο

«Η Φάντουα άφησε αυτόν τον άσχημο κόσμο»

Ηγερία της συριακής επανάστασης, η ηθοποιός και αγωνίστρια Φάντουα Σουλεϊμάν, που είχε καταφύγει στη Γαλλία, πέθανε σε νοσοκομείο σε προάστιο του Παρισιού χτυπημένη από τον καρκίνο.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Σύρος ηθοποιός Φαρές αλ-Ελού, υπογραμμίζοντας πως η Φάντουα είχε παραμείνει δραστήρια μέχρι το τέλος. «Η Φάντουα μας άφησε, άφησε αυτόν τον άσχημο κόσμο», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook συγγενικό της πρόσωπο.

Η σαραντατετράχρονη δημοφιλής ηθοποιός είχε συμμετάσχει στις ειρηνικές διαδηλώσεις στη Δαμασκό όταν το 2011 άρχισε η εξέγερση. Είχε μάλιστα επιχειρήσει να πείσει τις πόλεις των Αλαουιτών στις περιφέρειες της Λαττάκειας και της Ταρτούς να ενωθούν με το κίνημα.

Εξελίχθηκε σε πασιονάρια της συριακής επανάστασης όταν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης που αναμεταδιδόταν τηλεοπτικά στη Χομς, σουνιτικό προπύργιο της εξέγερσης, ζήτησε με ακάλυπτο πρόσωπο από τους πολίτες να αντισταθούν στο καθεστώς «ώστε να εμποδίσουν να γίνει η επανάσταση ένας θρησκευτικός πόλεμος».

Η πράξη της αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ζήσει στην παρανομία, καθώς η ίδια είχε θέσει την δημοτικότητά της στην υπηρεσία της εξέγερσης.

Μετά από απειλές κι αφού διέσχισε λαθραία και πεζή τα σύνορα με την Ιορδανία, κατέφυγε στη Γαλλία όπου σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο είχε δηλώσει πως αισθάνεται πικρία βλέποντας «μια ειρηνική επανάσταση να στρέφεται προς τον εμφύλιο πόλεμο».