Έφηβος Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν Παιδί Φεστιβάλ

«Η δημιουργική ενέργεια και η τρέλα των παιδιών γέννησαν την παράσταση»

“Tο θέμα μας για άλλη μια φορά θα είναι το αδιέξοδο στο οποίο σε φέρνει η ανθρώπινη βλακεία… και οι συνέπειές της. Mαζί με τον Λένο Χρηστίδη επιλέξαμε να δουλέψουμε πάνω στο έργο ”ο Υμπύ Βασιλιάς” του Άλφρεντ Ζαρρύ,   μια επική κωμωδία

στα χρόνια του μεσαίωνα, όπου μετά τη δολοφονία ενός βασιλιά, η παγκόσμια συνομωσία αναζητεί με μανία τον επόμενο”, σημειώνει στο artplay.gr ο ηθοποιός Θανάσης Μεγαλόπουλος που σκηνοθετεί την παράσταση «Η άνοδος και η πτώση του βασιλιά σουμπουρδουμπύ και ο πόλεμος της κασερόπιτας”, η οποία θα παρουσιασθεί από μαθητές του 3ου ΓΕΛ Πειραιά στο πλαίσιο του Εφηβικού Φεστιβάλ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από 21 έως 24 Απριλίου.

«Ξεκίνησα την συνεργασία μου με τη Grasshopper Youth και το εφηβικό φεστιβάλ το 2011, στην αρχή ως ηθοποιός της Σοφίας Βγενοπούλου και στη συνέχεια σαν συνεργάτης του φεστιβάλ γνωρίζοντας έτσι τα άλλα 2/3 του, την Κατερίνα Σκουρλή και τον Βαγγέλη Κυριακού. Η Σοφία, η Κατερίνα και ο Βαγγέλης λοιπόν , ψυχές του εφηβικού φεστιβάλ, είναι περίεργες περιπτώσεις. Ενδιαφέρoνται πραγματικά για τους εφήβους. Γουστάρουν να δουλεύουν μαζί τους, να δημιουργούν μαζί τους και να μαθαίνουν από αυτούς. Ομολογώ ότι τότε δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί, αλλά τώρα μετά από 5 χρόνια συνεργασίας με παραπάνω από 10 εφηβικές θεατρικές ομάδες, μπορώ! Κάθε χρόνο ερχόμαστε σε επαφή με ομάδες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, συναντιόμαστε με τις ιδέες τους, με τα όνειρά τους , τους φόβους τους, δουλεύουμε μαζί , γράφουμε μαζί και δημιουργούμε μαζί τους, κάτι από αυτούς αλλά όχι μόνο για αυτούς. Για όλους! Ένα θέατρο όχι μόνο για εφήβους αλλά ιστορίες ειπωμένες από εφήβους για όποιον-α θέλει να τις ακούσει. Και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον.

Φέτος , λοιπόν μαζί με τον Λένο Χρηστίδη επιλέξαμε να δουλέψουμε πάνω στο έργο ”ο Υμπύ Βασιλιάς” του Άλφρεντ Ζαρρύ. Συναντηθήκαμε με την θεατρική ομάδα του 3ου ΓΕΛ Πειραιά και αρχίσαμε να εξερευνούμε τι ιστορία θέλουμε να πούμε μαζί τους. Ποιά θεατρική γλώσσα θα την αναδείξει καλύτερα. Ποια στοιχεία του Υμπύ θα χρησιμοποιήσουμε, κτλ.

Σύντομα ανακάλυψα ότι το θέμα μας για άλλη μια φορά θα είναι το αδιέξοδο στο οποίο σε φέρνει η ανθρώπινη βλακεία… και οι συνέπειές της.

Για άλλη μια φορά το υλικό, η δημιουργική ενέργεια, οι προσωπικότητες και η τρέλα των παιδιών ήταν παραπάνω από αρκετά για να γεννηθεί η παράσταση:

«Η άνοδος και η πτώση του βασιλιά σουμπουρδουμπύ και ο πόλεμος της κασερόπιτας”, πρόκειται για μια επική κωμωδία στα χρόνια του μεσαίωνα, όπου μετά τη δολοφονία ενός βασιλιά, η παγκόσμια συνομωσία αναζητεί με μανία τον επόμενο.

Ένα βασιλιά που θα υπηρετεί τους σκοτεινούς σκοπούς της. Και τον βρίσκει στο πρόσωπο ενός ζητιάνου.

Έτσι, ο καινούριος βασιλιάς κυβερνά με αποκεφαλισμούς, ίντριγκες, ραδιουργίες και προπαντός πάθος για κασερόπιτες”.

Θανάσης Μεγαλόπουλος