Θέατρο Ο Ρόλος μου Οι δημιουργοί γράφουν

Η Έφη Σταμούλη για τη Σωτηρία Μπέλλου: “Μια ζωή μέσα στη δόξα και το έρεβος”

“Στις 13 Οκτωβρίου του 2015 άρχισα πρόβες σε ένα ακόμη έργο. Ήταν το «Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου και μία πρώτη μου συνεργασία με το ΚΘΒΕ μετά από πολλά χρόνια”, θυμάται στο artplay.gr η Έφη Σταμούλη με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης στο Θέατρο του Νέου Κόσμου στις 14 Δεκεμβρίου. Και προσθέτει: “Με τη Χριστίνα Χατζηβασιλείου στη σκηνοθεσία, παλιά και αγαπημένη μου μαθήτρια με την οποία είχαμε ήδη ξαναδουλέψει, και ένα καθαρά γυναικείο επιτελείο, από σύμπτωση και όχι από συνειδητή επιλογή: την Όλγα Χατζηιακώβου, στα σκηνικά και τα κοστούμια, τη Μαρία Λαζαρίδου στους φωτισμούς, και πολύτιμη βοηθό της Χριστίνας, και την Ειρήνη Μουρελάτου στο ρόλο της Νοσοκόμας. Η πρεμιέρα έγινε στις 18 Δεκεμβρίου του 2015 στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών και το έργο παιζόταν για δυο χρόνια. Σήμερα, ακριβώς 3 χρόνια μετά, ξαναζεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, με Νοσοκόμα την Έλλη Χατζεϊπίδου.

Τη μέρα που ξεκινούσα τις πρόβες, δεν μπορούσα να φανταστώ τι θα μου αποκάλυπτε αυτή η συνάντησή μου με το «θηρίο» που ακούει στο όνομα Σωτηρία Μπέλλου. Μου άρεσε η Μπέλλου, άκουγα τα τραγούδια της, την είχα μάλιστα δει τρεις φορές, φοιτήτρια στα πολιτικοποιημένα χρόνια της μεταπολίτευσης, στο Zoom. Με συγκινούσε η φωνή της, αυτό το κοφτερό κρύσταλλο που χτυπούσε κατευθείαν στην καρδιά και το μυαλό. Αλλά ως εκεί.

Άρχισα να ακούω μετά μανίας όλα τα τραγούδια της. Ρεμπέτικα, έντεχνα, νεοκυματικά. Ούτε ένα αδιάφορο. Άρχισα να βλέπω ό,τι οπτικά ντοκουμέντα υπήρχαν. Συνεντεύξεις, αποσπάσματα από εκπομπές, αφιερώματα πριν και μετά θάνατον. Διάβασα και ξαναδιάβασα τη βιογραφία της, κείμενα που μιλούσαν γι΄αυτήν, μαρτυρίες. Ευτυχώς υπήρχε πολύ υλικό.

Και σιγά σιγά άρχισα να τη μαθαίνω, να την καταλαβαίνω, να θυμώνω μαζί της, να γελώ με τις παραξενιές και το πείσμα της, να αποκαλύπτομαι μπροστά στην αποκοτιά και την αντισυμβατικότητά της. Μπροστά σ΄αυτή τη γυναίκα που έζησε τη ζωή της όπως την ήθελε, χωρίς να λογαριάζει τίποτα και κανέναν, χωρίς να ντρέπεται για τα πάθη της, χωρίς να κρύβει τα σκοτάδια της. Μια ζωή μέσα στη δόξα και το έρεβος.

Με τη Χριστίνα βουτήξαμε λοιπόν σ’ αυτή τη θάλασσα ξέροντας απ’ την αρχή τι θέλαμε να αποφύγουμε: Όχι στο μελό που καραδοκούσε μια και η παράσταση αρχίζει και τελειώνει το βράδυ πριν από την εγχείριση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η Μπέλλου τη φωνή της. Όχι στην αγιοποίηση μιας εμβληματικής τραγουδίστριας που σφράγισε το ρεμπέτικο. Θελήσαμε να στοχεύσουμε στα αιχμηρά αλλά και στα ευάλωτα στοιχεία του χαρακτήρα της. Στην καλυμμένη τρυφερότητα, στον κρυφό καημό για το παιδί που δεν απέκτησε, στο χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό της. Τέλος στην μοναξιά που ένοιωθε, ιδίως τον μακρύ καιρό της νοσηλείας της, μοναξιά που ήταν το βαρύ τίμημα των επιλογών της, για τις οποίες ωστόσο δεν μετάνιωσε ποτέ.

Τελικά η Σωτηρία Μπέλλου είχε μια κομβική συνάντηση μαζί μου. Εκείνη το έκανε εν αγνοία της αλλά  ούτε κι εγώ το φανταζόμουνα πριν τρία χρόνια όταν πήγαινα να τη συναντήσω.

Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου αμέσως μετά τη «Γρανάδα» του Γιάννη Καλαβριανού, στην ίδια αίθουσα. Τι καλύτερο lead in, που λέτε κι εσείς οι δημοσιογράφοι, να ευχηθεί κανείς;”

Έφη Σταμούλη

 

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία – Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Σκηνικά – Κοστούμια: Όλγα Χατζηιακώβου
Προσαρμογή σκηνικού στο Θέατρο του Νέου Κόσμου: Μαρία Καραδελόγλου
Σχεδιασμός φωτισμών – Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου
Ηχητική επιμέλεια: Γιάννης Πειραλής

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Φωτογραφία αφίσας: Νίκος Τασσούλας

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Έφη Σταμούλη, Έλλη Χατζεϊπίδου

 

ΧΩΡΟΣ

Κεντρική Σκηνή

Από 14.12.2018 έως 20.1.2019

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 70 λεπτά

 

ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ

Τετάρτη 18:30

Παρασκευή 21:15

Σάββατο 18:30

Κυριακή 21:30

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τετάρτη-Παρασκευή

Κανονικό 15€

Μειωμένο 12€

Σάββατο-Κυριακή

Κανονικό 18€

Μειωμένο 15€